ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: Βίντεο με την «ομολογία» Προτάσεβιτς έδωσαν στη δημοσιότητα οι Αρχές

Λευκορωσία: Βίντεο με την «ομολογία» Προτάσεβιτς έδωσαν στη δημοσιότητα οι Αρχές
Στιγμιότυπο από προσαγωγή του Ρομάν Προτασέβιτς στο Μινσκ το 2017 AP Photo/Sergei Grits

Βίντεο που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας δείχνει τον 26χρονο αντικαθεστωτικό blogger Ρομάν Προτάσεβιτς, να «ομολογεί» για τις κατηγορίες που του αποδίδονται, καθώς και να δηλώνει καλά στην υγεία του, ενώ νωρίτερα αντικρουόμενες πληροφορίες ανέφεραν ότι βρισκόταν στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση

Καθισμένος πίσω από ένα τραπέζι, κοιτάζοντας την κάμερα, ο 26χρονος Προτασέβιτς είπε ότι είναι καλά στην υγεία του και παραδέχτηκε ότι βρίσκεται πίσω από την οργάνωση μαζικών κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας στο Μινσκ, πέρσι.

«Το προσωπικό μου συμπεριφέρεται με απολύτως ικανοποιητικό τρόπο και με σεβασμό στον νόμο. Συνεχίζω να συνεργάζομαι με τους ερευνητές», ανέφερε.

Στο βίντεο, που κυκλοφόρησε σε πολλά κανάλια της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, ο Προτασέβιτς δηλώνει επίσης ότι βρίσκεται σε μια φυλακή υποδίκων στο Μινσκ και αρνείται ότι έχει καρδιολογικά προβλήματα, όπως αναφέρθηκε σε ορισμένους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Στο βίντεο είναι εμφανή σημάδια από χτυπήματα στο κεφάλι.

Τόσο ο πατέρας του Προτάσεβιτς, Ντμίτρι, όσο και η ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, είχαν εκφράσει φόβους ότι ο δημοσιογράφος ενδέχεται να υποβάλλεται σε βασανιστήρια κατά την κράτησή του.

Η αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair συνοδεία μαχητικού, που είχε ξεκινήσει από την Αθήνα, στο Μινσκ της Λευκορωσίας, είχε ως κεντρικό πρόσωπο τον Ρομάν Προτασέβιτς, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του πλούσια αντιπολιτευτική δράση εναντίον του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο στο πλευρό της εξόριστης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

Διαβάστε επίσης

Ρομάν Προτάσεβιτς: Ποιος είναι ο δημοσιογράφος που εξόργισε τον «τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης»;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ