ΚΟΣΜΟΣ

Προς αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Προς αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής Ενρίκε Μόρα AP Photo/Lisa Leutner

«Απόλυτα βέβαιος» ότι μπορεί να υπάρξει οριστική συμφωνία για την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δηλώνει ο Ευρωπαίος διπλωμάτης Ενρίκε Μόρα, ο οποίος ηγείται των διαπραγματεύσεων συντονίζοντας τις έμμεσες συνομιλίες μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον. Αισιόδοξοι, αλλά πιο επιφυλακτικοί, οι διπλωμάτες Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας.

«Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ημερών, αλλά υπάρχουν ακόμα πράγματα τα οποία χρήζουν επεξεργασίας· θα συνεδριάσουμε πάλι την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ενρίκε Μόρα μετά τη λήξη του τέταρτου γύρου των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στη Βιέννη.

«Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα υπάρξει μια οριστική συμφωνία. Νομίζω ότι είμαστε στο σωστό δρόμο και θα καταλήξουμε σε συμφωνία» δήλωσε ο ίδιος.

Ερωτηθείς εάν εννοούσε ότι θα υπάρξει συμφωνία μέσα στον επόμενο γύρο συνομιλιών απάντησε: «Δεν μπορώ να ριψοκινδυνέψω μία τέτοια πρόβλεψη. Αυτό που μπορώ να τολμήσω να πω είναι ότι θα υπάρξει συμφωνία, ναι, σίγουρα».

Για απτή πρόοδο στις συνομιλίες της Βιέννης κάνουν λόγο την ίδια στιγμή Βρετανοί, Γάλλοι και Γερμανοί ανώτατοι διπλωμάτες, ωστόσο εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί τονίζοντας ότι η επιτυχία δεν είναι εγγυημένη καθώς πρέπει να επιλυθούν ακόμη πολύ δύσκολα θέματα.

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι είναι ζωτικής σημασίας το Ιράν και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να βρουν έναν τρόπο να εξασφαλίσουν τη συνέχιση εκ μέρους της ΙΑΕΑ της επιτήρησης της δραστηριότητας του Ιράν.

«Η πρόσβαση της ΙΑΕΑ θα είναι φυσικά απαραίτητη για τις προσπάθειές μας στην αποκατάσταση της συμφωνίας, καθώς δεν μπορεί να εφαρμοστεί συμφωνία χωρίς αυτό» δήλωσαν οι διπλωμάτες των τριών ευρωπαϊκών χωρών σε ανακοίνωσή τους.

Και ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΙΑΕΑ και απεσταλμένος της Μόσχας στις συνομιλίες, Μιχαήλ Ουλιάνοφ, δήλωσε πως οι αντιπροσωπείες θεωρούν ότι σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος μετά τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων για την αναβίωση της συμφωνίας, λέγοντας πως μία συμφωνία είναι «εφικτή».

Οι κρίσιμες συνομιλίες ξεκίνησαν στην αυστριακή πρωτεύουσα στις 7 Μαΐου με τα υπόλοιπα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας -Ιράν, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία- σε συναντήσεις που έγιναν στο υπόγειο ενός πολυτελούς ξενοδοχείου και σε συνομιλίες με την αντιπροσωπεία των ΗΠΑ σε ένα απέναντι ξενοδοχείο.

Η Τεχεράνη αρνήθηκε να πραγματοποιήσει απευθείας συναντήσεις με την Ουάσινγκτον σχετικά με τον τρόπο επαναφοράς της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην τήρηση των όρων της συμφωνίας, την οποία ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε το 2018, ωθώντας το Ιράν να αρχίσει να παραβιάζει τους όρους της σχεδόν ένα χρόνο αργότερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ