ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ και Λίβανος ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τα θαλάσσια σύνορά τους

Ισραήλ και Λίβανος ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τα θαλάσσια σύνορά τους
AP Photo / Hussein Malla

Το Ισραήλ και ο Λίβανος ξεκίνησαν εκ νέου την Τρίτη τις διαπραγματεύσεις τους υπό τη μεσολάβηση των ΗΠΑ για τα διαφιλονικούμενα θαλάσσια σύνορά τους στη Μεσόγειο και ειδικότερα για μια περιοχή, στην οποία ενδέχεται να υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με το Reuters, τον περασμένο Οκτώβριο είχαν πραγματοποιηθεί αρκετοί γύροι διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες που για πολλά χρόνια βρίσκονταν σε εμπόλεμη κατάσταση.

Ωστόσο, οι συζητήσεις είχαν «παγώσει», όταν οι διαπραγματευτές και των δύο πλευρών παρουσίασαν ξεχωριστούς χάρτες για το διαχωρισμό των συνόρων τους, γεγονός που είχε οδηγήσει σε διπλωματικό αδιέξοδο.

Τελικώς σήμερα, οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν και πάλι στη λιβανέζικη βάση Νακούρα.

Κατά το διάστημα πάντως, που οι διαπραγματεύσεις είχαν σταματήσει η κυβέρνηση του Λιβάνου εξέδωσε προσχέδιο ψηφίσματος, με το οποίο θα επεκτεινόταν η κυριαρχία της χώρας με την προσθήκη μιας περιοχής συνολικής επιφάνειας 1.400 τ.χλμ. στην ΑΟΖ της.

Ωστόσο, το προσχέδιο αυτό δεν έχει μέχρι στιγμής εγκριθεί, ενώ την ίδια στιγμή το Ισραήλ συνεχίζει τις γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες.

Ο Λίβανος αναζητά απεγνωσμένα πηγές εσόδων, καθώς αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση από την εποχή του εμφυλίου πολέμου (1975-1990).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ