ΚΟΣΜΟΣ

G7 εναντίον fake news: Κοινή απάντηση στη ρωσική παραπληροφόρηση επιδιώκει η Βρετανία

G7 εναντίον fake news: Κοινή απάντηση στη ρωσική παραπληροφόρηση επιδιώκει η Βρετανία
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ AP Photo/Frank Augstein, file

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει να θέσει σε εφαρμογή η G7 έναν μηχανισμό για να αντιμετωπίζει γρήγορα την προπαγάνδα και την παραπληροφόρηση, κυρίως εκ μέρους της Ρωσίας, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ.

Το ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G7 που θα διεξαχθεί στο Λονδίνο από αύριο, Δευτέρα, μέχρι την Τετάρτη.

«Θέλουμε η G7 να ενωθεί, με έναν μηχανισμό που θα ανασκευάζει γρήγορα όταν βλέπουμε αυτά τα ψέματα, αυτή την προπαγάνδα ή τη μετάδοση ψευδών ειδήσεων, να μπορούμε […] να τα διαψεύσουμε και να αποκαταστήσουμε την αλήθεια για τους πολίτες αυτής της χώρας, αλλά επίσης και στη Ρωσία ή την Κίνα, και σε ολόκληρο τον κόσμο» δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sunday Times, μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας έδειξε ότι «φιλορωσικά τρολ» δημοσιεύουν κακόβουλα σχόλια σε βρετανικούς ιστοτόπους και εφημερίδες για να δώσουν την εντύπωση ότι το κοινό στηρίζει τη ρωσική επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιούνται από τα κρατικά ρωσικά μέσα ενημέρωσης για να δείξουν ότι η βρετανική κοινή γνώμη στηρίζει τη Μόσχα. Η ίδια τακτική χρησιμοποιείται και σε μέσα ενημέρωσης άλλων 14 χωρών, ορισμένες εκ των οποίων είναι μέλη της G7, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα.

Η μελέτη θα παρουσιαστεί την Τρίτη στο Λονδίνο, στην πρώτη διά ζώσης συνάντηση που θα έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της G7 εδώ και δύο χρόνια.

Διαβάστε επίσης

Σύνοδος G7 σε επίπεδο ΥΠΕΞ στο Λονδίνο - Ποια είναι η ατζέντα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας κάλεσε πρόσφατα για εξηγήσεις τον πρέσβη της Ρωσίας στο Λονδίνο, καθώς η βρετανική κυβέρνηση εμφανίζεται «ανήσυχη από την τάση του ρωσικού κράτους να υιοθετεί μία κακόβουλη στάση».

Το Σάββατο ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα χορηγήσει οκτώ εκατομμύρια στερλίνες (9,2 εκατ. ευρώ) για την υλοποίηση προγραμμάτων της διεθνούς υπηρεσίας του BBC με στόχο την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ