ΚΟΣΜΟΣ

Σύλληψη στην Ιταλία υπόπτου για συνεργασία με τους βομβιστές των Βρυξελλών

Σύλληψη στην Ιταλία υπόπτου για συνεργασία με τους βομβιστές των Βρυξελλών
Ιταλοί αστυνομικοί REUTERS/Manuel Silvestri

Τα «δίχτυα» τους σε ολόκληρη την Ευρώπη φαίνεται πως έχουν απλώσει οι τζιχαντιστές, καθώς μετά τη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Γερμανία και η Ιταλία προστέθηκε στις χώρες όπου έγινε σύλληψη υπόπτου για σχέση με το Ισλαμικό Κράτος.

Η ιταλική αστυνομία, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο επικαλούμενο ιταλικά μέσα ενημέρωσης, συνέλαβε έναν Αλγερινό υπήκοο, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι παρήγαγε πλαστά έγγραφα που χρησιμοποίησαν τζιχαντιστές που συνδέονται με τις πρόσφατες αιματηρές επιθέσεις στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι.

Ο Τζαμάλ Εντίν Ουάλι, 40 ετών, συνελήφθη από μέλη μιας ειδικής μονάδας της αστυνομίας, της DIGOS, στο Μπελίτσι, κοντά στο Σαλέρνο της νότιας Ιταλίας, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Sky TG 24 και άλλα ιταλικά ΜΜΕ, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημο σχόλιο από εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Γενικών Ερευνών και Ειδικών Επιχειρήσεων (Divisione Investigazioni Generali e Operazioni Speciali, DIGOS) σχετικά με την υπόθεση.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Ουάλι, ο οποίος διέμενε μόνιμα στο Σαλέρνο, δεν συνεργάζεται με τους εισαγγελείς, καθώς δεν απάντησε στις ερωτήσεις τους.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, σε βάρος του Ουάλι είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τις βελγικές αρχές διότι παρήγαγε και προμήθευσε πλαστά έγγραφα προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για παράνομη μετανάστευση.

Οι ιταλοί δικαστικοί επικύρωσαν το ένταλμα σύλληψής του μέχρι να εξετασθεί το αίτημα έκδοσης που έχει σταλεί από τις βελγικές αρχές. Κατά του Ουαλί είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης στις 6 του περασμένου Ιανουαρίου.

Το όνομά του βρέθηκε σε έγγραφα που κατασχέθηκαν σε έφοδο που έγινε σε ένα διαμέρισμα κοντά στις Βρυξέλλες τον περασμένο Οκτώβριο, ανάμεσα στα οποία ήταν χαρτιά και φωτογραφίες κάποιων από τους τζιχαντιστές που διέπραξαν τις επιθέσεις στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου και στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, όπως και τα ψευδώνυμα που χρησιμοποιούσαν, κατά τα ιταλικά ΜΜΕ.

2016 03 25T102352Z 1747166411 GF10000360203 RTRMADP 3 BELGIUM BLAST ITALY

Πηγή: REUTERS/Manuel Silvestri

Κατά τα δημοσιεύματα η ιταλική αστυνομία έχει ενημερώσει ήδη τις βελγικές αρχές για τη σύλληψη και ο Αλγερινός υπήκοος αναμένεται να εκδοθεί στο Βέλγιο μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες.

Η σύλληψη αυτή έγινε λίγο πριν τη δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι ότι το Ισλαμικό Κράτος «πρέπει να εξαλειφθεί, ενώ πρέπει όλοι να του αρνούνται το προνόμιο να αποκαλείται κράτος», υποστηρίζοντας πως «πρέπει να αντιδράσουμε. Φυσικά καταστρέφοντάς τους, και με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, όπου είναι απαραίτητο και εφικτό. Αλλά ο πόλεμος διεξάγεται από κυρίαρχα κράτη, ενώ η τρομοκρατία ασκείται από αδίστακτους και επικίνδυνους πυρήνες, που δεν τους αξίζει να θεωρούνται ως κυρίαρχα κράτη. Θέλουν να αποκαλούνται το Ισλαμικό Κράτος, αλλά τους λέμε Ντάες».

«Λαβράκι» έπιασαν οι βελγικές αρχές

«Λαβράκι» φαίνεται ότι έπιασαν οι βελγικές Αρχές καθώς, όπως μεταδίδει το RTBF ένας από τους συλληφθέντες για συμμετοχή στις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης Τρίτης στις Βρυξέλλες, είχε ενεργό συμμετοχή στη δολοφονία του αφγανού πολέμαρχου Αχμέτ Σαχ Μασούντ μία μέρα πριν την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Ο Σαχ Μασούντ θεωρούνταν ως ο κύριος πολέμιος των Ταλιμπάν και την ευθύνη για τη δολοφονία του είχε αναλάβει η Αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με το RTBF πρόκειται για τον άνδρα που συνελήφθη στη στάση του τραμ στην περιοχή Σάαρμπεκ την Παρασκευή και ο οποίος, σύμφωνα με την εισαγγελία του Βελγίου συνδεόταν με την υπόθεση της σύλληψης στο Παρίσι την επόμενη μέρα των επιθέσεων στις Βρυξέλλες.

2016 03 25T153459Z 1605003973 GF10000360431 RTRMADP 3 BELGIUM BLAST

Πηγή: Reuters

Όπως αναφέρει το βελγικό δίκτυο, ο συλληφθείς είναι αλγερινής καταγωγής και ονομάζεται Αμπντεραμάν Αμερούντ (Abderamane Ameuroud) και έχει καταδικαστεί στη Γαλλία για συμμετοχή στη δολοφονία του αφγανού Σαχ Μασούντ. Οι βελγικές Αρχές θεωρούν ότι πρόκειται για σημαντικός στέλεχος των τζιχαντιστών και πως η σύλληψή του θα βοηθήσει να ξετυλιχτεί του κουβάρι των επιθέσεων σε Βρυξέλλες και Παρίσι

Ταυτοποιήθηκε ο τρίτος άνδρας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών

2016 03 22T222110Z 1868636340 GF10000356417 RTRMADP 3 BRUSSELS BLAST

Πηγή: Reuters

Ο Φεϊζάλ Σεφού, που συνελήφθη την Πέμπτη το βράδυ μπροστά στο κτίριο της ομοσπονδιακής αστυνομίας, αναγνωρίστηκε ως «ο άνδρας με το καπέλο» που φαίνεται στις φωτογραφίες από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης του αεροδρομίου Ζαβεντέμ, σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φεϊζάλ αναγνωρίστηκε από τον ταξιτζή που μετέφερε τους τρεις άνδρες στο αεροδρόμιο.

Όπως αναφέρουν τα βελγικά μέσα ο Σεφού συνελήφθη μπροστά από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία στις 24 Μαρτίου ενώ ο οδηγός ταξί έπαιξε για άλλη μια φορά σημαντικό ρόλο αφού τον αναγνώρισε μεταξύ άλλων υπόπτων.

Ο «άνδρας στα λευκά», σύμφωνα με μαρτυρίες, έφυγε από το αεροδρόμιο με τα πόδια κι εντοπίστηκε κοντά στο Σάρμπεκ, σχεδόν δύο ώρες μετά τις επιθέσεις. Οι βελγικές αρχές, από εκεί και πέρα έχασαν τα ίχνη του πριν τον εντοπίσουν ξανά κοντά στην Εισαγγελία μέσα σε ένα αυτοκίνητο μαζί με δύο άνδρες, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν αλλά στην συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα των αρχών στην αντιμετώπιση της απειλής των τζιχαντιστών

2016 03 24T102408Z 1615914490 LR2EC3O0SVXCG RTRMADP 3 BRUSSELS BLAST

Πηγή: Reuters

Την ώρα που οι βελγικές αρχές συγκεντρώνουν «πυρά» για την αδυναμία τους να αξιοποιήσουν πληροφορίες που είχαν να κάνουν με το παρελθόν και την δράση των τζιχαντιστών που οδήγησαν στις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, η έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποκαλύπτει τα κενά στην αντιτρομοκρατική στρατηγική της Ε.Ε.

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποκαλύπτει όχι μόνο προβλήματα στην διαχείριση πληροφοριών αλλά και απροθυμία συνεργασίας μεταξύ των χωρών μελών.

Στο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας γίνεται εκτενής αναφορά στην ανάγκη διασύνδεσης των βάσεων δεδομένων υπηρεσιών όπως η FRONTEX, η Europol, η Interpol αλλά και η επικαιροποίηση των στοιχείων σε ό,τι αφορά τους ευρωπαίους πολίτες που εισέρχονται στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους .

Η αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών αρχών στην αντιμετώπιση της απειλής των τζιχαντιστών έρχεται στο προσκήνιο στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες και των αποκαλύψεων για "κενά ασφαλείας" στην "οχύρωση" της Γηραιάς Ηπείρου.

bakraouiibrahim

Αίσθηση μάλιστα προκαλεί και η πληροφορία που μετέδωσε το CNN, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, σύμφωνα με την οποία, ο βομβιστής του αεροδρομίου των Βρυξελλών, Ιμπραήμ ελ Μπακράουι βρισκόταν στις λίστες των υπόπτων του FBI από τον Νοέμβριο του 2015, ενώ στην ίδια λίστα είχε μπει μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι και ο αδελφός του, Κχαλίντ, ο οποίος είναι ο δράστης της επίθεσης στο μετρό των Βρυξελλών.

Αναβλήθηκε για λόγους ασφαλείας η «πορεία ενάντια στο φόβο»

Την απόφαση να μην πραγματοποιηθεί η πορεία αλληλεγγύης στο κέντρο των Βρυξελλών έλαβαν οι διοργανωτές της κατόπιν αιτήματος των βελγικών αρχών.

2016 03 26T202957Z 100550172 GF10000361723 RTRMADP 3 BELGIUM BLAST

Πηγή:REUTERS/Christian Hartmann

Η «πορεία ενάντια στον φόβο» («marche contre la peur») επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα Κυριακή στις Βρυξέλλες, πέντε ημέρες μετά από τις πολύνεκρες επιθέσεις στο διεθνές αεροδρόμιο και το μετρό της πόλης, που στοίχισαν τη ζωή σε 31 ανθρώπους.

«Η ασφάλεια των πολιτών είναι η απόλυτη προτεραιότητα. Ως εκ τούτου, συντασσόμαστε πλήρως με την πρόταση των αρχών για τη μετάθεση (της κινητοποίησης) σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Ζητούμε επομένως κι εμείς με τη σειρά μας από τους πολίτες να μην έρθουν αυτήν την Κυριακή στις Βρυξέλλες», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι διοργανωτές.

Λίγο νωρίτερα, ο δήμαρχος των Βρυξελλών Ιβάν Μαγιέρ (Yvan Mayeur) και ο Φλαμανδός υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου Γιαν Γιαμπόν (Jan Jambon) είχαν ζητήσει από τους πολίτες να μην συμμετάσχουν στη συγκέντρωση αυτή, επικαλούμενοι «λόγους ασφαλείας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ