ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Στο Ανώτατο Δικαστήριο υπό τη σύνθεση Τραμπ «κινδυνεύει» το δικαίωμα στην άμβλωση

ΗΠΑ: Στο Ανώτατο Δικαστήριο υπό τη σύνθεση Τραμπ «κινδυνεύει» το δικαίωμα στην άμβλωση
AP Photo/Susan Walsh, File

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποδέχθηκε να εξετάσει προσφυγή που θέτει αν αμφιβόλω το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, γεγονός που δεδομένης της πλειοψηφίας συντηρητικών δικαστών -έξι έναντι τριών- θα μπορούσε να προμηνύει ένα πιο περιοριστικό πλαίσιο.

Στο «μικροσκόπιο» του Σώματος, όπου το ένα τρίτο των εννέα δικαστών έχει οριστεί από τον Ντόναλντ Τραμπ, θα βρεθεί το φθινόπωρο νόμος του Μισισίπι που απαγορεύει τις περισσότερες περιπτώσεις άμβλωσης από την 15η εβδομάδα της κύησης.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ελλείψει ενός νομοθετικού πλαισίου, το Ανώτατο Δικαστήριο ήταν εκείνο που αναγνώρισε το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, στην εμβληματική απόφαση «Roe v. Wade» του 1973.

Απεφάνθη στη συνέχεια ότι οι γυναίκες μπορούν να προχωρούν σε άμβλωση εφόσον το έμβρυο «δεν είναι βιώσιμο», κάτι που αντιστοιχεί σε περίπου 22 εβδομάδες κύησης.

Ένα μέρος του πληθυσμού, ιδίως στα θρησκευτικά περιβάλλοντα, παραμένει σθεναρά αντίθετο στην τεχνητή διακοπή της κύησης και οι συντηρητικές πολιτείες υιοθέτησαν, στο πέρασμα του χρόνου, νόμους για τον περιορισμό της πρόσβασης των γυναικών σε αυτές τις επεμβάσεις.

Όμως, οι νόμοι που αντικρούουν απευθείας το πλαίσιο που έχει ορίσει το Ανώτατο Δικαστήριο, ιδίως εκείνοι που απαγορεύουν όλες τις αμβλώσεις ή περιορίζουν τις αμβλώσεις στην πρώτες εβδομάδες της κύησης, είχαν έως σήμερα συστηματικά ακυρωθεί από τα δικαστήρια.

Ο νόμος του Μισισίπι είχε, επομένως, μπλοκαριστεί σε πρώτο βαθμό κατόπιν στο εφετείο. Οι συντάκτες του αποφάσισαν τότε να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο θα μπορούσε να έχει απορρίψει την προσφυγή, όπως στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, γεγονός που θα επικύρωνε αυτές τις αποφάσεις. Αποδεχόμενο να εξετάσει την προσφυγή, αφήνει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να τις αναστρέψει.

Προκειμένου να πείσει το δεξιό εκλογικό σώμα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποσχεθεί, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, να διορίσει στο σύνολο των ομοσπονδιακών δικαστηρίων δικαστές που πρέσβευαν συντηρητικές αξίες και κυρίως αντιτίθεντο στην άμβλωση.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, διόρισε τρεις δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο, μεταξύ αυτών την Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ, μια πιστή καθολική, για να αντικαταστήσει τη Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, θερμή προασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών, που απεβίωσε τον Σεπτέμβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ