ΚΟΣΜΟΣ

Φυγή αμάχων εν μέσω επιδρομών στη Γάζα - Η «φωτιά» εξαπλώνεται στη Δ.Όχθη

Φυγή αμάχων εν μέσω επιδρομών στη Γάζα - Η «φωτιά» εξαπλώνεται στη Δ.Όχθη
AP Photo/Hatem Moussa

Παγιδευμένος σε μία στενή λωρίδα γης, ο άμαχος πληθυσμός της Γάζας εγκαταλείπει σε καθεστώς τρόμου σπίτια και υπάρχοντα αναζητώντας καταφύγιο σε τεμένη και σχολεία εν μέσω αδιάκοπων βομβαρδισμών. Η Λωρίδα της Γάζας σφυροκοπείται πλέον από ξηράς, αέρος και θαλάσσης μετρώντας 122 νεκρούς -31 παιδιά ανάμεσά τους-, ενώ την ίδια στιγμή η «φωτιά» εξαπλώνεται στη Δυτική Όχθη, όπου έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους δέκα Παλαιστίνιοι σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό -οι περισσότεροι από πραγματικά πυρά.

Εννέα θύματα μετρά το Ισραήλ από την εξίσου αδιάκοπη ομοβροντία ρουκετών της Χαμάς που στέλνει τους Ισραηλινούς στα καταφύγια, και ταυτόχρονα εκρηκτικό παραμένει το κλίμα με συμπλοκές, οδομαχίες και εμπρησμούς στις πιο άγριες συγκρούσεις των τελευταίων ετών μεταξύ Εβραίων υπερεθνικιστών και Αράβων -με επίκεντρο των ταραχών την πόλη Λοντ, ανάμεσα στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ.

Η κλιμάκωση των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα -με ορατό και το ενδεχόμενο χερσαίας επιχείρησης- πυροδότησε οργισμένες διαδηλώσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με τη Χαμάς να επιχαίρει για τους νέους που επιτέθηκαν με πέτρες κατά Ισραηλινών στρατιωτών, καλώντας τους να «βάλουν φωτιά κάτω από τα πόδια της κατοχής».

Δέκα είναι οι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν σήμερα σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας -οι περισσότεροι από πραγματικά πυρά- στη Δυτική Όχθη, ενώ και στον Λίβανο ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε από ισραηλινά πυρά εν μέσω διαδήλωσης στα σύνορα.

Για πρώτη φορά επίσης μετά την ανάφλεξη της βίας εκτοξεύτηκαν απόψε το βράδυ ρουκέτες κατά της ισραηλινής επικράτειας και από τη Συρία -μία ρουκέτα κατέπεσε σε συριακό έδαφος και άλλες δύο έπληξαν ακατοίκητες περιοχές στο βόρειο Ισραήλ, κατά τον ισραηλινό στρατό.

Παράλληλα, μετά και την κλιμάκωση στη Δ.Όχθη η Παλαιστινιακή Αρχή εξέδωσε ανακοίνωση κατά την οποία ο Μαχμούντ Αμπάς καλεί στην παρέμβαση του Τζο Μπάιντεν προς τερματισμό της «ισραηλινής επιθετικότητας».

Κραυγή αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας

Για μια ακόμη φορά η Γάζα έχει βαφτεί στο αίμα παιδιών και αμάχων, με τον τελευταίο απολογισμό να κάνει λόγο για 122 νεκρούς -31 παιδιά ανάμεσά τους-, ενώ ο αριθμός των τραυματιών έχει εκτιναχθεί στους 900 σε πέντε ημέρες επιδρομών.

Υπό τον εκκωφαντικό ήχο εκρήξεων Παλαιστίνιοι που κατοικούν κοντά στη μεθόριο εγκατέλειψαν με κάθε μέσο τα περίχωρα, ορισμένοι αναζητώντας καταφύγιο σε τεμένη και σχολεία που λειτουργούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στην Πόλη της Γάζας. Έφυγαν έντρομοι με μικρά παιδιά στα χέρια, λιγοστά υπάρχοντα και τρόφιμα...

AP Photo/Khalil Hamra

Κατά τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών περίπου 10.000 Παλαιστίνιοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Βρίσκουν καταφύγιο σε σχολεία, τεμένη και σε άλλα μέρη εν μέσω της πανδημίας Covid-19, με περιορισμένη πρόσβαση σε νερό, τρόφιμα, είδη υγιεινής και υπηρεσίες υγείας» υπογράμμιζει η αρμόδια Υπηρεσία του ΟΗΕ.

Περισσότερα από 200 σπίτια και 24 σχολεία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή υποστεί μεγάλες ζημιές σε πέντε ημέρες αεροπορικών επιδρομών, αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη, προειδοποιώντας παράλληλα πως ενδέχεται να περιοριστεί η πρόσβαση των κατοίκων σε πόσιμο νερό εξαιτίας των διακοπών ρεύματος και καταστροφών στα δίκτυα.

Η Γάζα κινδυνεύει δε να τυλιχτεί στο σκοτάδι. Στην παρούσα φάση, οι περισσότερες οικογένειες έχουν ρεύμα για τέσσερις ή πέντε ώρες την ημέρα, όμως καθώς τα αποθέματα καυσίμων λιγοστεύουν αναμένονται παρατεταμένα μπλακάουτ έως και πλήρης διακοπή ρεύματος έως την Κυριακή -με τον ΟΗΕ να απευθύνει δραματική έκκληση να επιτραπεί η μεταφορά καυσίμων, τροφίμων και ιατρικών εφοδίων στη Γάζα.

«Φοβόμαστε για τα παιδιά μας που ούρλιαζαν και έτρεμαν» δηλώνει Παλαιστίνια που εγκατέλειψε την περιοχή με την οικογένειά της. Στη βόρεια Γάζα ο Παλαιστίνιος Ραφάτ Τανάνι, η έγκυος γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά τους βρήκαν τραγικό θάνατο όταν ισοπεδώθηκε η κατοικία τους από βομβαρδισμό, δήλωσαν κάτοικοι.

Διαβάστε επίσης

Η επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη μιλά στο CNN Greece

AP Photo/Khalil Hamra
AP Photo/Abdel Kareem Hana
AP Photo/Khalil Hamra

Την ίδια στιγμή, η Χαμάς συνεχίζει το μπαράζ ρουκετών προς την ισραηλινή επικράτεια, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους εννέα άτομα, περιλαμβανομένων ενός παιδιού, ενός στρατιώτη και μίας 87χρονης γυναίκας που κατέληξε όταν έπεσε καθώς έτρεχε προς καταφύγιο στην πόλη Ασντότ του νότιου Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας οι επιδρομές εντάθηκαν με τον ισραηλινό στρατό να ανακοινώνει πως διεξήγαγε επιχείρηση για να καταστρέψει δίκτυο με υπόγειες σήραγγες της Χαμάς, το αποκαλπούμενο ως «μετρό», μέσω του οποίου οι μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης κινούνται μυστικά και παράλληλα φυλάσσονται οι ρουκέτες που τώρα πλήττουν το ισραηλινό έδαφος.

Επί του παρόντος Ισραηλινοί στρατιώτες δεν έχουν εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας, όπως αποσαφηνίστηκε κατόπιν αρχικής σύγχυσης με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού. Ισχυρές δυνάμεις, ταξιαρχίες πεζικού και τεθωρακισμένα, βρίσκονται από χθες, Πέμπτη, στη μεθόριο συμμετέχοντας στις επιχειρήσεις αλλά δεν έχουν περάσει στη Γάζα. Παράλληλα, έχουν ανακληθεί συνολικά 14.000 έφεδροι.

Στην ουσία η σύγχυση που προκλήθηκε επρόκειτο για εσκεμμένη κίνηση εκ μέρους του ισραηλινού στρατού, η οποία και αποσκοπούσε σύμφωνα με ειδικούς σε αμυντικά θέματα στο να «οδηγήσει» τους μαχητές της Χαμάς στις σήραγγες για να προετοιμαστούν για αντεπίθεση, και έτσι ο ισραηλινός στρατός να μπορέσει να τους στοχοποιήσει.

AP Photo/Tsafrir Abayov

Το σχέδιο χερσαίας επιχείρησης έχει ήδη καταρτιστεί και ο στρατός βρίσκεται σε πολεμική ετοιμότητα, αλλά δεν έχει ληφθεί επί του παρόντος τελική απόφαση.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, διαμηνύει σε τελευταία του ανακοίνωση: «Δεν έχουμε πει την τελευταία μας λέξη και αυτή η επιχείρηση θα συνεχιστεί για όσο κρίνεται απαραίτητο». Την ίδια στιγμή, η Χαμάς προειδοποιεί πως το Ισραήλ θα πάρει «σκληρό μάθημα» αν κινηθεί προς χερσαία επιχείρηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ