ΚΟΣΜΟΣ

Ανεξάρτητη Επιτροπή: Ο κόσμος θα μπορούσε να είχε αποτρέψει την καταστροφή COVID

Ανεξάρτητη Επιτροπή: Ο κόσμος θα μπορούσε να είχε αποτρέψει την καταστροφή COVID
ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME

Στο συμπέρασμα ότι η καταστροφική κλίμακα της πανδημίας του κορωνοϊού θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί κατέληξε μια ανεξάρτητη παγκόσμια επιτροπή.

Ένας συνδυασμός αναποφασιστικότητας και κακού συντονισμού δημιούργησε ένα «τοξικό κοκτέιλ» που επιτάχυνε την εξάπλωση του ιού που έχει κοστίσει περισσότερες από 3,3 εκατομμύρια ζωές.

Οι θεσμοί «απέτυχαν να προστατεύσουν τους ανθρώπους», ενώ οι ηγέτες που αρνούνται την επιστήμη διάβρωσαν την εμπιστοσύνη του κοινού στις παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας, ανέφερε η Ανεξάρτητη Επιτροπή για την Ετοιμότητα και Ανταπόκριση στη πανδημία (IPPPR) στην πολυαναμενόμενη τελική της έκθεση.

«Έχουμε εντοπίσει αποτυχίες σε κάθε στάδιο και πιστεύουμε ότι θα ήταν δυνατόν να αποφευχθεί αυτή η πανδημία», δήλωσε η συμπρόεδρος της επιτροπής και η πρώην πρόεδρος της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να επισημάνουμε απλά ένα άτομο που είναι αποκλειστικά υπεύθυνο».

Σύμφωνα με την επιτροπή, οι πρώτες αντιδράσεις στην απαρχή εξάπλωσης του ιού που εντοπίστηκε στη Γουχάν της Κίνας τον Δεκέμβριο του 2019 «δεν είχαν χαρακτήρα επείγοντος», με αποτέλεσμα ο Φεβρουάριος του 2020 να αποδειχθεί ένας ιδιαίτερα «χαμένος μήνας», καθώς οι χώρες απέτυχαν να διακρίνουν τα σημάδια συναγερμού.

Η έκθεση ανέφερε ότι η εμφάνιση της Covid-19 χαρακτηρίστηκε από ένα μείγμα «κάποιας πρώιμης και γρήγορης δράσης, αλλά και από καθυστέρηση, δισταγμό και άρνηση».

«Οι κακές στρατηγικές επιλογές, η απροθυμία αντιμετώπισης των ανισοτήτων και ένα μη συντονισμένο σύστημα δημιούργησαν ένα τοξικό κοκτέιλ που επέτρεψε στην πανδημία να μετατραπεί σε καταστροφική ανθρώπινη κρίση», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος δεν διέφυγε της κριτικής στην έκθεση, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο στις 30 Ιανουαρίου 2020, προτού χαρακτηρίσει τη νόσο COVID-19 ως πανδημία μόλις έξι εβδομάδες αργότερα.

Σύμφωνα με την επιτροπή, ο ΠΟΥ άργησε παραπάνω από μία εβδομάδα να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης παγκοσμίως.

Σε μεγαλύτερο βαθμό, ωστόσο, η επιτροπή επέκρινε τους θεσμούς που «απέτυχαν να προστατεύσουν τους ανθρώπους», καθώς και τους ηγέτες που αρνούνται την επιστήμη και διάβρωσαν τη δημόσια εμπιστοσύνη στις δημοσιονομικές Αρχές.

Η απειλή μιας πανδημίας είχε παραβλεφθεί και οι χώρες ήταν δυστυχώς απροετοίμαστες να αντιμετωπίσουν μια τέτοια, σύμφωνα με την έκθεση.

Για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η IPPPR είπε ότι οι πλούσιες χώρες πρέπει να δωρίσουν ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου σε φτωχότερες χώρες.

Η επιτροπή ανέφερε επίσης ότι τα πλούσια έθνη πρέπει να παρέχουν χρηματοδότηση σε οργανισμούς που στοχεύουν στην πρόληψη και την προετοιμασία του κόσμου για την επόμενη πανδημία.

«Ο κόσμος είχε προειδοποιηθεί ότι αυτό θα συμβεί. Αυτό δεν πρέπει ποτέ να συμβεί ξανά. Αυτή πρέπει να είναι η τελευταία πανδημία που προκαλεί καταστροφή στην κλίμακα που παρατηρούμε σήμερα», υπογράμμισε η Σίρλιφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ