ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ - Τραγωδία σε συναγωγή: Κατέρρευσε εξέδρα - Δύο νεκροί και πάνω από 150 τραυματίες

Ισραήλ - Τραγωδία σε συναγωγή: Κατέρρευσε εξέδρα - Δύο νεκροί και πάνω από 150 τραυματίες
Από το σημείο της τραγωδίας EPA / ATEF SAFADI

Τραγωδία κατά τον εορτασμό της εβραϊκής Πεντηκοστής στο Ισραήλ· εξέδρα με καθίσματα κατέρρευσε σε συναγωγή κατάμεστη με πιστούς, με αποτέλεσμα ένα 12χρονο αγόρι και μία γυναίκα 40 ετών να χάσουν τη ζωή τους και τουλάχιστον 167 να τραυματιστούν.

Εκ των τραυματιών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα και ελικόπτερα του στρατού σε νοσοκομεία, τουλάχιστον πέντε νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, όπως μεταδίδει στην ηλεκτρονική της πύλη η Jerusalem Post.

EPA / ATEF SAFADI

Εκατοντάδες πιστοί είχαν συγκεντρωθεί σήμερα, Κυριακή, για να τιμήσουν την εβραϊκή εορτή Σαβουότ (Πεντηκοστή) στη συναγωγή της πόλης Γκιβάτ Ζεέβ, βορειανατολικά της Ιερουσαλήμ.

Μεγάλη εξέδρα με καθίσματα υποχώρησε κάτω από τα πόδια τους με τους πιστούς να πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο, όπως φαίνεται σε πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας που προβλήθηκαν σε ισραηλινά μέσα και κοινωνικά δίκτυα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των υπηρεσιών διάσωσης, η δομή ήταν «υπό κατασκευή».

Η Jerusalem Post αναφέρει πως οι υπηρεσίες είχαν ενημερώσει από το πρωί το τοπικό συμβούλιο του Γκιβάτ Ζέεβ ότι η προγραμματισμένη συγκέντρωση στη συναγωγή δεν είχε λάβει έγκριση εξαιτίας εν εξελίξει εργασιών.

Ο τοπικός δήμαρχος, ένας ανώτερος αξιωματικός της πυροσβεστικής και αστυνομικοί είπαν ότι η κατασκευή είχε προχωρήσει παρά την έλλειψη οικοδομικής άδειας και τις επίσημες προειδοποιήσεις ότι δεν είναι ασφαλής η ανέγερση κτηρίου στο σημείο.

EPA / ATEF SAFADI

«Η καρδιά μου είναι στα θύματα της καταστροφής του Γκιβάτ Ζέεβ. Οι δυνάμεις του στρατού, υπό τη διοίκηση του Εσωτερικού Μετώπου και της Πολεμικής Αεροπορίας, εργάζονται για να βοηθήσουν στην εκκένωση. Προσεύχομαι για την ασφάλεια των τραυματιών», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ.

Η νέα τραγωδία σημειώνεται λιγότερο από ένα μήνα μετά το μεγάλο ποδοπάτημα που άφησε πίσω του 45 νεκρούς, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, κατά τη διάρκεια προσκυνήματος στο οποίο συμμετείχαν χιλιάδες ορθόδοξοι Εβραίοι στο Όρος Μερόν στο βόρειο Ισραήλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ