ΚΟΣΜΟΣ

Νέα νύχτα τρόμου στη Μέση Ανατολή: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Λοντ - Εκρήξεις και ρουκέτες

Νέα νύχτα τρόμου στη Μέση Ανατολή: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Λοντ - Εκρήξεις και ρουκέτες
AP Photo/Khalil Hamra

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, επέβαλε σήμερα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην πόλη Λοντ, θέατρο τις τελευταίες ώρες «ταραχών» στις οποίες ενεπλάκησαν μέλη της αραβικής μειονότητας, καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινίων στρατιωτικών κλιμακώθηκαν για μία ακόμη νύχτα.

Η ισραηλινή αστυνομία έκανε λόγο για «ταραχές» από μέλη της αραβικής μειονότητας στην πόλη Λοντ, που βρίσκεται στα κεντρικά της χώρας, μετά τον βίαιο θάνατο ισραηλινού Άραβα την προηγουμένη, για τον οποίο συνελήφθη Εβραίος, κάτοικος της πόλης, που θεωρείται ο βασικός ύποπτος.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας τρεις ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ αυτών ένας άνδρας κι ένα κορίτσι που επέβαιναν σε αυτοκίνητο που χτυπήθηκε από ρουκέτα, η οποία εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας.

Το κορίτσι, η ηλικία του οποίου δεν δημοσιοποιήθηκε, σκοτώθηκε ακαριαία, ενώ ο άνδρας περίπου σαράντα ετών κηρύχθηκε νεκρός στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε, σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία δεν διευκρίνισε αν τα δύο θύματα ήταν γονιός και κόρη.

Επίσης, ένας ακόμη Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σε επεισόδια με τον ισραηλινό στρατό στο νότιο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Κατά το WAFA, το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων, επρόκειτο για τον Χουσέιν Αλ Τίτι, 26 ετών.

Οι νέοι θάνατοι αυξάνουν σε πέντε τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ εξαιτίας των ρουκετών που εκτοξεύουν από το βράδυ της Δευτέρας ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες και υπήρξαν αναφορές για 12 τραυματίες.

Ο δήμαρχος της πόλης παρομοίασε τα γεγονότα με εμφύλιο πόλεμο ενώ αργότερα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε νέα σειρά πληγμάτων στη Λωρίδα της Γάζας, παλαιστινιακό θύλακα όπου η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, η οποία βρίσκεται στην εξουσία, γνωστοποίησε ότι το αρχηγείο της αστυνομίας καταστράφηκε.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν πως «έφεραν σε πέρας σειρά επιδρομών, πλήττοντας σπίτια που ανήκαν σε ανώτερα στελέχη» της Χαμάς.

Το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, από τη μεριά του, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ένοπλος βραχίονάς του εκτόξευσε πάνω από 200 ρουκέτες εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ, σε αντίποινα για τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα, συμπεριλαμβανομένου αυτού που προκάλεσε την κατάρρευση δωδεκαώροφου κτηρίου.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως βρισκόταν στη διαδικασία εκτόξευσης «110 ρουκετών» εναντίον της μητρόπολης του Τελ Αβίβ και άλλων «100 ρουκετών» εναντίον της πόλης Μπερσέβα «σε αντίποινα για τα πλήγματα εναντίον ακινήτων κατοικημένων από αμάχους».

Οι ταραχές έρχονται μετά από εβδομάδες ενίσχυσης της έντασης που πυροδοτήθηκε από τις βίαιες εχθροπραξίες μεταξύ της ισραηλινής αστυνομίας και Παλαιστινίων διαδηλωτών στην Ιερουσαλήμ.

Τουλάχιστον 35 Παλαιστίνιοι, μεταξύ αυτών 10 παιδιά, και πέντε Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί στο νέο αυτό κύμα βίας, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ