ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Στρατιωτικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο εμφυλίου με νέα ανοιχτή επιστολή

Γαλλία: Στρατιωτικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο εμφυλίου με νέα ανοιχτή επιστολή
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Kamil Zihnioglu

Για «παραχωρήσεις» έναντι του ισλαμισμού και τον κίνδυνο εμφυλίου πολέμου στη Γαλλία προειδοποιούν στρατιωτικοί σε επιστολή που υπογράφουν από κοινού με θέμα την «επιβίωση της χώρας», η οποία είναι ανοιχτή σε υπογραφές έχοντας ήδη συγκεντρώσει άνω των 75.000.

Μετά την πρόσφατη δημοσίευση του επίμαχου άρθρου με υπογράφοντες απόστρατους στρατηγούς και ανώτερους αξιωματατικούς -οι οποίοι και απειλούνται με κυρώσεις-, το ακροδεξιό περιοδικό Valeurs Actuelles δημοσίευσε χθες, Κυριακή, νέο άρθρο που υπογράφεται αυτή τη φορά από εν ενεργεία στρατιωτικούς.

«Ενεργήστε κυρίες και κύριοι. Δεν πρόκειται, αυτήν την φορά, για κατά παραγγελία συναίσθημα, για κλισέ ή για επικοινωνιακή προβολή. Δεν πρόκειται για την παράταση της θητείας σας ή για την απόκτηση πόστων. Πρόκειται για την επιβίωση της χώρας μας» αναφέρεται στο κείμενο που απευθύνεται στον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, στους υπουργούς, στους βουλευτές και στα μέλη της στρατιωτικής ηγεσίας.

Οι συντάκτες του κειμένου δηλώνουν ότι έχουν εισέλθει πρόσφατα στο στράτευμα και ότι δεν τους επιτρέπεται εκ του κανονισμού να εκφρασθούν επωνύμως δημόσια.

«Είμαστε αυτό που οι εφημερίδες ονομάζουν 'η γενιά του πυρός'. Ανδρες και γυναίκες, εν ενεργεία στρατιωτικοί, όλων των όπλων και των βαθμών, όλων των ευαισθησιών, αγαπάμε την χώρα μας. Αυτοί είναι οι μόνοι τίτλοι δόξας που έχουμε. Και αν δεν μπορούμε να εκφρασθούμε επωνύμως, μας είναι εξίσου αδύνατο να σιωπήσουμε», γράφουν.

«Αφγανιστάν, Μαλί, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ορισμένοι από μας έχουν γνωρίσει τα εχθρικά πυρά. Ορισμένοι έχουν αφήσει εκεί συναδέλφους. Πρόσφεραν την ζωή τους για να καταστρέψουν τον ισλαμισμό προς το οποίο κάνετε υποχωρήσεις στο έδαφός μας» συνεχίζουν.

«Σχεδόν όλοι μας έχουμε γνωρίσει την επιχείρηση Sentinelle», η οποία αναπτύχθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης, 8ης, 9ης Ιανουαρίου 2015 για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στο γαλλικό έδαφος.

«Είδαμε με τα μάτια μας τα εγκαταλελειμμένα προάστια, τη συνάφεια με την παραβατικότητα. Υποστήκαμε τις απόπειρες εργαλειοποίησης εκ μέρους πολλών θρησκευτικών κοινοτήτων, για τις οποίες η Γαλλία δεν σημαίνει τίποτε -εκτός του να γίνεται αντικείμενο σαρκασμού, απέχθειας έως και μίσους» τονίζουν.

Το περιοδικό Valeurs Actuelles δημοσίευσε στις 21 Απριλίου κείμενο-σοκ, στο οποίο είκοσι στρατηγοί, εκατό υψηλόβαθμοι αξιωματικοί και περισσότεροι από χίλιοι στρατωτικοί χαμηλότερων βαθμίδων καλούσαν τον πρόεδρο Μακρόν να υπερασπισθεί τον πατριωτισμό και δήλωναν «διατεθειμένοι να υποστηρίξουν πολιτικές που θα λάβουν υπ' όψιν την διαφύλαξη της χώρας».

Το πρώτο αυτό κείμενο είχε προκαλέσει πολεμική στην γαλλική πολιτική τάξη. Ορισμένοι το κατήγγειλαν ως κάλεσμα σε πραξικόπημα, ενώ άλλοι το χαιρέτισαν ως σωτήρια «έκρηξη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ