ΚΟΣΜΟΣ

Βίαιες συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ: Εκατοντάδες τραυματίες έξω από το τέμενος Αλ-Ακσά

Βίαιες συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ: Εκατοντάδες τραυματίες έξω από το τέμενος Αλ-Ακσά
AP Photo / Mahmoud Illean

Σοβαρά επεισόδια έχουν ξεσπάσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα μεταξύ ισραηλινών αστυνομικών δυνάμεων και Παλαιστινίων έξω από το τέμενος Αλ-Ακσά, στην Ιερουσαλήμ, πριν από προγραμματισμένη παρέλαση Εβραίων εθνικιστών.

Όπως μεταδίδει το BBC, Παλαιστίνιοι πέταξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες απάντησαν με ρίψη με βομβίδων κρότου – λάμψης.

Από τις συγκρούσεις των τελευταίων τριών ημέρων, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι και πάνω από 20 Ισραηλινοί έχουν τραυματιστεί, ενώ εκφράζονται φόβοι για ακόμη περισσότερη βία τη Δευτέρα (10/05), οπότε και πραγματοποιείται η ετήσια παρέλαση για την Ημέρα της Σημαίας της Ιερουσαλήμ.

Το συγκεκριμένο γεγονός σηματοδοτεί την κατάληψη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ το 1967 και συνήθως κατά τη διάρκειά του, νεαροί Σιωνιστές περπατούν κατά μήκος μουσουλμανικών περιοχών.

Ο συγκεκριμένος εορτασμός, μάλιστα, θεωρείται από πολλούς Παλαιστίνιους ως μια εσκεμμένη πρόκληση.

Τα πρόσφατα περιστατικά βίας έρχονται ύστερα από μήνες εντάσεων, με την επαπειλούμενη έξωση παλαιστινιακών οικογενειών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ είχε προγραμματίσει μια ακρόαση τη Δευτέρα, μετά και την έφεση που είχαν ασκήσει τουλάχιστον 70 άτομα ενάντια στην απόφαση έξωσης που είχε ληφθεί υπέρ ενός οργανισμού για εποικισμού Εβραίων στη συνοικία Σέιχ Τζάρα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Ωστόσο, η ακρόαση αναβλήθηκε εξαιτίας του τεταμένου κλίματος.

Την ίδια στιγμή, Παλαιστίνιοι γιατροί ανέφεραν στο Associated Press ότι τουλάχιστον 50 άνθρωποι διακομίστηκαν τη Δευτέρα με τραύματα στα νοσοκομεία, συνέπεια των συγκρούσεων με την ισραηλινή αστυνομία, έξω από το τέμενος του Αλ-Ακσά, την τρίτη κατά σειρά ιερότερη περιοχή του Ισλάμ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι Παλαιστίνοι άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες, καρέκλες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών. Τότε οι αστυνομικοί απάντησαν με βομβίδες κρότου – λάμψης, δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση της ισραηλινής αστυνομίας αναφερόταν ότι «οι Αρχές εργάζονται για να εξαλείψουν τη βία στο Όρος του Ναού, καθώς και την κλιμακούμενη βίαιη δραστηριότητα σε άλλες περιοχές στην Παλαιά Πόλη».

Την Κυριακή, Παλαιστίνιοι πέταξαν πέτρες κατά αστυνομικών στη συνοικία Σέιχ Τζάρα, με τις ισραηλινές δυνάμεις να απαντούν με ρίψη βομβίδων κρότου – λάμψης και με κανόνια νερού. Οι περισσότερες από τις συγκρούσεις σημειώθηκαν κοντά στην Πύλη της Δαμασκού, στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Ωστόσο, βίαια επεισόδια σημειώθηκαν και στην πόλη Χάιφα, στα βόρεια του Ισραήλ αλλά και κοντά στην Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υπεραμύνθηκε της στάσης των αστυνομικών απέναντι στους Παλαιστίνιους διαδηλωτές, λέγοντας ότι η κυβέρνηση του «δεν θα επιτρέψει σε κανένα ριζοσπαστικό στοιχεία να υπονομεύσει την ηρεμία στην πόλη».

Ωστόσο, η γειτονική Ιορδανία καταδίκασε τις πράξεις των ισραηλινών Αρχών, ενώ και το Κουαρτέτο των διαπραγματευτών στη Μέση Ανατολή – ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία και ΟΗΕ – εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμακούμενη βία, απευθύνοντας έκκληση προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Μάλιστα, το θέμα αναμένεται να απασχολήσει τις συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που διεξάγεται αργότερα, τη Δευτέρα (10/05).

Ποιοι παράγοντες πυροδοτούν τη βία

Οι εντάσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχουν κλιμακωθεί από την έναρξη του Ραμαζανιού στα μέσα Απριλίου, με μια σειρά από γεγονότα που έριξαν «λάδι στη φωτιά».

Καθώς ξεκινούσε το Ραμαζάνι, συγκρούσεις άρχισαν να ξεσπούν μέσα στη νύχτα μεταξύ Ισραηλινών αστυνομικών και Παλαιστινίων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις μπάρες ασφαλείας που είχαν τοποθετηθεί έξω από την Πύλη της Δαμασκού και τους απέτρεπαν από το να συγκεντρωθούν εκεί κατά τις βραδινές ώρες.

Το ποτήρι της οργής ξεχείλισε, όταν Ισραηλινοί υπερεθνικιστές πραγματοποίησαν παρέλαση κοντά στην ίδια περιοχή, με τους Παλαιστίνιους να επιτίθενται εναντίον υπερορθοδόξων Εβραίων μέσα στην πόλη και εν συνεχεία να ακολουθούν επιθέσεις από Ισραηλινούς εξτρεμιστές εναντίον Παλαιστινίων.

Η μοίρα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ βρίσκεται στο επίκεντρο της Ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, με αμφότερες τις πλευρές να τη διεκδικούν για λογαριασμό τους. Το Ισραήλ προσάρτησε την Ανατολική Ιερουσαλήμ το 1980, μια κίνηση που δεν αναγνωρίστηκε από μια μεγάλη πλειοψηφία χωρών του κόσμου και θεωρεί το σύνολο της πόλης ως την πρωτεύουσά του.

Από την πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι βλέπουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως τον τόπο εκείνο, όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί η πρωτεύουσα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ