ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν δεν θα επιτρέψει την κατάσχεση αρχείων δημοσιογράφων από τη Δικαιοσύνη

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν δεν θα επιτρέψει την κατάσχεση αρχείων δημοσιογράφων από τη Δικαιοσύνη
AP/Alex Brandon

Ο Τζο Μπάιντεν, δεν θα επιτρέψει στο υπουργείο Δικαιοσύνης να κατάσχει αρχεία δημοσιογράφων, χαρακτηρίζωντας με τέτοια κίνηση ως λάθος.

Σημειώνεται πως τα αρχεία αφορούν τηλεφωνικές συνδιαλέξεις ή ηλεκτρονική αλληλογραφία.

Τα σχόλια του Μπάιντεν έγιναν μια ημέρα μετά αφότου το CNNi αποκάλυψε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης ενημέρωσε την δημοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου, Μπάρμπαρα Σταρ ότι η τέως κυβέρνηση Τραμπ είχε κρυφά αποκτήσει το 2017 αρχεία τηλεφωνικών συνδιαλέξεων της και αρχεία email της διαστήματος δύο μηνών.

Η Washington Post νωρίτερα αυτό το μήνα ανέφερε ότι η κυβέρνηση Τραμπ απέκτησε επίσης το 2017 μυστικά τα αρχεία των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων τριών δημοσιογράφων της εφημερίδας οι οποίοι έγραφαν σχετικά με τις κατηγορίες για ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016.

«Απολύτως, κατηγορηματικά, είναι λάθος», δήλωσε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους μετά από μια κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζέι-ιν. «Είναι απλά λάθος. Δεν θα το αφήσω να συμβεί».

Ο παρουσιαστής του CNN, Βολφ Μπλίτζερ χαιρέτισε τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου ως «πραγματικά ενθαρρυντικό νέο».

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι τόνισε σε δημοσιογράφους νωρίτερα χθες Παρασκευή ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης σκοπεύει να συναντηθεί με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης μετά τις αποκαλύψεις του CNN.

«Αυτός ο πρόεδρος έχει κατηγορηματική δέσμευση στα δικαιώματα της ελευθερίας του Τύπου, όπως έχετε δει εδώ και δεκαετίες, και ότι υπερασπίζεται τα δικαιώματα των δημοσιογράφων», είπε.

Πρόσθεσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Μπάιντεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το «μοντέλο Χόλντερ», όχι αυτό της κυβέρνησης Τραμπ, σχετικά με τις πρακτικές του, σε μια αναφορά στον Ερικ Χόλντερ, τον υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Χόλντερ είχε αναθεωρήσει τους κανονισμούς του υπουργείου Δικαιοσύνης το 2013 για να περιορίσει την δυνατότητα της κυβέρνησης να κλητεύει αρχεία δημοσιογράφων χωρίς ρητή συγκατάθεση της ηγεσίας του υπουργείου, αν και αργότερα ο ίδιος αντιμετώπισε κριτική εγκρίνοντας την κατάσχεση αρχείων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων δημοσιογράφων του Associated Press και του Fox News.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε μια εριστική στάση απέναντι στον Τύπο, με διαρκείς επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης, κατηγορώντας τα συχνά ότι μεταδίδουν «ψευδείς ειδήσεις».

Η εθνική ένωση Τύπου νωρίτερα αυτό το μήνα ανέφερε ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης Τραμπ για κατάσχεση αρχείων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων δημοσιογράφων σηματοδότησαν «ένα ακόμη ιδιαίτερα ανησυχητικό παράδειγμα σε μια σειρά παραβιάσεων από την κυβέρνηση Τραμπ της εμπιστοσύνης της Αμερικής στην κυβέρνηση και μια άμεση επίθεση κατά του Τύπου και της Πρώτης Τροπολογίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ