ΚΟΣΜΟΣ

Νέες προσαγωγές υπόπτων για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες

Νέες προσαγωγές υπόπτων για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες
REUTERS

Κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση απήγγειλαν οι βελγικές αρχές στον Αμπντεραμάν Αμερούντ, τον άνδρα που συνέλαβαν στη στάση του τραμ στην περιοχή Σάαρμπεκ την Παρασκευή.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι κατηγορίες εναντίον του σχετίζονται με την επιδρομή στη Γαλλία την προηγούμενη εβδομάδα, όπου οι αρχές λένε ότι απέτρεψαν ένα προφανές σχέδιο επίθεσης.

Σύμφωνα με το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga, ο Αμπντεραμάν κρατήθηκε για επιπλέον 24 ώρες, αφού τον πυροβόλησαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στο Σάαρμπεκ και στη συνέχεια του απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες.

Όπως μετέδωσε το RTBF, ο Αμερούντ είχε ενεργό συμμετοχή στη δολοφονία του αφγανού πολέμαρχου Αχμέτ Σαχ Μασούντ μία μέρα πριν την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Ο Σαχ Μασούντ θεωρούνταν ως ο κύριος πολέμιος των Ταλιμπάν και την ευθύνη για τη δολοφονία του είχε αναλάβει η Αλ Κάιντα.

Όπως αναφέρει το βελγικό δίκτυο, ο Αμερούντ είναι αλγερινής καταγωγής και έχει καταδικαστεί στη Γαλλία για συμμετοχή στη δολοφονία του αφγανού Σαχ Μασούντ. Οι βελγικές Αρχές θεωρούν ότι πρόκειται για σημαντικός στέλεχος των τζιχαντιστών και πως η σύλληψή του θα βοηθήσει να ξετυλιχτεί του κουβάρι των επιθέσεων σε Βρυξέλλες και Παρίσι

Έπιασαν και τον άνδρα με το καπέλο

Ο Φεϊζάλ Σεφού, που συνελήφθη την Πέμπτη το βράδυ μπροστά στο κτίριο της ομοσπονδιακής αστυνομίας, αναγνωρίστηκε ως «ο άνδρας με το καπέλο» που φαίνεται στις φωτογραφίες από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης του αεροδρομίου Ζαβεντέμ, σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φεϊζάλ αναγνωρίστηκε από τον ταξιτζή που μετέφερε τους τρεις άνδρες στο αεροδρόμιο.

Όπως αναφέρουν τα βελγικά μέσα ο Σεφού συνελήφθη μπροστά από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία στις 24 Μαρτίου ενώ ο οδηγός ταξί έπαιξε για άλλη μια φορά σημαντικό ρόλο αφού τον αναγνώρισε μεταξύ άλλων υπόπτων.

Ο «άνδρας στα λευκά», σύμφωνα με μαρτυρίες, έφυγε από το αεροδρόμιο με τα πόδια κι εντοπίστηκε κοντά στο Σάρμπεκ, σχεδόν δύο ώρες μετά τις επιθέσεις. Οι βελγικές αρχές, από εκεί και πέρα έχασαν τα ίχνη του πριν τον εντοπίσουν ξανά κοντά στην Εισαγγελία μέσα σε ένα αυτοκίνητο μαζί με δύο άνδρες, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν αλλά στην συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες από τους εισαγγελείς

Η Βελγική Ομοσπονδιακή Εισαγγελία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι έχει απαγγείλει κατηγορίες σε τρεις άνδρες, στους οποίους περιλαμβάνεται και ο ύποπτος με το καπέλο που φαίνεται σε βίντεο ασφαλείας μαζί με τους δύο βομβιστές αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών την Τρίτη.

Ο Φεϊζάλ Σεφού κατηγορείται για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες για δολοφονίες μέσω τρομοκρατικών ενεργειών και για απόπειρα δολοφονίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εισαγγελίας δεν βρέθηκαν όπλα ή εκρηκτικά κατά την έρευνα που έγινε στο σπίτι του.

Δύο ακόμη άνδρες, ο Αμπουμπακάρ Α. και Ραμπάχ Ν. επίσης κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Ο Ραμπάχ Ν. καταζητούταν μετά από την αστυνομική επιδρομή στην Γαλλία, αυτή την εβδομάδα, με την οποία αποτράπηκε, σύμφωνα με την αρχές, νέα επίθεση.

Επίσης οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν πως παρατείνεται η κράτηση ενός άνδρα, του Ανμπντεραμάν Α. για άλλες 24 ώρες. Είχε προσαχθεί κατά την διάρκεια αστυνομικών επιδρομών μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Άλλος ένας, ο Ταφίκ Α., ανακρίθηκε την Παρασκευή και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ