ΚΟΣΜΟΣ

«Καζάνι που βράζει» η Μ. Ανατολή: Ρουκέτες, βία και λουτρό αίματος

«Καζάνι που βράζει» η Μ. Ανατολή: Ρουκέτες, βία και λουτρό αίματος
EPA

Ομοβροντίες ρουκετών, πολύνεκρα πλήγματα εναντίον της Χαμάς, επεισόδια ανάμεσα στην αστυνομία και Παλαιστίνιους διαδηλωτές στην Ιερουσαλήμ: Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι έχουν εμπλακεί πλέον σε μια από τις σοβαρότερες κλιμακώσεις της βίας των τελευταίων ετών. Οι σφοδρές συγκρούσεις κορυφώθηκαν τη Δευτέρα στη Λωρίδα της Γάζας με πάνω από 100 ρουκέτες να εκτοξεύονται προς το Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε η Χαμάς που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα, με τον ισραηλινό στρατό να απαντά με αντίποινα. Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει έκκληση να σταματήσει η βία, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν παίρνει θέση, μετά από αίτημα των ΗΠΑ. 

Πληροφορίες του CNNi κάνουν λόγο για 20 νεκρούς -ανάμεσά τους εννέα παιδιά- και τουλάχιστον 65 τραυματίες από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον παλαιστινιακό θύλακα.

Με τη σειρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν 15 μέλη ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων.

«Πλήξαμε 130 στρατιωτικούς στόχους, οι οποίοι ανήκαν κυρίως στη Χαμάς», είπε ο Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, σε δημοσιογράφους. «Κατά τους τρέχοντες υπολογισμούς μας, σκοτώσαμε 15 μέλη της Χαμάς και του (σ.σ. Παλαιστινιακού) Ισλαμικού Τζιχάντ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τραυματισμένο αγόρι στην Μπέιτ Λαχίγια της Λωρίδας της Γάζας (AP Photo/Mohammed Ali)

Οι περισσότερες ρουκέτες έπληξαν την ευρύτερη περιοχή της παραλιακής πόλης Ασκελόν, στο νότιο Ισραήλ, και τις μικρές ισραηλινές πόλεις της μεθορίου Ισραήλ-Γάζας. Προς τα δυτικά περίχωρα της Ιερουσαλήμ εκτοξεύτηκαν επτά ρουκέτες που κατέπεσαν σε ακατοίκητες περιοχές. Δεν υπήρξαν πληροφορίες για τραυματίες.

Οι ισραηλινές Αρχές έδωσαν εντολή να ανοίξουν τα καταφύγια στα μεγάλα αστικά κέντρα του κεντρικού Ισραήλ.

gaza.jpg
Ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας (AP Photo/Khalil Hamra)

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σιωπά για τη βία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε χθες Δευτέρα εκτάκτως προκειμένου να συζητήσει τα βίαια επεισόδια στην Ιερουσαλήμ, αλλά χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα καμία ανακοίνωση, καθώς οι ΗΠΑ έκριναν ότι το να υπάρξει κάποιο «δημόσιο μήνυμα δεν θα ήταν πρόσφορο σε αυτό το στάδιο», ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Κατόπιν νέων διαβουλεύσεων για το ενδεχόμενο να δημοσιοποιηθεί ανακοίνωση που θα καλεί σε αποκλιμάκωση, αρκετοί διπλωμάτες σημείωσαν πως δεν επρόκειτο να υπάρξει τέτοια, χθες τουλάχιστον.

Το πρωί οι ΗΠΑ εξήγησαν στους 14 εταίρους τους στο ΣΑ, στη διάρκεια κλειστής βιντεοδιάσκεψης, ότι «εργάζονται στους διαδρόμους» για να ηρεμήσει η κατάσταση και ότι «δεν είναι σίγουρες ότι σε αυτό το στάδιο μια ανακοίνωση θα βοηθούσε».

«Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί με εποικοδομητικό τρόπο να εγγυηθούν πως κάθε ενέργεια του ΣΑ θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων», περιορίστηκε να πει χθες εκπρόσωπος της αμερικανικής αποστολής στον ΟΗΕ.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, η οποία συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Τύνιδας, η Νορβηγία, η Τυνησία και η Κίνα πρότειναν να διεξαχθεί ψηφοφορία επί σχεδίου ανακοίνωσης που απαιτεί «το Ισραήλ να σταματήσει την εποικιστική δραστηριότητα, τις κατεδαφίσεις και τις εξώσεις» Παλαιστινίων σε διάφορες περιοχές, «συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ».

Στο έγγραφο, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, εκφράζεται επίσης «σοβαρή ανησυχία για τις εντάσεις και την αυξανόμενη βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ».

Υπογραμμίζεται ακόμη «η σημασία» που έχει όλα τα μέρη «να απόσχουν από τη λήψη μονομερών μέτρων που θα επέτειναν τις εντάσεις και θα υπέσκαπταν τη βιωσιμότητα της λύσης των δύο κρατών», ενώ ζητείται να «επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να απόσχουν από κάθε πρόκληση και ρητορεία, και να προασπίσουν και να σεβαστούν το ιστορικό status quo των ιερών τόπων».

Μια από τις αιτίες των εντάσεων των τελευταίων εβδομάδων είναι το ότι παλαιστινιακές οικογένειες απειλούνται να εκδιωχθούν από τη συνοικία Σέιχ Τζάρα προς όφελος εβραίων εποίκων.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών 'Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ πρέπει να σταματήσουν «αμέσως» και προέτρεψε όλες τις πλευρές να λάβουν μέτρα για την «αποκλιμάκωση των εντάσεων».

«Ανησυχώ βαθύτατα για τις επιθέσεις με ρουκέτες», τόνισε ο Μπλίνκεν σε σύντομες δηλώσεις του ενόψει της συνάντησής του με τον Ιορδανό ομόλογό του Αϊμάν Σαφαντί, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Σαφαντί δήλωσε από την πλευρά του ότι η προσοχή εστιάζεται στον τερματισμό της κλιμάκωσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δια του εκπροσώπου της αμερικανικής διπλωματίας καταδίκασαν «με τον πιο έντονο τρόπο τις ρίψεις ρουκετών από τη Χαμάς» εναντίον του Ισραήλ, καταγγέλλοντας την «απαράδεκτη κλιμάκωση» και απηύθυναν έκκληση σε όλες τις πλευρές για «ψυχραιμία» και την «αποκλιμάκωση των εντάσεων».

«Αναγνωρίζουμε το νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, να υπερασπιστεί τον λαό του και το έδαφός του», δήλωσε ο εκπρόσωπος Νεντ Πράις.

«Ο βραχυπρόθεσμος στόχος μας είναι η αποκλιμάκωση», επέμεινε ο Νεντ Πράις μιλώντας στους δημοσιογράφους.

«Γενικότερα, ανησυχούμε βαθιά για την κατάσταση στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, ειδικότερα για τις βίαιες αντιπαραθέσεις στην Ιερουσαλήμ», πρόσθεσε, χαιρετίζοντας τα «μέτρα που έλαβε η ισραηλινή κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες για την αποφυγή των προκλήσεων».

Ωστόσο, εξέφρασε την αμερικανική υποστήριξη στις «ειρηνικές διαδηλώσεις».

Τραυματίας στο νοσοκομείο της Μπέιτ Λαχίγια (AP Photo/Mohammed Ali)
Ρουκέτες εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ (AP Photo/Khalil Hamra)

Η θέση της ΕΕ

Η «έξαρση της βίας» στη Λωρίδα της Γάζας και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ «πρέπει να σταματήσει αμέσως», τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Τζουζέπ Μπορέλ.

«Οι εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του άμαχου πληθυσμού στο Ισραήλ είναι εντελώς απαράδεκτες και τροφοδοτούν την κλιμάκωση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η ΕΕ απηύθυνε έκκληση στα δύο μέρη να επιδιώξουν αποκλιμάκωση.

«Η μεγάλη έξαρση της βίας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, καθώς και στη Γάζα και στην περιοχή γύρω από αυτήν πρέπει να σταματήσει αμέσως», σημείωσε.

«Όλοι οι ηγέτες έχουν ευθύνη να αναλάβουν δράση εναντίον των εξτρεμιστών. Το status quo των ιερών τόπων πρέπει να γίνει πλήρως σεβαστό», συνέχισε.

«Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας σε όλα τα μέρη να καταβάλουν προσπάθειες για να υπάρξει αποκλιμάκωση. Πρέπει κατά προτεραιότητα να αποφευχθούν νέες απώλειες μεταξύ των αμάχων».

Ο Νετανιάχου απειλεί με αντίποινα

«Απαντώντας» στις ρουκέτες της Χαμάς, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προειδοποιεί πως «θα πληρώσει βαρύ τίμημα», λέγοντας μάλιστα πως η παρούσα σύγκρουση μπορεί να είναι παρατεταμένη.

«Δεν θα ανεχθούμε επιθέσεις κατά της επικράτειας, της πρωτεύουσας, των πολιτών και στρατιωτών μας. Μαχόμαστε σε πολλά μέτωπα: Στην Ιερουσαλήμ, τη Γάζα και σε άλλα σημεία στο Ισραήλ. Οι τρομοκρατικές ομάδες στη Γάζα πέρασαν την κόκκινη γραμμή την παραμονή της 'Ημέρας της Ιερουσαλήμ'. Η απάντηση θα είναι ισχυρή» διεμήνυσε.

Οι ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν το απόγευμα της Δευτέρας με στόχο την Ιερουσαλήμ ακολούθησαν τη λήξη του τελεσιγράφου της Χαμάς για την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας περιμετρικά του τεμένους Αλ-Άκσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου και σημειώνονται τα χειρότερα επεισόδια βίας εδώ και χρόνια με εκατοντάδες Παλαιστινίους να έχουν τραυματιστεί σε συγκρούσεις με την ισραηλινή αστυνομία.

Ισραηλινοί τρέχουν προς τα καταφύγια υπό τον ήχο αντιαεροπορικών σειρηνών στην Ιερουσαλήμ ((AP Photo/Ariel Schalit)

Ερντογάν: Τρομοκρατία στην Ιερουσαλήμ

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «βρυχάται» κατά του Ισραήλ, κάνοντας λόγο για «τρομοκρατία» στην Ιερουσαλήμ και διαμηνύοντας -έπειτα από τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, και τον ηγέτη της Χαμάς, Ισαμήλ Χανίγε- ότι η Τουρκία θα κάνει τα πάντα για να κινητοποιήσει τον ισλαμικό κόσμο ώστε να σταματήσει «η ισραηλινή τρομοκρατία και κατοχή».

Ο Ερντογάν επικοινώνησε με τον μονάρχη της Ιορδανίας Αμπντάλα, τον εμίρη του Κουβέιτ σεΐχη Ναουάφ αλ Άχμαντ αλ Σάμπαχ, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και με τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συζήτησε το θέμα με τους ομολόγους του σε Ιράν, Αλγερία, Πακιστάν και Ρωσία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του, ο Ερντογάν είπε στον βασιλιά της Ιορδανίας ότι οι «απάνθρωπες» επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων στρέφονται εναντίον όλων των μουσουλμάνων και πρόσθεσε πως η Τουρκία και η Ιορδανία πρέπει να συνεργαστούν για να σταματήσουν.

Διαδηλώσεις στην Τουρκία

Παράλληλα, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Άγκυρα και το ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη για να διαδηλώσουν εναντίον των ισραηλινών ενεργειών κατά των Παλαιστινίων, ενώ ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε με ηγέτες στη Μέση Ανατολή για να συζητηθεί η κλιμάκωση της βίας.

Παρά το lockdown για την αποτροπή των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό, διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη, ανάμεσά τους Σύροι και Παλαιστίνιοι, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες, φώναξαν συνθήματα όπως «τούρκοι στρατιώτες στη Γάζα», ή «κάτω το Ισραήλ, κάτω η Αμερική».

Σημειώνεται πως στις συγκρούσεις των τελευταίων τριών ημέρων -τις χειρότερες στην Ιερουσαλήμ εδώ και χρόνια- έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 300 Παλαιστίνιοι. Μέτωπο των βίαιων συμπλοκών, η συνοικία Σέιχ Τζάραχ, εξαιτίας της δρομολογούμενης έξωσης οικογενειών Παλαιστινίων από εβραίους εποίκους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ