ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Παρέμβαση Μπάιντεν εν μέσω διπλωματικού πυρετού για την αιματηρή κλιμάκωση

Μέση Ανατολή: Παρέμβαση Μπάιντεν εν μέσω διπλωματικού πυρετού για την αιματηρή κλιμάκωση
AP Photo/Evan Vucci

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έκανε έκκληση για αποκλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή, ενώ συνεχίζεται το αιματηρό σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και η εκτόξευση ρουκετών από την πλευρά της Χαμάς.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε πως θέλει να δει μια σημαντική μείωση στις πυραυλικές επιθέσεις, ενώ αναμένει ότι θα έχει και νέες επαφές με ηγέτες χωρών της περιοχής για το θέμα.

Η αμερικανική παρέμβαση ήρθε μετά την απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να απορρίψει την πρόταση της Χαμάς για εκεχειρία που διατυπώθηκε μέσω του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, με το Ισραήλ να προετοιμάζεται για χερσαία επιχείρηση στον παλαιστινιακό θύλακα.

Νωρίτερα, διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως οι ΗΠΑ αντιτάχθηκαν στο αίτημα της Νορβηγίας, της Κίνας και της Τυνησίας για μια δημόσια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την Παρασκευή, με αντικείμενο συζήτησης την κατάσταση στη Γάζα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ουάσινγκτον επικαλέστηκε διπλωματικές προσπάθειες ως τον λόγο της αντίρρησής της, υποστηρίζοντας ότι μια συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν θα ήταν παραγωγική, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια πιθανή συνεδρίαση την Τρίτη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που συνομίλησε σήμερα με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, «καταδίκασε κατηγορηματικά τις επιθέσεις που ισχυρίστηκε ότι εξαπέλυσε η Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές ομάδες» που «θέτουν σε κίνδυνο τον λαό του Τελ Αβίβ και υπονομεύουν την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Ο Μακρόν, ο οποίος θα συνομιλήσει με άλλους ηγέτες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Μπενιαμίν Νετανιάχου, «θα εκφράσει τον επείγοντα χαρακτήρα της επιστροφής στην ειρήνη, μιας αποφασιστικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και την επιθυμία της Γαλλίας να συμβάλει σε αυτό σεβόμενη τις νόμιμες φιλοδοξίες όλων», πρόσθεσε η δήλωση.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μέσω βιντεοκλήσης που είχαν σήμερα μεταξύ τους, απηύθυναν έκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Εν όψει της κλιμάκωσης της παλαιστινιακό-ισραηλινής διένεξης διαπιστώθηκε ότι πρωταρχικός στόχος είναι ο τερματισμός των βίαιων ενεργειών και από τις δύο πλευρές και η διασφάλιση της ασφάλειας του άμαχου πληθυσμού», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Παράλληλα στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «εκφράσθηκε η υποστήριξη της αρχής της ύπαρξης δύο κρατών στην βάση των αντίστοιχων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των γενικά αποδεκτών κανόνων του διεθνούς δικαίου».

Στήριξη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητά το Ισραήλ

Το Ισραήλ ζήτησε σήμερα από το Συμβούλιο Ασφαλείας και τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών «να καταδικάσουν απερίφραστα τις τυφλές επιθέσεις» από τη Λωρίδα της Γάζας, σε επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα μία ημέρα αφότου οι Παλαιστίνιοι ζήτησαν να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις.

«Καλώ τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει χωρίς αμφισημίες τις τυφλές επιθέσεις των τρομοκρατικών οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον Ισραηλινών πολιτών και κατοικημένων περιοχών και να στηρίξει το θεμελιώδες δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη άμυνα», ανέφερε στην επιστολή του ο Γκιλάντ Ερντάν, ο Ισραηλινός πρεσβευτής στις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ.

Ο Ισραηλινός διπλωμάτης τόνισε ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει την κλιμάκωση. «Ωστόσο, έχει το δικαίωμα και το καθήκον να υπερασπιστεί τον πληθυσμό του και την εθνική κυριαρχία του και θα συνεχίσει να το πράττει με σθένος», πρόσθεσε. Διαβεβαίωσε επίσης ότι το καθεστώς τον θρησκευτικών χώρων της Ιερουσαλήμ «δεν έχει αλλάξει και δεν θα αλλάξει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ