ΚΟΣΜΟΣ

NRA: Σε κίνδυνο το πανίσχυρο λόμπι όπλων των ΗΠΑ - Δικαστής απέρριψε το αίτημα πτώχευσης

NRA: Σε κίνδυνο το πανίσχυρο λόμπι όπλων των ΗΠΑ - Δικαστής απέρριψε το αίτημα πτώχευσης
AP Photo/Ted S. Warren

Αντιμέτωπο με την πιθανότητα διάλυσης βρίσκεται πλέον το πανίσχυρο λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής NRA στις ΗΠΑ, καθώς ένας Αμερικανός δικαστής απέρριψε μια αίτηση πτώχευσής της, εκθέτοντάς την έτσι σε αγωγές εκατομμυρίων.

Στη γραπτή του δήλωση, ο δικαστής ανέφερε ότι η Ένωση δεν κατέθεσε αίτημα πτώχευσης καλή τη πίστη.

Πέρσι η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς είχε καταθέσει μήνυση κατηγορώντας την NRA για οικονομική κακοδιαχείριση, μια κίνηση που το NRA είχε χαρακτηρίσει τότε ως «αβάσιμη, προμελετημένη επίθεση».

Η Εθνική Ένωση Όπλων είχε κηρύξει πτώχευση τον περασμένο Ιανουάριο.

Η χθεσινή δικαστική απόφαση επικεντρωνόταν στο αν το λόμπι επιτρέπεται να εγκατασταθεί νόμιμα στο Τέξας αντί για τη Νέα Υόρκη όπου εκκρεμεί η αγωγή.

Αν και η έδρα της είναι στη Βιρτζίνια, η Ένωση γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1871 ως μη κερδοσκοπική οργάνωση.

«Το δικαστήριο πιστεύει ότι ο σκοπός της ΝRΑ για την κατάθεση πτώχευσης μοιάζει λιγότερο με μια παραδοσιακή υπόθεση πτώχευσης στην οποία ένας οφειλέτης αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες στις οποίες δεν μπορεί να αντεπεξέλθει και περισσότερο με υποθέσεις στις οποίες τα δικαστήρια διαπίστωσαν πτώχευση που κατατέθηκε για να αποκτήσει η εταιρεία αθέμιτο πλεονέκτημα σε δικαστικές διαφορές ή για να αποφευχθεί ένα κανονιστικό σύστημα», έγραψε ο δικαστής Harlin Hale.

«Ο αποκλεισμός τόσων πολλών ανθρώπων από τη διαδικασία της απόφασης να υποβάλει αίτηση πτώχευσης, συμπεριλαμβανομένης της συντριπτικής πλειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου, του διευθυντή οικονομικών και του γενικού συμβούλου, δεν είναι τίποτα λιγότερο από σοκαριστικός», πρόσθεσε ο δικαστής.

Ο Phillip Journey, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του λόμπι και δικαστής στο Κάνσας, δήλωσε «απογοητευμένος» με την απόφαση του δικαστή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ