ΚΟΣΜΟΣ

«Πόλεμος» σε δύο μέτωπα - Νετανιάχου: Η βία του όχλου στο Ισραήλ μεγαλύτερη απειλή από τη Γάζα

«Πόλεμος» σε δύο μέτωπα - Νετανιάχου: Η βία του όχλου στο Ισραήλ μεγαλύτερη απειλή από τη Γάζα
Πεδίο μάχης μεταξύ Εβραίων και Αράβων η πόλη Λοντ στο κεντρικό Ισραήλ AP Photo/Heidi Levine

Εν μέσω σφοδρής κλιμάκωσης των συγκρούσεων μεταξύ όχλου Εβραίων υπρεθνικιστών και Αράβων σε μεικτές ισραηλινές πόλεις, ο στρατός στέλνει ενισχύσεις προς ανάκτηση του ελέγχου και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει ότι η βία του όχλου συνιστά μεγαλύτερη απειλή για το Ισραήλ από το μέτωπο της Λωρίδας της Γάζας -όπου και ενδέχεται να βρίσκεται προ των πυλών χερσαία στρατιωτική επιχείρηση. 

«Η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι τα πογκρόμ, και δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αποκαταστήσουμε την τάξη με αποφασιστική ισχύ» δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επισκεπτόμενος την πόλη Λοντ, θέατρο βίαιων συγκρούσεων τις τελευταίες ημέρες.

Η αναφορά Νετανιάχου απηχεί δηλώσεις του προέδρου του Ισραήλ, Ρεουβέν Ρίβλιν, ότι ένας «εμφύλιος πόλεμος» αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό της χώρας «θα συνιστούσε απειλή για την ύπαρξη του Ισραήλ, μεγαλύτερη από όλους τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε από το εξωτερικό».

Ξυλοδαρμοί, πυροβολισμοί, εμπρησμοί, καταστροφές περιουσίας συνθέτουν το σκηνικό σε περιοχές από τη Μπερσίβα στην έρημο Νεγκέβ έως τη Χάιφα στα νότια. Περισσότερα από 400 άτομα έχουν συλληφθεί και συνοριακή αστυνομία έχει μεταφερθεί από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη σε πόλεις στο εσωτερικό του Ισραήλ.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακης ανάγκης» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντζ.

Την ίδια στιγμή, ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης Γιαΐρ Λαπίντ δηλώνει ότι «έχει χαθεί πλήρως ο έλεγχος» και κατηγορεί τον Νετανιάχου ότι οδηγεί το Ισραήλ «στην αναρχία».

«Εβραίοι και Άραβες ταραξίες έχουν κηρύξει πόλεμο στο Ισραήλ, και δεν υπάρχει καμία αντίδραση, δεν υπάρχει κυβέρνηση, ούτε αστυνομία, ούτε ηγεσία» αναφέρει.

Μπροστά στη συνολική ανάφλεξη, ανακλήθηκαν σήμερα, Πέμπτη, 9.000 έφεδροι, οι οποίοι πρόκειται να επιχειρήσουν και δίπλα στις ισραηλινές δυνάμεις σε πόλεις με μεικτό πληθυσμό Εβραίων και Αράβων, όπου μαίνονται ταραχές και οδομαχίες.

Πρόκειται για τις σφοδρότερες συγκρούσεις μεταξύ Εβραίων και Αράβων στους ισραηλινούς δρόμους εδώ και χρόνια με επίκεντρο την πόλη Λοντ, ανάμεσα στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ, με πληθυσμό 77.000 κατοίκους -εκ των οποίων 47.000 Εβραίοι και 23.000 Άραβες Ισραηλινοί.

Στην πόλη έχει επιβληθεί νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να δηλώνει ότι όσοι εμπλέκονται σε ταραχές θα συλλαμβάνονται και θα κρατούνται επ' αόριστον χωρίς απαγγελία κατηγορητηρίου, πρακτική γνωστή ως διοικητική κράτηση.

Με την ισραηλινή σημαία και ξύλα στα χέρια ομάδες «περιπολούν» στην πόλη Λοντ (AP Photo/Heidi Levine)
Εβραίοι φανατικοί με πέτρες στα χέρια δίπλα σε συνοριοφύλακες κατά τις ταραχές στην πόλη Λοντ (AP Photo/Heidi Levine)

Στην τελευταία έξαρση βίας, άνδρας άνοιξε πυρ απόψε το βράδυ με ημιαυτόματο όπλο εναντίον ομάδας Εβραίων που «περιπολούσε» στην Λοντ, τραυματίζοντας ένα άτομο, κατά την ισραηλινή αστυνομία.

Κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας όχλος ακροδεξιών βγήκε στους δρόμους «ψάχνοντας» Άραβες· σε προάστιο του Τελ Αβίβ λίντσαραν άνδρα που πίστευαν ότι ήταν Άραβας με τις εικόνες της άγριας επίθεσης να προβάλλονται σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση. Τέσσερις εκ των επιτιθέμενων συνελήφθησαν ενώ φώναζαν «θάνατος στους Άραβες».

Αστυνομία και διασώστες έφθασαν στο σημείο 15 λεπτά αργότερα παρόλο που οι εικόνες προβάλλονταν ζωντανά, ενώ το θύμα βρισκόταν πεσμένο στο δρόμο.

Με την ισραηλινή αστυνομία να βρίσκεται στα πρόθυρα να χάσει τον έλεγχο στις μεικτές πόλεις, όπως σημειώνει ο βρετανικός Guardian, εξτρεμιστές πυρπόλησαν αυτοκίνητα και καταστήματα που ανήκουν σε Άραβες, ενόσω Παλαιστίνιοι κάτοικοι του Ισραήλ συγκρούονταν με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Διαβάστε αναλυτικά

«Φλέγεται» η Μέση Ανατολή: Με «αναμμένες τις μηχανές» το Ισραήλ για χερσαία επιχείρηση στη Γάζα

Μέση Ανατολή: Παρέμβαση Μπάιντεν εν μέσω διπλωματικού πυρετού για την αιματηρή κλιμάκωση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ