ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Θεραπεία: Στόχος η κυκλοφορία τριών φαρμάκων στην ΕΕ έως τον Οκτώβριο

Κορωνοϊός - Θεραπεία: Στόχος η κυκλοφορία τριών φαρμάκων στην ΕΕ έως τον Οκτώβριο
AP Photo/John Minchillo, File

Σε αγώνα ταχύτητας με στόχο την κυκλοφορία τουλάχιστον τριών θεραπευτικών σκευασμάτων για τη νόσο Covid-19 έως τον Οκτώβριο του 2021, και πιθανώς δύο ακόμη μέχρι το τέλος του έτους, επιδίδεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο επέκτασης της κοινής στρατηγικής προμήθειας εμβολίων σε θεραπείες για τον κορωνοϊό, περιλαμβανομένης της μακράς Covid.

Η στρατηγική που εγκαινιάζει η Κομισιόν αναφορικά με θεραπευτικά σχήματα για την Covid-19 καλύπτει πλήρως τον κύκλο ζωής φαρμάκων από την έρευνα, την ανάπτυξη και την παρασκευή έως την προμήθεια, ενώ θα σχεδιάζεται και η επένδυση σε κλινικές δοκιμές προς επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης φαρμάκων.

Στόχος είναι στην παρούσα φάση η έγκριση τριών νέων σχημάτων για θεραπεία της Covid-19 έως τον Οκτώβριο του 2021, και πιθανώς δύο ακόμη μέχρι το τέλος του έτους, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διευκρινίζει ποια φάρμακα είναι πιθανόν να επιλέξει σε πρώτο στάδιο για να προχωρήσει σε συνομιλίες για την προμήθειά τους, αλλά πρόσφατα ευρωπαϊκά έγγραφα καταδεικνύουν ότι η Κομισιόν βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με φαρμακευτικές εταιρείες παρασκευής μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Το μόνο φάρμακο για την Covid-19 που έχει εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και έχει αγοραστεί για κοινή χρήση είναι το remdesivir της Gilead για το οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει αποφανθεί ότι δεν είναι αποτελεσματικό απέναντι στις σοβαρές μορφές της νόσου, επισημαίνει σχετικά το Reuters.

«Χρειαζόμαστε μία γερή ώθηση στις θεραπείες για να περιορίσουμε την ανάγκη νοσηλείας, να επιταχύνουμε τον χρόνο ανάρρωσης και να περιορίσουμε την θνητότητα» ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, προσθέτοντας ότι τα νέα φάρμακα θα πρέπει να βοηθήσουν επίσης στην αντιμετώπιση της «μακράς Covid».

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της ΕΕ υπογράμμισε ότι τα εμβόλια δεν μπορούν να είναι η μοναδική απάντηση στην Covid-19, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να ενταθούν ταυτόχρονα οι διεργασίες για θεραπευτικά σχήματα.

Χακτήρισε «φιλόδοξο, αλλά εφικτό» το στόχο που τίθεται ως προς την έγκριση θεραπευτικών σκευασμάτων στην ΕΕ, τονίζοντας παράλληλα το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η συνεργασία σε όλη τη διάρκεια διαχείρισης της πανδημίας.

Ως προς την εκστρατεία εμβολιασμού, η κ. Κυριακίδου ανέφερε πως άνω του 30% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έχει λάβει πρώτη δόση εμβολίου, ενώ για τη δεύτερη δόση το ποσοστό πλησιάζει το 12%, σημείωσε η κ. Κυριακίδου.

Και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μπορούμε τώρα να κοιτάξουμε μπροστά με περισσότερη αισιοδοξία και εμπιστοσύνη ότι μπορούμε να είμαστε σε θέση να επιτύχουμε τον στόχο εμβολιασμού του 70% του ενήλικου πληθυσμού ήδη από τον Ιούλιο».

Στη σχετική ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα, Πέμπτη, στη δημοσιότητα αναφέρεται ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπληρώνει την επιτυχή στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια με μία στρατηγική που αφορά σε θεραπευτικά σχήματα για την Covid-19, και η οποία καλύπτει πλήρως τον κύκλο ζωής φαρμάκων: από την έρευνα, την ανάπτυξη και την παρασκευή έως την προμήθεια».

«Είναι μέρος της ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, στην οποία όλες οι χώρες της ΕΕ προετοιμάζονται και ανταποκρίνονται μαζί στις κρίσεις υγείας διασφαλίζοντας τη διαθεσιμότητα προσιτών και καινοτόμων ιατρικών προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων των θεραπευτικών σχημάτων που απαιτούνται για τη θεραπεία της Covid-19» αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

«Η στρατηγική περιλαμβάνει σαφείς δράσεις και στόχους, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης τριών νέων σχημάτων για θεραπεία της Covid-19 έως τον Οκτώβριο του 2021 και πιθανώς δύο ακόμη μέχρι το τέλος του έτους».

Παράλληλα, στο κείμενο επισημαίνεται πως στις δράσεις περιλαμβάνονται, ενδεικτικά, επενδύσεις 90 εκατ. ευρώ σε μελέτες πληθυσμού και κλινικές δοκιμές για να δημιουργία συσχετίσεων μεταξύ παραγόντων κινδύνων και αποτελεσμάτων για την υγεία για την περαιτέρω ενημέρωση της πολιτικής δημόσιας υγείας και της κλινικής διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών με μακρά Covid.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ