ΚΟΣΜΟΣ

Διαμαρτύρονται για την απαγόρευση οπλοφορίας στο συνέδριό τους οι Ρεπουμπλικάνοι

Διαμαρτύρονται για την απαγόρευση οπλοφορίας στο συνέδριό τους οι Ρεπουμπλικάνοι
Ντόναλντ Τραμπ (φωτογραφία αρχείου) EPA/ERIK S. LESSER

Υπογραφές μαζεύουν οι ρεπουμπλικάνοι, προκειμένου να πάνε οπλοφορώντας στο εθνικό τους συνέδριο, όπου θα αναδειχθεί ο υποψήφιός τους για τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, οι συμμετέχοντες στο εθνικό ρεπουμπλικανικό συνέδριο έχουν ήδη συγκεντρώσει σχεδόν 23.000 υπογραφές στο σχετικό αίτημά τους.

Το τετραήμερο εθνικό συνέδριο των ρεπουμπλικάνων θα διεξαχθεί 18-21 Ιουλίου στο Κλίβελαντ, στο κλειστό στάδιο Quicken Loans Arena, το οποίο γενικά φιλοξενεί αγώνες μπάσκετ, χόκεϊ επί πάγου και συναυλίες.

Αυτό δημιουργεί και το πρόβλημα με την οπλοφορία των συμμετεχόντων, αφού το στάδιο-χωρητικότητας μεγαλύτερης των 20.000 θέσεων-απαγορεύει την είσοδο σε οποιονδήποτε οπλοφορεί.

Σύμφωνα με το κείμενο της αίτησης, η οποία έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο change.org., το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται η οπλοφορία μέσα στο στάδιο «εγείρει μεγάλο κίνδυνο για όλους τους θεατές».

«Χωρίς το δικαίωμα να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, αυτοί που θα βρίσκονται στο Quicken Loans Arena θα είναι εύκολοι στόχοι, εντελώς ανίσχυροι έναντι των κακοποιών, των εγκληματιών, κι όλων εκείνων που θέλουν να απειλήσουν τον αμερικανικό τρόπο ζωής», υποστηρίζεται στο κείμενο.

«Το Κλίβελαντ είναι μια από τις δέκα πλέον επικίνδυνες πόλεις των ΗΠΑ», επιμένουν οι υπογράφοντες, παραθέτοντας έναν σύνδεσμο προς σχετικό άρθρο του περιοδικού Forbes τον Οκτώβριο του 2012.

Το κείμενο καλεί τους υποψήφιους για το χρίσμα Ντόναλντ Τραμπ, Τεντ Κρουζ και Τζον Κέισικ — όλοι τους έχουν ταχθεί υπέρ του δικαιώματος των Αμερικανών να οπλοφορούν— καθώς και το λόμπι της οπλοκατοχής NRA να ταχθούν υπέρ της αίτησής τους.

Αξιώνει επίσης από τον διευθυντή της εθνικής ρεπουμπλικανικής επιτροπής Ράινς Πρίμπους να δώσει εξηγήσεις για την επιλογή του σταδίου, το οποίο διάκειται «εχθρικά έναντι της δεύτερης τροπολογίας» του Συντάγματος των ΗΠΑ, βάσει του οποίου οι Αμερικανοί έχουν δικαίωμα οπλοκατοχής και οπλοφορίας.

«Είμαστε συνηθισμένοι στις μαζικές σφαγές που μπορεί να συμβούν όταν οι πολίτες στερούνται το θεμελιώδες, δοσμένο από τον θεό, δικαίωμά τους να φέρουν όπλα σε δημόσιο χώρο», αναφέρει το κείμενο, στο οποίο γίνεται λόγος περί «πιθανής» επίθεσης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος εναντίον του συνεδρίου του κόμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ