ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Υόρκη: Μόνο εμβολιασμένοι φοιτητές από το φθινόπωρο στα πανεπιστήμια

Νέα Υόρκη: Μόνο εμβολιασμένοι φοιτητές από το φθινόπωρο στα πανεπιστήμια
AP Photo/Mark Lennihan, File

Οι φοιτητές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στο City University θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 για να παρακολουθήσουν μαθήματα με φυσική παρουσία αυτό το φθινόπωρο, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο.

Το μέτρο αφορά περισσότερους από 435.000 σπουδαστές πλήρους φοίτησης.

Επιβάλλεται δε την ίδια ώρα που δίνονται πολλά κίνητρα από τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης και έτερους αξιωματούχους προς παρότρυνση των πολιτών να εμβολιαστούν κατά του νέου κορωνοϊού, καθώς καταγράφεται μείωση της ζήτησης.

«Λοιπόν, τέρμα οι δικαιολογίες» δήλωσε ο Κουόμο σε συνέντευξη Τύπου.

«Τα συμβούλια των πανεπιστημίων State University of New York και City University of New York θα απαιτούν από όλους τους φοιτητές που επιστρέφουν στις σπουδές τους το φθινόπωρο να έχουν εμβολιαστεί», τόνισε.

Εμβολιασμοί στο μετρό της Νέας Υόρκης

Με στόχο την αύξηση στα ποσοστά εμβολιασμών θα καταστεί δυνατός ο εμβολιασμός ακόμη και στο μετρό της Νέας Υόρκης. Το εγχείρημα θα ξεκινήσει την προσεχή Τετάρτη με τη χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson, όπως παράλληλα ανακοίνωσε ο Άντριου Κουόμο.

Οι πολίτες που θα εμβολιαστούν σε έναν από τους έξι σταθμούς του μετρό -που θα συμμετέχουν σε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο θα διεξαχθεί αρχικά μεταξύ 12 και 16 Μαΐου- θα δικαιούνται επίσης δωρεάν διαδρομές. Συγκεκριμένα, ένα πάσο μίας εβδομάδας για το μετρό ή ένα εισιτήριο μετ επιστροφής στον προαστιακό.

«Θα δοκιμάσουμε» την ιδέα, εξήγησε ο κυβερνήτης, «θα δούμε αν θα γίνει αποδεκτή και θα προσαρμοστούμε», εάν χρειαστεί.

Επιλέχθηκαν διάφορες ώρες εμβολιασμών, ανάλογα τους σταθμούς, μεταξύ αυτών οι κεντρικοί Penn Station και Grand Central στο Μανχάταν.

«Δοκιμάζουμε πολλές δημιουργικές ιδέες, καθώς πρέπει να αυξήσουμε το ποσοστά εμβολιασμών» σημείωσε ο Κουόμο.

Περίπου το 60% των σχεδόν 20 εκατομμυρίων κατοίκων της πολιτείας της Νέας Υόρκης έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ