ΚΟΣΜΟΣ

Στο έλεος ανεμοστροβίλων οι νότιες ΗΠΑ – Δύο νεκροί

Στο έλεος ανεμοστροβίλων οι νότιες ΗΠΑ – Δύο νεκροί
AP Photo

Σε κλοιό τροπικών καταιγίδων βρίσκονται οι νότιες ΗΠΑ το τελευταίο εικοσιτετράωρο και ήδη ανεμοστρόβιλοι έπληξαν μεγάλα τμήματα σε Λουιζιάνα, Μισισιπή, Αλαμπάμα και Τενεσί αλλά και στο Αρκάνσας, ενώ δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους στην Ατλάντα αλλά και την Τζόρτζια.

Σύμφωνα με το Associated Press, το Κέντρο Πρόβλεψης Καταιγίδων εξέδωσε έκτακτο δελτίο ακραίων καιρικών φαινομένων, καθώς οι θυελλώδεις άνεμοι, το χαλάζι αλλά και οι ανεμοστρόβιλοι απειλούν μια ζώνη εδάφους, όπου κατοικούν περισσότεροι από 11 εκατ. άνθρωποι.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, στο Μισισιπή οι άνεμοι ξεπέρασαν τα 113 χλμ./ώρα ενώ χαλάζι σε μέγεθος μπάλας του γκολφ έπεσε πυκνό σε αρκετές πολιτείες, προκαλώντας ζημιές, ιδίως σε καλλιέργειες.

Ήδη οι Αρχές Πολιτικής Προστασίας έχουν δεχθεί εκατοντάδες κλήσεις για πτώσεις δέντρων και καταστροφές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Στην Ατλάντα ανεμοστρόβιλος εξανάγκασε χιλιάδες άτομα να αναζητήσουν καταφύγια ενώ ένας άνθρωπος σκοτώθηκε όταν ένα δέντρο έπεσε πάνω σε καλώδια υψηλής τάσης, τα οποία κατέληξαν πάνω στο αυτοκίνητο που οδηγούσε, σε αυτοκινητόδρομο έξω από το Ντάγκλασβιλ δυτικά της Ατλάντα.

Τραγικό θάνατο βρήκε και μία 55χρονη, όταν δέντρο έπεσε πάνω στο σπίτι της στην κομητεία Χιούστον της Τζόρτζια.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είχαν ξεκινήσει από το Μισισιπή την Κυριακή, με την πόλη Γιαζού Σίτι να υφίσταται μεγάλες καταστροφές. Η μανία της φύσης ήταν τέτοια που σπίτι ξηλώθηκε συθέμελα από ανεμοστρόβιλο και μετακινήθηκε περίπου οκτώ μέτρα, για να καταλήξει ολοσχερώς κατεστραμμένο στο έδαφος.

Η Βίκυ Σάβελ, ιδιοκτήτρια του σπιτιού, είχε μόλις μετακομίσει στο σπίτι αυτό πριν από οκτώ ημέρες. Για καλή τύχη τόσο για εκείνη όσο και για το σύζυγό της, Νέιθαν δεν ήταν μέσα στο σπίτι, όταν έγινε το κακό.

«Ω Θεέ μου! Το πρώτο μου καινούργιο σπίτι εδώ και 40 χρόνια και τώρα… πάει!», δήλωσε η ίδια αντικρίζοντας την καταστροφή.

Η πόλη Τούπελο, γενέτειρα του βασιλιά της ροκ Έλβις Πρίσλεϊ υπέστη επίσης μεγάλες ζημιές από τους θυελλώδεις ανέμους. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως το πατρικό του Έλβις, που έχει μετατραπεί σε μουσείο, παραμένει ανέπαφο.

Την ίδια ώρα τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι της Καλχούν Σίτι, όπου ολόκληρες γειτονιές, σπίτια και καταστήματα καταστράφηκαν από τους ανεμοστρόβιλους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ