ΕΛΛΑΔΑ

«Κρατική αεροπειρατεία»: Οι διάλογοι, η «βόμβα στο αεροπλάνο» και οι τρεις επιβάτες

«Κρατική αεροπειρατεία»: Οι διάλογοι, η «βόμβα στο αεροπλάνο» και οι τρεις επιβάτες
AP Photo

Συνεχίζεται το θρίλερ για την «κρατική αεροπειρατεία» αεροσκάφους από το καθεστώς Λουκασένκο, που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς και της συντρόφου του στο Μινσκ. Την ίδια ώρα, η ΕΥΠ συνεχίζει εξονυχιστικές έρευνες στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ερευνώντας προσεκτικά τις κάμερες ασφαλείας αλλά και τη λίστα των επιβατών. 

Οι λευκορωσικές αρχές είπαν στο πλήρωμα της πτήσης της Ryanair πως το αεροπλάνο ήταν παγιδευμένο και τους «συνέστησαν» να προσγειωθούν στο Μινσκ, σύμφωνα με την καταγραφή των συνομιλιών ανάμεσα στον πιλότο και τον πύργο ελέγχου που δόθηκε στη δημοσιότητα.

«Έχουμε πληροφορίες από τις ειδικές υπηρεσίες που λένε πως μια βόμβα βρίσκεται στο αεροπλάνο και πρόκειται να ενεργοποιηθεί πάνω από το Βίλνιους», αναφέρεται σ' αυτή την καταγραφή στα αγγλικά που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη διεύθυνση αερομεταφορών του λευκορωσικού υπουργείου Μεταφορών. «Μπορείτε να επαναλάβετε αυτό το μήνυμα;», απαντά ο πιλότος και οι συνομιλητές του τού επιβεβαιώνουν την ίδια πληροφορία.

Στη διάρκεια της συνομιλίας, ο ελεγκτής διευκρινίζει πως η ειδοποίηση για την παρουσία βόμβας εστάλη «με email» και πως η πληροφορία αυτή έχει κοινοποιηθεί σε «πολλά αεροδρόμια».

Σε ανακοίνωσή του, το λευκορωσικό υπουργείο Μεταφορών ισχυρίστηκε πως πρόκειται για ένα email στο οποίο αναφέρεται πως προέρχεται από την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς και πως η βόμβα θα εκραγεί πάνω από το Βίλνιους, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίσει να υποστηρίζει το Ισραήλ.

Η καταγραφή της συνομιλίας με τον πύργο ελέγχου καταδεικνύει πως ο πύργος ελέγχου ήταν αυτός που συνέστησε επίμονα να προσγειωθεί το αεροπλάνο στο Μινσκ. Όταν ο πιλότος ρώτησε από πού προέρχεται η «σύσταση», ο πύργος απάντησε «είναι οι δικές μας συστάσεις».

Εκτός από τον Προτάσεβιτς και την σύντροφό του, από το αεροπλάνο κατέβηκαν στο Μινσκ τρεις ακόμη επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων και ένας Έλληνας.

Ο Ιάσονας Ζήσης αρνείται κάθε κατηγορία, εξηγώντας ότι παρέμεινε καθώς το Μινσκ ήταν ο τελικός του προορισμός.

«Για να έρθω στη γυναίκα μου που είναι από εδώ. Έμεινα στο τέλος της ουράς και ζήτησα να παραμείνω», λέει.

Μίλησε δημόσια, εξηγώντας ότι είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Αϊντχόφεν και δραστηριοποιείται σε διάφορους ερευνητικούς τομείς.

«Έρχομαι συχνά γιατί από εδώ κατάγεται η γυναίκα μου.


Ο τελικός μου προορισμός ήταν το Μινσκ, με ανταπόκριση στο Βίλνιους. Ζω και εργάζομαι στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια. Νωρίτερα έκανα το διδακτορικό μου στην Ολλανδία».

Στη Λευκορωσία παρέμειναν άλλα δύο άτομα, τα οποία σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της χώρας ονομάζονται Αλεξάντρα Σταμπρέντοβα και Σεργκέι Κουλάκοφ.

Απομακρύνεται η εμπλοκή των τριών που κατέβηκαν στο Μινσκ

«Δεν εντοπίζουμε μέχρι στιγμής κάποιο ύποπτο ρόλο στα τρία άτομα που κατέβηκαν από το αεροπλάνο στο Μινσκ λίγη ώρα μετά τη σύλληψη του δημοσιογράφου ακτιβιστή, Ρομάν Προτάσεβιτς. Ερευνήσαμε με κάθε λεπτομέρεια τα στοιχεία τους και το που δραστηριοποιούνται, και απομακρύνεται το ενδεχόμενο οποιουδήποτε άλλου ρόλου».

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν μέχρι στιγμής οι υψηλόβαθμες υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας που από χθες, Δευτέρα, μπήκαν σε κόκκινο συναγερμό για να διαπιστώσουν τι έχει ακριβώς συμβεί στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τις καταγγελίες του διευθυντή της αεροπορικής εταιρίας για την ύπαρξη πρακτόρων στο αεροπλάνο, όπου έγινε η σύλληψη του δημοσιογράφου μετά την αναγκαστική προσγείωση.

Οι αρχές διαπίστωσαν ότι ο Έλληνας που κατέβηκε πρώτος στο αεροδρόμιο του Μινσκ ζει τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ελλάδα, και αρκετά συχνά πηγαίνει στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, όπου διαμένει η σύζυγος του.

Τα αλλά δυο άτομα, μία γυναίκα και ένας άνδρας, είναι Λευκορώσοι και όπως διαπιστώθηκε η γυναίκα εργάζεται στην Ελλάδα και πηγαίνει συχνά στην πατρίδα της, ενώ ο άνδρας είναι πιλότος και επίσης επέστρεφε στη χώρα του. Μάλιστα όπως υποστήριξαν, αρχικός τους προορισμός ήταν το Μινσκ για το οποίο όμως δεν υπάρχει απευθείας πτήση.

Η ΕΥΠ «σαρώνει» κάμερες και λίστα επιβατών

Πάντως η έρευνα της ΕΥΠ δεν έχει σταματήσει και το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου ερευνάται με κάθε λεπτομέρεια, όπως επίσης και οι λίστες των επιβατών.

Μέσα από αυτό το υλικό θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν την παρουσία του Λευκορώσου και της συντρόφου του αλλά ίσως και τις ύποπτες κινήσεις άλλων ατόμων γύρω του.

Oι ελληνικές αρχές διαπίστωσαν ότι ο δημοσιογράφος ήρθε στην Ελλάδα παραμονές του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών χωρίς να είναι δηλωμένος στην επίσημη αποστολή της αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας.

Τον εντόπισαν για πρώτη φορά να βρίσκεται κοντά στην αρχηγό της αντιπολίτευσης όταν εκείνη πήγε στο κέντρο της Αθήνας και συνάντησε υποστηρικτές της. Οι αστυνομικοί ρώτησαν την αποστολή της Λευκορωσίας για τον συγκεκριμένο μιας και δεν τον είχαν ξαναδεί μαζί τους, και εκείνοι τους απάντησαν ότι πρόκειται για φωτορεπόρτερ που καλύπτει το ταξίδι της αρχηγού στην Ελλάδα.

Οι αστυνομικοί τον ξαναείδαν στην Ακρόπολη και φυσικά στο Οικονομικό Φόρουμ, πάντα στο πλευρό της αρχηγού της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίας στις 15 Μαΐου αναχώρησε μαζί με τη σύντροφο του για την Κρήτη από όπου επέστρεψαν χθες για να να αναχωρήσουν για τη Λευκορωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ