ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να απομακρύνουν την Λιζ Τσέινι από την ηγεσία του κόμματος

ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να απομακρύνουν την Λιζ Τσέινι από την ηγεσία του κόμματος
AP Photo

Οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται ότι θα προσπαθήσουν να απομακρύνουν την Λιζ Τσέινι από την ηγεσία του κόμματος της, μετά την αποδοκιμασία από την ίδια του ψευδούς ισχυρισμού Ντόναλντ Τραμπ ότι κάποιοι του έκλεψαν τις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με δύο πηγές των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο.

Μία από τις πηγές δήλωσε στο Reuters ότι η σχετική ψηφοφορία μπορεί να γίνει ακόμη και στις 12 Μαΐου, οπότε έχει προγραμματιστεί η επόμενη συνεδρίαση του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος, μετά από ένα διάλειμμα δύο εβδομάδων.

Η 54χρονη Τσέινι έχει την τρίτη θέση εξουσίας μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων και είναι κόρη του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι, ενώ η ίδια κατόρθωσε να επιβιώσει κοινοβουλευτικά από μία παρόμοια ανταρσία στις αρχές της χρονιάς.

Η Τσέινι ήταν μία μεταξύ των δέκα Ρεπουμπλικάνων που είναι μέλη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι οποίοι ψήφισαν για την παραπομπή του Τραμπ, αναφορικά με μία κατηγορία για την πρόκληση της αιματηρής εισβολής της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Η Γερουσία υπό την (τότε) κοινοβουλευτική σύνθεσή της αθώωσε τον Τραμπ.

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι δήλωσε ότι η άσκηση της κριτικής της στον εσφαλμένο ισχυρισμό του Τραμπ για τις εκλογές προκάλεσε σύγχυση.

«Δεν υπάρχει ανησυχία σχετικά με το πώς η ίδια ψήφισε για την παραπομπή», δήλωσε ο Μακάρθι στο Fox News. «Υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία για την ικανότητα άσκησης των καθηκόντων της…, αλλά και για το πιο θα είναι το καλύτερο βήμα που μπορούμε να κάνουμε προς τα εμπρός, ώστε να συνεργαστούμε όλοι αντί να επιτίθεται ο ένας στον άλλον» εξήγησε ο ίδιος.

Πριν από την συνέντευξη αυτή, ο Μακάρθι καταγράφηκε από μικρόφωνο να δηλώνει ότι έχει «χάσει την εμπιστοσύνη του» στην Τσέινι, σύμφωνα με τη σελίδα ηλεκτρονικών ειδήσεων Axios, που δημοσιοποίησε το σχετικό ηχητικό απόσπασμα.

Ο εκπρόσωπος της Τσέινι απάντησε στη συνέντευξη του Μακάρθι με το δικό του σχόλιο:

«Αυτό είναι σχετικό με το αν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα διαιωνίζει τα ψέματα για τις εκλογές του 2020 και θα προσπαθεί να κουκουλώσει ό,τι συνέβη την 6η Ιανουαρίου. Η Λιζ δε θα το κάνει αυτό. Αυτό είναι το θέμα».

Ούτε το γραφείο του Μακάρθι, αλλά ούτε και το γραφείο της Τσέινι ανταποκρίθηκαν σε αιτήματα σχολιασμού σχετικά με την αναμενόμενη ψηφοφορία για την απομάκρυνση της ίδιας, από την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η Τσέινι, που κατάγεται από το Γουαιόμινγκ, επιβίωσε από μία ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο, με 145 μέλη της κοινοβουλευτικής της ομάδας να ψηφίζουν για τη διατήρηση του ρόλου της, έναντι 61 που ζήτησαν την αποχώρησή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ