ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο - Κορωνοϊός: Ο EMA ξεκινά την αξιολόγηση του κινεζικού Sinovac

Εμβόλιο - Κορωνοϊός: Ο EMA ξεκινά την αξιολόγηση του κινεζικού Sinovac
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Peter Dejong

Τη διαδικασία της κυλιόμενης αξιολόγησης του κινεζικού εμβολίου της Sinovac κατά του κορωνοϊού, ξεκινά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμών Φαρμάκων (ΕΜΑ), σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης.

Στη σχετική ανακοίνωση, ο ΕΜΑ τονίζει πως η απόφαση για την έναρξη της κυλιόμενης αξιολόγησης (rolling review) του «Vero Cell Inactivated», όπως είναι η ονομασία του εμβολίου, βασίστηκε σε «προκαταρκτικά αποτελέσματα» από εργαστηριακές μελέτες και σε κλινικές δοκιμές, τα οποία δείχνουν ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα παράγει αντισώματα κατά του κορωνοϊού και προστατεύει από την Covid-19.

Σημειώνεται ότι από πλευράς της εταιρείας δεν έχει υποβληθεί σχετική η αίτηση άδειας κυκλοφορίας.

Ο EMA θα αξιολογήσει τη συμμόρφωση του εμβολίου κατά τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αποτελεσματικότητα, ασφάλεια και ποιότητα, χωρίς ωστόσο να δίνεται κάποια πρόβλεψη για το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης και της επακόλουθης θετικής ή αρνητικής γνωμοδότησης για την κυκλοφορία του. Το εν λόγω εμβόλιο έχει παρουσιάσει ένα ευρύ φάσμα αποτελεσματικότητας σε πραγματικές συνθήκες (από 51% ως 82% στην προστασία από τη νόσηση).

Υπενθυμίζεται ότι τρία ακόμα εμβόλια βρίσκονται υπό κυλιόμενη αξιολόγηση από τον EMA: το γερμανικό εμβόλιο της CureVac (τεχνολογίας mRNA), το εμβόλιο της αμερικανικής Novavax και το ρωσικό Sputnik V.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ