ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Εξηγήσεις για τον βομβαρδισμό από το Ισραήλ των γραφείων ΜΜΕ ζητούν οι ΗΠΑ

Γάζα: Εξηγήσεις για τον βομβαρδισμό από το Ισραήλ των γραφείων ΜΜΕ ζητούν οι ΗΠΑ
Saul Loeb/Pool Photo via AP

«Διευκρινίσεις» και «αιτιολόγηση» σχετικά με την επίθεση που κατέστρεψε το Σάββατο στη Γάζα το κτήριο που στέγαζε τα γραφεία του Associated Press και άλλων διεθνών μέσων ενημέρωσης ζήτησαν από το Ισραήλ οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την Κοπεγχάγη όπου βρίσκεται, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι προσωπικά ο ίδιος δεν είχε κάποια ενημέρωση από Ισραηλινούς αξιωματούχους. Ωστόσο, απέφυγε να σχολιάσει το γεγονός.

Δήλωσε πάντως ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπισθεί τον εαυτό του, αλλά του έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία το γεγονός ότι υγειονομικοί και δημοσιογράφοι απειλούνται, κυρίως μετά την επίθεση του Σαββάτου κατά του κτιριακού συγκροτήματος.

«Γενικότερα ισχύει και είναι πραγματικά σημαντικό ότι το Ισραήλ έχει αυξημένη ευθύνη στην προστασία των αμάχων καθώς αμύνεται και αυτό περιλαμβάνει απολύτως τους δημοσιογράφους», είπε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Απηύθυνε επίσης έκκληση για άμεσο τερματισμό της βίας, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται πυρετωδώς «μέσω της διπλωματικής οδού» για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Την Κυριακή, ο κ. Μπλίνκεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία μου τους υπουργούς Εξωτερικών του Κατάρ, της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας, με τους οποίους συζήτησε την κλιμάκωση της βίας στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και το Ισραήλ.

Είχε προηγηθεί, το Σάββατο, λίγες ώρες μετά την επίθεση τηλεφωνική επικοινωνία του Τζο Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Μεταφέραμε απευθείας στους Ισραηλινούς ότι η εγγύηση της ασφάλειας των δημοσιογράφων και των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης αποτελεί ευθύνη ύψιστης σημασίας» ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

Την Κυριακή, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι το κτίριο στέγαζε γραφεία πληροφοριών της Χαμάς. Ερωτηθείς εάν έχει δώσει αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τον ισχυρισμό αυτό στον πρόεδρο Μπάιντεν, είπε ότι «τα μεταβιβάζουμε (τα στοιχεία) μέσω των υπηρεσιών πληροφοριών».

Οι δηλώσεις Μπλίνκεν έλαβαν χώρα μια ημέρα αφότου το Associated Press ζήτησε ανεξάρτητη έρευνα για την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε το κτίριο όπου στεγάζονταν τα γραφεία του αμερικανικούπρακτορείου ειδήσεων στην Πόλη της Γάζας, του Al-Jazeera και άλλων μέσων ενημέρωσης.

Η Σάλι Μπουζμπί, διευθύντρια σύνταξης του Associated Press δήλωσε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει ακόμη δώσει σαφή στοιχεία που να αιτιολογούν την επίθεσή της, η οποία ισοπέδωσε τον 12όροφο πύργο Αλ Τζαλάα. Η ίδια υποστήριξε ότι το πρακτορείο χρησιμοποιούσε το κτίριο τα τελευταία 15 χρόνια και δεν υπήρχε κάποια ένδειξη για παρουσία της Χαμάς σε αυτό.

Παράλληλα, η οργάνωση «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» ζήτησε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη να διερευνήσει κατά πόσο ο βομβαρδισμός του Ισραήλ σε ένα κτίριο που στεγάζει μέσα ενημέρωσης συνιστά έγκλημα πολέμου.

Η οργάνωση ανέφερε ότι έχει σοβαρούς λόγους να πιστεύει ότι η «εσκεμμένη στόχευση μέσων μαζικής ενημέρωσης και η σκόπιμη καταστροφή του εξοπλισμού τους» από τον ισραηλινό στρατό θα μπορούσε να θεωρηθεί παραβίαση του καταστατικού του δικαστηρίου. Ανέφερε, τέλος, ότι οι επιθέσεις χρησιμεύουν «για να μειώσουν, αν όχι να εξαλείψουν, τη δυνατότητα των μέσων ενημέρωσης να ενημερώνουν το κοινό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ