ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία - Ρομάν Προτάσεβιτς: Σύσσωμα στο πλευρό του Λουκασένκο τα κρατικά μέσα ενημέρωσης

Λευκορωσία - Ρομάν Προτάσεβιτς: Σύσσωμα στο πλευρό του Λουκασένκο τα κρατικά μέσα ενημέρωσης
AP/Mindaugas Kulbis

Υπεραμύνθηκαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Λευκορωσίας της αναχαίτισης του αεροσκάφους της RyanAir που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη του δημοσιογράφου, Ρομάν Προτάσεβιτς.

Σημειώνεται ότι το αεροσκάφος της RyanAir το οποίο κατευθυνόταν στο Βίλνιους της Λιθουανίας, οδηγήθηκε για προσγείωση στο Μινσκ, έπειτα από ψευδή «προειδοποίηση για βόμβα».

Υπενθυμίζεται πως ένα καταδιωκτικό MiG-29 της Λευκορωσίας εξανάγκασε την Κυριακή την πτήση FR4978 από την Αθήνα στο Βίλνιους να αλλάξει πορεία. Στην πτήση επέβαινε ο Ρομάν Προτάσεβιτς, πρώην διευθυντής του ιστότοπου της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Nexta. Τελικά το αεροπλάνο συνέχισε το δρομολόγιό του, έπειτα από πολύωρη καθυστέρηση, χωρίς τον Προτάσεβιτς και τη φίλη του οι οποίοι συνελήφθησαν στο Μινσκ.

Η κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας διαβεβαίωσε ότι το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Μινσκ εξαιτίας “προειδοποίησης για τοποθέτηση βόμβας”, η οποία αποδείχθηκε ψεύτικη, και ότι ο Προτάσεβιτς “δεν προκάλεσε το ενδιαφέρον των δυνάμεων της τάξης” παρά μόνο τη στιγμή που οι επιβάτες “πέρασαν ξανά από έλεγχο”.

O λογαριασμός στο Telegram “Pool Pervogo”, που είναι ο ανεπίσημος λογαριασμός της προεδρίας της Λευκορωσίας, ανήρτησε ένα μήνυμα “για να ξεδιαλύνει όλους τους μύθους και τις εικασίες”.

Και αυτός προέταξε την προειδοποίηση για τοποθέτηση βόμβας και υπογράμμισε ότι τη στιγμή που συνέβη αυτό το αεροπλάνο βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας και «βάσει των κανονισμών, ο ελεγκτής οφείλει να προτείνει στο πλήρωμα το πιο κοντινό αεροδρόμιο, το οποίο ήταν αυτό του Μινσκ».

«Για το γεγονός ότι ένας εξτρεμιστής βρισκόταν μεταξύ των επιβατών δεν ευθύνονται όσοι έλαβαν την απόφαση να προσφέρουν βοήθεια στους επιβάτες του αεροσκάφους», τόνισε.

Οι λευκορωσικές αρχές είχαν συμπεριλάβει τον Νοέμβριο το όνομα του 26χρονου Προτάσεβιτς στον κατάλογο «των ατόμων που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες». Ο ιστότοπος Nexta διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην κινητοποίηση των πολιτών της Λευκορωσίας στη διάρκεια του πρωτόγνωρου κινήματος αμφισβήτησης του Λουκασένκο πέρυσι.

Συγκρότηση επιτροπής διερεύνησης του περιστατικού από το υπουργείο Μεταφορών της Λευκορωσίας

Αξίζει να σημειωθεί πως το υπουργείο Μεταφορών της Λευκορωσίας συγκρότησε επιτροπή για να ερευνήσει το περιστατικό με την εκτροπή και τον εξαναγκασμό σε προσγείωση στο Μινσκ ενός αεροσκάφους της Ryanair και θα δημοσιοποιήσει σύντομα τα αποτελέσματα της έρευνάς του, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Κατόπιν εντολής του προέδρου Λουκασένκο, οι αρχές της Λευκορωσίας έστειλαν χθες Κυριακή καταδιωκτικό της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας να αναχαιτίσει το Boeing 737 της Ryanair το οποίο κατευθυνόταν στο Βίλνιους της Λιθουανίας έχοντας αναχωρήσει από την Αθήνα, και επικαλούμενες την ύπαρξη βόμβας στο αεροσκάφος, το ανάγκασαν να προσγειωθεί στο Μινσκ. Εκεί συνέλαβαν τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς, προκαλώντας την οργή της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ