ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: Ποιος είναι ο Έλληνας που κατέβηκε στο Μινσκ

Λευκορωσία: Ποιος είναι ο Έλληνας που κατέβηκε στο Μινσκ

Ιάσων Ζήσης φέρεται να ονομάζεται ο Έλληνας που είναι ανάμεσα στα άτομα που αποβιβάστηκαν στο Μινσκ, μετά την «κρατική αεροπειρατεία» του Λουκασένκο. 

Όπως μετέδωσε το κανάλι Belarus 1 της Λευκορωσίας είναι καθηγητής στους τομείς των Μαθηματικών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών σε πανεπιστήμιο της Ολλανδίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Έλληνας υπήκοος φέρεται να δήλωσε πως πήρε την πτήση από την Αθήνα για το Βίλνιους με στόχο, εκεί να επιβιβαστεί σε άλλη πτήση για να μεταβεί στο Μινσκ, όπου βρίσκεται η σύζυγός του.

Σύμφωνα πάντα με το Belarus 1 που παρουσίασε τους τρεις επιβάτες, οι άλλοι δύο που κατέβηκαν είναι, μία γυναίκα που φέρεται να ονομάζεται Αλεξάντρα Σταμπρέντοβα που ζήτησε επίσης να μείνει στο Μινσκ, καθώς και ένας πιλότος, ο Σεργκέι Κουλακόφ, που φαίνεται ότι έκανε την ίδια επιλογή με τον Έλληνα επιβάτη καθώς ο τελικός του προορισμός ήταν το Vitebsk στη Λευκορωσία.

Όπως ανέφερε νωρίτερα το Bloomberg, επικαλούμενο πρόσωπο που ασχολείται με την έρευνα του περιστατικού, πέρα από τον δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς και τη σύντροφό του, στο Μινσκ αποβιβάστηκαν δύο υπήκοοι Λευκορωσίας και ένας Έλληνας υπήκοος.

Η πηγή του Bloomberg δεν έδωσε άλλες πληροφορίες σχετικά με το γιατί αποβιβάστηκαν οι συγκεκριμένοι επιβάτες, καθώς η έρευνα είναι σε εξέλιξη.

Τι ψάχνει η ΕΥΠ - Όλη η διαδρομή του Λευκορώσου στην Ελλάδα

Με μια γενικευμένη έρευνα σε κάθε κατεύθυνση για πρόσωπα και κινήσεις κυρίως στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», η ΕΥΠ ξεκινά να δώσει απαντήσεις για τα όσα έγιναν στο χώρο του αεροδρομίου και για το ρόλο των τριών ανδρών που όπως όλα δείχνουν ταξίδεψαν μαζί με τον δημοσιογράφο ακτιβιστή Ρομάν Προτάσεβιτς μέχρι τη στιγμή της σύλληψης του.

Ήδη έχει δοθεί εντολή να ερευνηθούν οι κάμερες ασφαλείας αλλά και οι λίστες των επιβατών. Μέσα από αυτό το υλικό θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν την παρουσία του Λευκορώσου και της συντρόφου του αλλά ίσως και τις ύποπτες κινήσεις άλλων ατόμων γύρω του.

Πάντως σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η πτήση απογειώθηκε από την Αθήνα με 126 επιβάτες ενώ από το Μινσκ απογειώθηκε με 121 επιβάτες. Αν, λοιπόν, υπολογίσει κάποιος ότι από αυτούς δύο συνελήφθησαν, υπάρχουν ερωτήματα για το ρόλο των «3» που δεν αποκλείεται να ήταν τα άτομα που παρακολουθούσαν τον Λευκορώσο δημοσιογράφο.

Πάντως οι ελληνικές αρχές διαπίστωσαν ότι ο δημοσιογράφος ήρθε στην Ελλάδα παραμονές του Οικονομικού Φόρουμ χωρίς να είναι δηλωμένος στην επίσημη αποστολή της αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας.

Τον εντόπισαν για πρώτη φορά να βρίσκεται κοντά στην αρχηγό της αντιπολίτευσης όταν εκείνη πήγε στο κέντρο της Αθήνας και συνάντησε υποστηρικτές της. Οι αστυνομικοί ρώτησαν την αποστολή της Λευκορωσίας για τον συγκεκριμένο μιας και δεν τον είχαν ξαναδεί μαζί τους, και εκείνοι τους απάντησαν ότι πρόκειται για φωτορεπόρτερ που καλύπτει το ταξίδι της αρχηγού στην Ελλάδα.

Οι αστυνομικοί τον ξαναείδαν στην Ακρόπολη και φυσικά στο Οικονομικό Φόρουμ, πάντα στο πλευρό της αρχηγού της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίας στις 15 Μαΐου αναχώρησε μαζί με τη σύντροφο του για την Κρήτη από όπου επέστρεψαν για να να αναχωρήσουν για τη Λευκορωσία.

CEO της Ryanair: Ενορχηστρώθηκε από πράκτορες της KGB

Ο CEO της Ryanair επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι στόχος των Λευκορώσων ήταν ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς .

«Ήταν σαφές ότι η πρόθεση των αρχών της Λευκορωσίας ήταν να απομακρύνουν έναν δημοσιογράφο και τη συνοδεία του. Πιστεύουμε ότι κάποιοι πράκτορες της KGB βρίσκονταν επίσης από το αεροσκάφος», είπε, αναφερόμενος στις υπηρεσίες κρατικής ασφάλειας της Λευκορωσίας που εξακολουθούν να φέρουν το όνομά τους στη σοβιετική εποχή.

Ο Ο’ Λίρι είπε ότι η αεροπορική εταιρεία είχε λάβει οδηγίες από τις ευρωπαϊκές αρχές ασφαλείας να μην περιγράψουν λεπτομερώς το συμβάν εν αναμονή των ερευνών τους.

Είπε επίσης ότι η αρχική ανακοίνωση της Ryanair, το βράδυ της Κυριακής, «κόλλησε» στα βασικά γεγονότα επειδή το αεροσκάφος μόλις είχε προσγειωθεί στο Βίλνιους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ