ΚΟΣΜΟΣ

Βρυξέλλες: οι 3 καμικάζι περιλαμβάνονται στους 31 νεκρούς των επιθέσεων

Βρυξέλλες: οι 3 καμικάζι περιλαμβάνονται στους 31 νεκρούς των επιθέσεων
REUTERS/Christian Hartmann

Στους 28 ανέρχονται τα θύματα που έχασαν τη ζωή τους από τις επιθέσεις της περασμένης Τρίτης στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι βελγικές αρχές.

Όπως εξήγησαν οι ίδιες, ο προηγούμενος απολογισμός των 31 νεκρών συμπεριελάμβανε και τους τρεις βομβιστές αυτοκτονίας.

"Υπάρχουν 28 θύματα και τρεις καμικάζι, ο θάνατος των οποίων έχει πιστοποιηθεί", δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ο εκπρόσωπος του βελγικού κέντρου διαχείρισης κρίσης, Μπενουά Ραμακέρ.

"Δυστυχώς ο απολογισμός είναι ακόμη προσωρινός, διότι υπάρχουν πολλοί τραυματίες που βρίσκονται στην εντατική", σημείωσε ο εκπρόσωπος του κέντρου διαχείρισης κρίσης.

Οι αρχές είχαν ανακοινώσει την περασμένη Τετάρτη, μια μέρα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο και στο μετρό στις Βρυξέλλες, πως οι νεκροί ανέρχονταν στους 31. Ο αριθμός αυτός συμπεριελάμβανε και τους τρεις καμικάζι (δύο στο αεροδρόμιο και ένας στο μετρό), τα πτώματα των οποίων δεν είχαν αναγνωριστεί τότε.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, μεταξύ των νεκρών έχουν ταυτοποιηθεί 24 πρόσωπα, εκ των οποίων 14 σκοτώθηκαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και δέκα στο σταθμό του Μετρό Μαλμπεκ που βρίσκεται κοντά στα κτίρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τους 24 νεκρούς που ταυτοποιήθηκαν, οι 13 είναι Βέλγοι και οι έντεκα υπήκοοι οχτώ διαφορετικών χωρών.

Σύμφωνα με το κέντρο διαχείρισης κρίσης, ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται στους 340 (από 19 διαφορετικές υπηκοότητες εκτός των βέλγων υπηκόων) εκ των οποίων 101 συνεχίζουν να νοσηλεύονται.

Μετά από 13 έρευνες της αντιτρομοκρατικής σε διάφορες πόλεις του Βελγίου τέσσερα άτομα βρίσκονται υπό αστυνομική κράτηση.

Ειδικότερα, τέσσερις έρευνες έγιναν στην πόλη Μαλίν και μία στην πόλη Ντυφέλ, δύο πόλεις της περιφέρειας της Φλάνδρας, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Οι άλλες οχτώ έγιναν σε διάφορες συνοικίες των Βρυξελλών. Όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία, "ο ανακριτής θα αποφασίσει εντός της ημέρας" εάν τα τέσσερα άτομα θα τεθούν ή όχι "υπό προσωρινή κράτηση".

Οι βελγικές αρχές εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να προσδιορίσουν την ταυτότητα των θυμάτων από τις επιθέσεις, ενώ όπως ανέφεραν την Τετάρτη, η ταυτοποίησή τους θα πάρει χρόνο.

Ψάχνουν τουλάχιστον άλλους οκτώ

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις ασφαλείας αναζητούν τουλάχιστον οκτώ υπόπτους που θεωρούν ότι έπαιξαν βοηθητικό ρόλο στις επιθέσεις των τζιχαντιστών στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με δημοσίευμα της Die Welt am Sonntag.

Επικαλούμενη πηγές της ασφάλειας, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι ύποπτοι, στην πλειονότητά τους Γάλλοι και Βέλγοι υπήκοοι, έχουν επιστρέψει στη Συρία ή έχουν φυγαδευτεί σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Η Die Welt επίσης αναφέρει ότι οι ύποπτοι είχαν επαφή με τον Αμπνελαμίντ Αμπαούντ, τον «εγκέφαλο» των επιθέσεων στο Παρίσι ο οποίος σκοτώθηκε σε αστυνομική επιδρομή στις 18 Νοεμβρίου αλλά και τον Σαλά Αμπντεσλάμ, τον μέχρι πρότινος νούμερο ένα καταζητούμενο για τις επιθέσεις στο Παρίσι ο οποίος τελικά συνελήφθη στις Βρυξέλλες νωρίτερα αυτό το μήνα.

Λίμνη αίματος

Στους τραυματίες περιλαμβάνονται επίσης πολλοί πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, χωρίς, ωστόσο να έχουν ταυτοποιηθεί όλοι. Μεταξύ αυτών είναι τρεις μορμόνοι ιεραπόστολοι και ένας υπάλληλος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι μορμόνοι, ο Ρίτσαρντ Νόρμπι, 66 ετών, ο Τζόζεφ Εμπέι, 20 ετών και ο Μέισον Γουέλς, 19 ετών, οι οποίοι βρίσκονται εκτός κινδύνου, συνόδευαν στο αεροδρόμιο μια γαλλίδα συνάδελφό τους που μετέβαινε σε αποστολή στο Οχάιο (βόρειες ΗΠΑ).

Η Φάνι Ρέιτσελ Κλάιν, 20 ετών, είχε ήδη περάσει από τους ελέγχους ασφαλείας όταν ακούστηκε η μία από τις δύο εκρήξεις, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκκλησία των μορμόνων, που έχει την έδρα της στη Γιούτα (δυτικά).

Οκτώ Γάλλοι έχουν επίσης τραυματιστεί, από τους οποίους οι τρεις σοβαρά, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον Πορτογάλο υφυπουργό πορτογαλικών κοινοτήτων Ζοζέ Λουίς Καρνέιρο, τουλάχιστον 21 από τους τραυματίες έχουν την πορτογαλική υπηκοότητα. Το Λονδίνο έκανε λόγο για τέσσερις Βρετανούς τραυματίες.

Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας ανέφερε ότι Γερμανοί πολίτες βρίσκονται μεταξύ των τραυματιών στις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να βρίσκονται και μεταξύ των νεκρών.

Επιπλέον, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, πολλοί υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν επίσης τραυματιστεί.

Ο βραζιλιάνος πρώην μπασκετμπολίστας Σεμπάστιεν Μπελίν τραυματίστηκε στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, σύμφωνα με πολλά βελγικά ΜΜΕ που δημοσιεύουν μια φωτογραφία όπου εμφανίζεται πεσμένος στο έδαφος με τα πόδια σε μια λίμνη αίματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ