ΚΟΣΜΟΣ

Στη Μέση Ανατολή ο Αμερικανός ΥΠΕΞ: Συναντήσεις με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους

Στη Μέση Ανατολή ο Αμερικανός ΥΠΕΞ: Συναντήσεις με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους
AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Εν μέσω συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, θα κάνει περιοδεία στη Μέση Ανατολή τις προσεχείς ημέρες.

«Θα ταξιδέψω στην περιφέρεια τις προσεχείς ημέρες και ανυπομονώ να συναντήσω τον υπουργό Εξωτερικών (του Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι) και άλλους αξιωματούχους, Ισραηλινούς, Παλαιστίνιους και (χωρών) της περιφέρειας», ανέφερε ο κ. Μπλίνκε.

Οι συναντήσεις θα έχουν σκοπό ο αμερικανός ΥΠΕΞ και οι συνομιλητές του «να εργαστούν μαζί για την οικοδόμηση καλύτερου μέλλοντος για τους Ισραηλινούς και για τους Παλαιστινίους», ανέφερε νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο κ. Μπλίνκεν μίλησε με τον ισραηλινό ομόλογό του – είχαν ήδη μια συνδιάλεξη νωρίτερα χθες με τον Γκάμπι Ασκενάζι – και «χαιρέτισε» τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, σημείωσε ο ίδιος.

Στη συζήτησή τους, οι δύο ΥΠΕΞ «εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για τις προσπάθειες και τη μεσολάβηση της Αιγύπτου», τον ρόλο της οποίας εξήρε επίσης ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στη διάρκεια παρέμβασής του από τον Λευκό Οίκο.

Νωρίτερα χθες, ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε διατεθειμένος να πάει στην περιοχή «αν αυτό βοηθήσει να πάμε πέρα από τη βία» και εάν «παρουσιαστεί η κατάλληλη στιγμή», στη διάρκεια επίσκεψής του στη Γροιλανδία, με την οποία ολοκλήρωσε περιοδεία αφιερωμένη στην Αρκτική.

Η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς τέθηκε επίσημα σε εφαρμογή στις 02:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), έπειτα από ένδεκα ημέρες εχθροπραξιών, των πιο πολύνεκρων μετά τον πόλεμο του 2014.

Τη συμφωνία διευκόλυνε η Αίγυπτος, περιφερειακή δύναμη που διατηρεί σχέσεις τόσο με το Ισραήλ, όσο και με τη Χαμάς, την ισλαμιστική παράταξη στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από το εβραϊκό κράτος, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την κατάπαυση του πυρός «αληθινή ευκαιρία» να υπάρξει πρόοδος προς την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ