ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - ΕΜΑ: Τα εμβόλια mRna φαίνεται ότι εξουδετερώνουν την ινδική μετάλλαξη

Κορωνοϊός - ΕΜΑ: Τα εμβόλια mRna φαίνεται ότι εξουδετερώνουν την ινδική μετάλλαξη
AP Photo/Peter Dejong

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) παρακολουθεί στενά τα δεδομένα που σχετίζονται με την ινδική μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού, βάσει των όσων ανέφερε ο Μάρκο Καβαλιέρι, επικεφαλής των βιολογικών απειλών για την υγεία και της στρατηγικής για τα εμβόλια στον ΕΜΑ σε συνέντευξη τύπου.

Σημείωσε ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιούν τεχνολογία mRna φαίνεται ότι εξουδετερώνουν αυτή τη μετάλλαξη, υπογραμμίζοντας παράλληλα:

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα εμβόλια γενικά θα καλύψουν αυτή τη μετάλλαξη».

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι ο ΕΜΑ είναι σε επικοινωνία με τους παρασκευαστές για να είναι βέβαιος ότι υπάρχει προετοιμασία σε περίπτωση που χρειαστεί επικαιροποίηση της σύνθεσης ενός εμβολίου για την αντιμετώπιση μεταλλάξεων.

Ο Μάρκο Καβαλιέρι ανέφερε επίσης ότι ο ΕΜΑ αξιολογεί τα δεδομένα που αφορούν στους εφήβους σχετικά με το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech «με την πρόθεση να επεκτείνουμε την ένδειξη για χρήση και σε αυτή την κατηγορία».

«Στοχεύουμε στην επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας για να φτάσουμε στη γνωμοδότηση στο τέλος του μήνα (Μαΐου)», ανέφερε.

Για το θέμα του εμβολιασμού σε έγκυες, ο ΕΜΑ δηλώνει ότι έχει ελάχιστα στοιχεία για την ώρα και «παρακολουθούμε στενά όσα προκύπτουν».

Σε 44 χώρες η ινδική μετάλλαξη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη, ότι η παραλλαγή του SARS-CoV-2 στην οποία εν μέρει τουλάχιστον οφείλεται η έκρηξη των κρουσμάτων στην Ινδία έχει πλέον εντοπιστεί σε δεκάδες άλλες χώρες του κόσμου.

Η παραλλαγή αυτή, η επιλεγόμενη B.1.617, η οποία ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Οκτώβριο, εντοπίστηκε σε γενετικές ακολουθίες καταχωρισμένες στη βάση δεδομένων GISAID «από 44 χώρες στο σύνολο των έξι περιφερειών του ΠΟΥ», ανέφερε ο διεθνής οργανισμός, προσθέτοντας ότι έχει λάβει «ειδοποιήσεις για τον εντοπισμό (της) σε άλλες πέντε χώρες».

Πέραν της Ινδίας, ο μεγαλύτερος αριθμός μολύνσεων από την παραλλαγή B.1.617 έχει εντοπιστεί στη Βρετανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ