ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Δανία: Αποκλείει το εμβόλιο της Johnson & Johnson από την εκστρατεία ανοσοποίησης

Κορωνοϊός - Δανία: Αποκλείει το εμβόλιο της Johnson & Johnson από την εκστρατεία ανοσοποίησης
AP Photo/Mark Lennihan

Η Δανία -η πρώτη χώρα της Ευρώπης που διέκοψε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για την Covid-19 τον Απρίλιο- ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι θα πράξει αναλόγως και για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, λόγω πιθανών σοβαρών παρενεργειών.

Τόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), έχουν δώσει το «πράσινο φως» στη χορήγηση του εμβολίου.

«Η Εθνική Αρχή Υγείας της Δανίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα πλεονεκτήματα από τη χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson για την Covid-19 δεν υπερτερούν του κινδύνου πρόκλησης μιας πιθανής ανεπιθύμητης ενέργειας, της VITT (ένα πολύ σπάνιο είδος θρόμβωσης) στους ανθρώπους που λαμβάνουν το εμβόλιο. Κατά συνέπεια, θα συνεχίσει το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού για την Covid-19 χωρίς το εμβόλιο της Johnson & Johnson» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η Δανία δεν είχε δώσει μέχρι και σήμερα την έγκρισή της για τη χρήση του εμβολίου που κυκλοφορεί στην Ευρώπη με την ονομασία Janssen.

Εκτιμάται ότι η σημερινή απόφασή της θα καθυστερήσει κατά τέσσερις εβδομάδες την εκστρατεία ανοσοποίησης στη χώρα, όπου η πανδημία θεωρείται ότι έχει τεθεί «υπό έλεγχο».

Οι περισσότεροι άνθρωποι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς και το υγειονομικό προσωπικό έχουν ήδη εμβολιαστεί με άλλα σκευάσματα. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανακοίνωση, το 23,4% των Δανών έχει κάνει την πρώτη δόση εμβολίου και το 11,5% έχει λάβει και τη δεύτερη.

Σήμερα, στην Ευρώπη έχουν λάβει έγκριση χρήσης τέσσερα εμβόλια για την Covid-19: των εταιρειών Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.

«Πράσινο φως» από τον ΕΜΑ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων άναψε στις 20 Απριλίου «πράσινο φως» στη συνέχιση της εκστρατείας ανοσοποίησης έναντι του κορωνοϊού με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, ανακοινώνοντας πως η διαπίστωσή του περί πιθανής σύνδεσης του σκευάσματος με «πολύ σπάνια» θρομβοεμβολικά επεισόδια δεν μεταβάλλει το ισοζύγιο οφέλους-κινδύνων, το οποίο και παραμένει θετικό.

Στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα κατόπιν της συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής PRAC του ΕΜΑ αναφέρεται πως διαπιστώνεται πιθανή σύνδεση του εμβολίου της Johnson & Johnson με την εκδήλωση «πολύ σπάνιων» θρομβοεμβολικών επεισοδίων με χαμηλά αιμοπετάλια, με την αρμόδια επιτροπή να εισηγείται την προσθήκη σχετικής προειδοποίησης στη λίστα ανεπιθύμητων ενεργειών για το σκεύασμα.

Ως προς το προφίλ ασφαλείας του εμβολίου της Johnson & Johnson, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων επαναβεβαιώνει ότι το ισοζύγιο οφέλους-κινδύνου παραμένει θετικό, και συστήνει τη συνέχιση της χρήσης του εμβολίου στις εκστρατείες ανοσοποίησης έναντι του κορωνοϊού.

«Η Covid-19 σχετίζεται με κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου. Ο αναφερόμενος συνδυασμός θρόμβων αίματος και χαμηλών επιπέδων αιμοπεταλίων είναι πολύ σπάνιος και τα συνολικά οφέλη του εμβολίου Covid-19 Janssen για την πρόληψη της Covid-19 υπερτερούν των κινδύνων ανεπιθύμητων ενεργειών» σημειώνει ο ΕΜΑ.

Διαβάστε αναλυτικά

ΕΜΑ για Johnson & Johnson: Πιθανή σύνδεση με «πολύ σπάνιες» θρομβώσεις - «Ναι» στον εμβολιασμό

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι το τέταρτο κατά σειρά που έχει λάβει την έγκριση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής. Πρόκειται για μονοδοσικό εμβόλιο που δεν απαιτεί πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για τη συντήρησή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ