ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν προς Νετανιάχου: Ύψιστο καθήκον η εγγύηση της ασφάλειας των δημοσιογράφων

Μπάιντεν προς Νετανιάχου: Ύψιστο καθήκον η εγγύηση της ασφάλειας των δημοσιογράφων
AP Photo/Evan Vucci

Τηλεφωνική επικοινωνία του Τζο Μπάιντεν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ακολούθησε την ισραηλινή επιδρομή-σοκ στον πύργο της Λωρίδας της Γάζας που στεγάζει τα γραφεία διεθνών μέσων ενημέρωσης -περιλαμβανομένων των Associated Press και Al Jazeera-, με τον Λευκό Οίκο να αναφέρει πως μεταφέρθηκε στο Ισραήλ ότι αποτελεί εύθυνη ύψιστης σημασίας η εγγύηση της ασφάλειας των δημοσιογράφων.

«Μεταφέραμε απευθείας στους Ισραηλινούς ότι η εγγύηση της ασφάλειας των δημοσιογράφων και των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης αποτελεί ευθύνη ύψιστης σημασίας» αναφαέρει σε ανάρτησή της στο Twitter η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

Σε ακόλουθη γραπτή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου επισημαίνεται πως ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ανησυχία του για την «ασφάλεια των δημοσιογράφων», καθώς και «μεγάλη ανησυχία» για την κλιμάκωση της βίας -επαναλαμβάνοντας παράλληλα, κατά την πάγια αμερικανική θέση, την «ισχυρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, απέναντι στις επιθέσεις με πυραύλους της Χαμάς».

Ανακοίνωση σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία εκδόθηκε από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, στην οποία αναφέρεται πως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου «υπογράμμισε κατά τη συνομιλία ότι το Ισραήλ κάνει τα πάντα για να αποφύγει να βλάψει ανθρώπους που δεν εμπλέκονται» στη σύγκρουση με τη Χαμάς.

Στην ανακοίνωση το Ισραήλ σημειώνει πως είχε δοθεί προειδοποίηση για εκκένωση πριν το αεροπορικό πλήγμα που ισοπέδωσε τον πύργο, γεγονός το οποίο και μετέφερε ο Νετανιάχου στον Μπάιντεν.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Τζο Μπάιντεν «για τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα».

Απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται στην περιοχή για να συνδράμει στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος είχε σήμερα και πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σχετικά με την επικοινωνία Μπάιντεν-Αμπάς αναφέρεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενημέρωσε τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής για τη διπλωματική δέσμευση της Ουάσινγκτον προς αποκλιμάκωση, και παράλληλα τόνισε ότι η Χαμάς πρέπει να σταματήσει να εκτοξεύει ρουκέτες στο Ισραήλ.

Αμφότεροι Μπάιντεν και ο Αμπάς εξέφρασαν ανησυχία για τους θανάτους αμάχων.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε τη δέσμευσή του στη λύση των δύο κρατών κατόπιν διαπραγμάτευσης, καθώς αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί μία δίκαιη και βιώσιμη λύση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Σοκ και οργή από Associated Press και Al Jazeera

«Σοκαρισμένο και τρομοκρατημένο» δηλώνει σε ανακοίνωσή του το Associated Press μετά το βομβαρδισμό του κτηρίου όπου στεγάζονταν τα γραφεία του, καθώς και του δικτύου Al Jazeera, στη Λωρίδα της Γάζας. Για πλήγμα στην ενημέρωση μιλά το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ενώ την ίδια στιγμή το εδρεύων στο Κατάρ δίκτυο Al Jazeera καλεί τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει το χτύπημα και να καταστήσει το Ισραήλ υπόλογο.

«Είμαστε σοκαρισμένοι και τρομοκρατημένοι από το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός στόχευσε και κατέστρεψε το κτίριο, όπου στεγάζονταν το γραφείο του Associated Press και άλλων μέσων ενημέρωσης στη Γάζα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του οργανισμού Γκάρι Προύιτ.

«Γνωρίζουν εδώ και καιρό την τοποθεσία του γραφείου μας και γνωρίζουν ότι εκεί βρίσκονταν δημοσιογράφοι. Μας προειδοποίησαν ότι το κτίριο θα πληγεί. Πρόκειται για μια απίστευτα ανησυχητική εξέλιξη. Αποφύγαμε για λίγο τρομερές ανθρώπινες απώλειες. Περίπου δέκα δημοσιογράφοι και ανεξάρτητοι συνεργάτες του AP βρίσκονταν στο κτίριο και ευτυχώς, μπορέσαμε να το εκκενώσουμε εγκαίρως» σημείωσε.

«Ζητήσαμε πληροφορίες από την ισραηλινή κυβέρνηση και βρισκόμαστε σε επαφή με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για να προσπαθήσουμε να μάθουμε περισσότερα» επισήμανε ο Γκάρι Προύιτ.

«Ο κόσμος θα ενημερώνεται λιγότερο σχετικά με το τι συμβαίνει στη Γάζα εξαιτίας των όσων συνέβησαν σήμερα» κατέληξε.

Η στόχευση των δημοσιογράφων συνιστά έγκλημα πολέμου, καταγγέλλει την ίδια στιγμή το αραβόφωνο δίκτυο Al Jazeera, αναφέροντας ότι δόθηκε διορία μίας ώρας προς εκκένωση του κτηρίου, εντούτοις δεν επετράπη στους δημοσιογράφους να μεταφέρουν τον εξοπλισμό τους.

To Al Jazeera κάνει λόγο για «καθαρή ενέργεια προκειμένου να εμποδιστούν οι δημοσιογράφοι να εκτελέσουν το ιερό τους καθήκον στην ενημέρωση», και καλεί τη διεθνή κοινότητα «να καταδικάσει τη βαρβαρότητα του Ισραήλ και να λάβει άμεσα δράση για να λογοδοτήσει η ισραηλινή κυβέρνηση για την εσκεμμένη στόχευση δημοσιογράφων και ειδησεογραφικών μέσων».

Ο πύργος Τζάαλα επρόκειτο για κτήριο-ορόσημο για τη διεθνή δημοσιογραφία στην Πόλη της Γάζας­, με τις περισσότερες ζωντανές ανταποκρίσεις να γίνονται από την οροφή του κτηρίου. Στον πύργο στεγάζονταν επίσης διαμερίσματα και άλλα γραφεία.

AP Photo/Hatem Moussa
(AP Photo/Hatem Moussa
(AP Photo/Hatem Moussa

Ο Τζαβάντ Μεχντί, ιδιοκτήτης του πύργου Τζάαλα που ισοπεδώθηκε, ανέφερε πως Ισραηλινός αξιωματικός τον προειδοποίησε πριν το πλήγμα ότι είχαν στη διάθεσή τους μία ώρα προκειμένου να εκκενώσουν το κτίριο. Ζήτησε λίγο περισσότερο χρόνο προκειμένου οι δημοσιογράφοι να μπορέσουν να μεταφέρουν εκτός του κτιρίου τον εξοπλισμό τους, ωστόσο το αίτημά του απορρίφθηκε...

Στον πύργο στεγάζονταν και τα γραφεία του δικτύου Middle East Eye.

Από πλευράς ισραηλινού στρατού εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως το κτήριο χρησιμοποιούνταν από τη Χαμάς για στρατιωτικούς σκοπούς, μεταξύ άλλων ως κεντρικά γραφεία των υπηρεσιών πληροφοριών της.

«Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας έπληξαν έναν αριθμό τέτοιων κτιρίων τις τελευταίες ημέρες, όμως πριν το κάνουμε, λαμβάνουμε μέτρα προκειμένου να προσπαθήσουμε και να διασφαλίσουμε ότι άμαχοι δεν θα πληγούν. Καλέσαμε τους ενοίκους του κτιρίου και τους ειδοποιήσαμε να φύγουν. Στείλαμε μηνύματα sms. Παρείχαμε επαρκή χρόνο για την εκκένωση του κτιρίου» αναφέρουν οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις.

«Θα το πούμε ξανά: Όταν η Χαμάς εγκαθιστά στρατιωτικά στοιχεία στο εσωτερικό ενός τέτοιου κτιρίου, αποτελεί έναν νόμιμο στρατιωτικό στόχο. Πρόκειται ξεκάθαρα για διεθνές δίκαιο. Όλα τα πολυώροφα κτίρια, που στοχοθέτησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ, χρησιμοποιούνταν για στρατιωτικούς σκοπούς, το καθένα εξ αυτών» προσθέτουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ