ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Δικαστήριο έκρινε αθώα τη Μαρίν Λεπέν για υπόθεση ρητορικής μίσους

Γαλλία: Δικαστήριο έκρινε αθώα τη Μαρίν Λεπέν για υπόθεση ρητορικής μίσους
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Michel Euler

Γαλλικό δικαστήριο επικαλούμενο το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, αποφάνθηκε ότι η πρώην και νυν υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας και ακροδεξιά πολιτικός, Μαρίν Λεπέν, δεν παραβίασε τους νόμους περί ρητορικής μίσους όταν δημοσίευσε -μέσω Twitter- εικόνες από τις θηριωδίες του ISIS.

Η Λεπέν είχε αναρτήσει στο Twitter τον Δεκέμβριο 2015, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς με 130 θύματα, τρεις φωτογραφίες από εκτελέσεις του Ισλαμικού Κράτους μεταξύ των οποίων και ο αποκεφαλισμός του Αμερικανού δημοσιογράφου, Τζέιμς Φόλεϊ.

Μάλιστα, στην φωτογραφία με τον αποκεφαλισμένο Τζέιμς Φόλεϊ, σχολίασε τον «παραλογισμό των συγκρίσεων του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου με το Ισλαμικό Κράτος». Η επικεφαλής του «Εθνικού Συναγερμού», όπως μετονομάστηκε το Εθνικό Μέτωπο, κατηγορήθηκε βάσει άρθρου του γαλλικού ποινικού κώδικα που απαγορεύει τη διάδοση βίαιων μηνυμάτων που θα μπορούσαν να βλάψουν σοβαρά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει την επιβολή χρηματική ποινής ύψους 5.000 ευρώ, ποσό πολύ μικρότερο από την προβλεπόμενη μέγιστη ποινή των 75.000 ευρώ ή φυλάκισης τριών ετών. Η δικηγορική της ομάδα της χαιρέτισε την αθώωση, αναφέροντας ότι το δικαστήριο έκανε δεκτό τον ισχυρισμό περί ελευθερίας έκφρασης.

Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι πρόθεση της Λεπέν ήταν να ενημερώσει το κοινό και να συμβάλει στη δημόσια συζήτηση, αρκεί να μην εξομαλυνθεί η βία.

Η εκ νέου υποψήφια για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2022, που πιθανότατα θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον Εμανουέλ Μακρόν, έκανε λόγο για κατηγορίες με «πολιτικά κίνητρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ