ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Δεν παραπέμπεται σε δίκη ο Σαλβίνι για την υπόθεση του πλοίου Γκρεγκορέτι

Ιταλία: Δεν παραπέμπεται σε δίκη ο Σαλβίνι για την υπόθεση του πλοίου Γκρεγκορέτι
(AP Photo/Laszlo Balogh)

Ο δικαστικός αρμόδιος για τις προκαταρκτικές ακροαματικές διαδικασίες Νούντσιο Σαμπιέτρο αποφάσισε πριν από λίγο στην Κατάνη της Σικελίας ότι ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι δεν θα παραπεμφθεί σε δίκη για την υπόθεση των μεταναστών του πλοίου Γκρεγκορέτι.

Ο Σαμπιέτρο αποφάσισε ότι δεν υπάρχουν ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος του Σαλβίνι, ο οποίος πριν από δυο χρόνια ήταν υπουργός Εσωτερικών στην κυβερνητική συμμαχία της Λέγκα με τα Πέντε Αστέρια και πρωθυπουργό τον Τζουζέπε Κόντε.

Τον Ιούλιο του 2019, πάνω από 130 μετανάστες και πρόσφυγες αναγκάστηκαν να παραμείνουν έξι ημέρες στο πλοίο Γκρεγκορέτι της ιταλικής Ακτοφυλακής.

Ο Σαλβίνι, ως υπουργός Εσωτερικών, ήθελε πρώτα εγγυήσεις από τις χώρες μέλη της ΕΕ ότι θα προχωρούσε με ταχύτατους ρυθμούς η διαδικασία ανακατανομής τους.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τρεις εβδομάδες, ο αρμόδιος εισαγγελέας για τις προκαταρκτικές έρευνες του Παλέρμο, με εκ διαμέτρου αντίθετη απόφαση, όρισε την παραπομπή σε δίκη του Σαλβίνι για ανάλογη περίπτωση: η υπόθεση αυτή αφορά την παρέμβαση του Σαλβίνι με στόχο την καθυστέρηση της αποβίβασης 147 μεταναστών και προσφύγων που είχαν διασωθεί από την ισπανική ΜΚΟ Open Arms τον Αύγουστο του 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ