ΚΟΣΜΟΣ

«Έρχεται» το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid - «Λευκός καπνός» στη διαπραγμάτευση στην ΕΕ

«Έρχεται» το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid - «Λευκός καπνός» στη διαπραγμάτευση στην ΕΕ
AP Photo/Rick Bowmer, File

Βρέθηκε η «χρυσή τομή» μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19 (EU Digital Covid Certificate), το οποίο οδεύει πλέον προς έγκριση από τα κράτη-μέλη και ψήφιση στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής, και εκτιμάται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή στις 20 Ιουνίου. Τι προβλέπει η συμφωνία...

«Λευκός Καπνός: Έχουμε συμφωνία στην πρόταση της Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid. Καλωσορίζω τη σημερινή συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ. Παραδώσαμε αυτό το νέο εργαλείο σε χρόνο ρεκόρ για να διασφαλίσουμε την ελεύθερη μετακίνηση όλων των πολιτών» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter o επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς.

Ο σημερινός, τέταρτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου και της πορτογαλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ για το πιστοποιητικό ολοκληρώθηκε με συμβιβαστική συμφωνία, ανοίγοντας το δρόμο για ελεύθερα και ασφαλή ταξίδια εντός της ΕΕ.

Οι δύο βασικές διαφωνίες αφορούσαν τα περιοριστικά μέτρα που θα αντιμετωπίζουν οι κάτοχοι των πιστοποιητικών και την παροχή διαγνωστικών τεστ.

Ο συμβιβασμός διασφαλίζει ότι τα τεστ για τον κορωνοϊό θα έχουν «προσιτές τιμές» και θα είναι προσβάσιμα για τους πολίτες της ΕΕ, όπως ζητούσαν οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Προς το σκοπό αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να διαθέσει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά τεστ, από το μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης. Αν κριθεί απαραίτητο, θα κινητοποιηθούν πρόσθετοι πόροι.

Το δεύτερο αίτημα των ευρωβουλευτών ήταν τα κράτη-μέλη να μην επιβάλουν πρόσθετους περιορισμούς (π.χ. καραντίνα και πρόσθετα τεστ) στον κάτοχο του πιστοποιητικού που ταξιδεύει.

Η συμβιβαστική λύση που βρέθηκε προβλέπει ότι τα κράτη-μέλη δεν θα επιβάλλουν πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, εκτός και αν αυτοί είναι «αναγκαίοι και αναλογικοί για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας» στο πλαίσιο της πανδημίας.

Στις αποφάσεις για πρόσθετους περιορισμούς θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία και τα επιδημιολογικά δεδομένα που δημοσιεύονται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων. Τα μέτρα θα πρέπει να κοινοποιούνται στα άλλα κράτη-μέλη και στην Επιτροπή το αργότερο 48 ώρες νωρίτερα.

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid θα έχει κοινή μορφή και πλαίσιο κανόνων για όλες τις χώρες της ΕΕ.

Θα είναι διαθέσιμο είτε σε ψηφιακή είτε σε έντυπη μορφή και θα πιστοποιεί ότι ο κάτοχός του είτε έχει εμβολιαστεί κατά της Covid-19, είτε έχει αρνητικό τεστ, είτε έχει νοσήσει.

Τα κράτη-μέλη πρέπει να αποδέχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται σε άλλα κράτη-μέλη για άτομα που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο κανονισμός της ΕΕ για το Πιστοποιητικό Covid θα πρέπει να ισχύει για 12 μήνες.

Η σημερινή συμφωνία θα υποβληθεί προς έγκριση στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Συμβούλιο και στην επόμενη Σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (7-10 Ιουνίου).

«Η συμφωνία αυτή είναι το πρώτο βήμα για να επανέλθει η ζώνη Σένγκεν σε καθεστώς ομαλής λειτουργίας» δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου και εισηγητής, Χουάν Φερνάντο Λόπεζ (Σοσιαλιστές, Ισπανία).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ