ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Παραδοχή Φάουτσι για αμερικανική χρηματοδότηση στο εργαστήριο της Γουχάν

Κορωνοϊός: Παραδοχή Φάουτσι για αμερικανική χρηματοδότηση στο εργαστήριο της Γουχάν
Jim Lo Scalzo/Pool via AP

Ο ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Άντονι Φάουτσι, παραδέχτηκε πως το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ χρηματοδότησε με 600.000 δολάρια το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν σε μια περίοδο πέντε ετών, ώστε να μελετηθεί αν οι κορωνοϊοί της νυχτερίδας μπορούν να προσβάλουν τον άνθρωπο.

Ενώπιον εξεταστικής επιτροπής την Τρίτη, ο Άντονι Φαούτσι δήλωσε η χρηματοδότηση διοχετεύτηκε στην κινεζική ερευνητική δομή μέσω μιας μη κερδοσκοπικής εταιρίας (EcoHealth Alliance), χρηματοδοτώντας μια «ήπια συνεργασία με πολύ αξιοσέβαστους κινέζους επιστήμονες, οι οποίοι είναι παγκόσμιες αυθεντίες στον κορωνοϊό».

Ο ίδιος αρνήθηκε εμφατικά πως ο σκοπός της έρευνας ήταν ο χειρισμός του κορωνοϊού για οποιονδήποτε άλλο σκοπό.

Είπε επίσης πως το ενδιαφέρον των Αμερικανών για το θέμα, ξεκίνησε όταν ξέσπασε η επιδημία SARS πριν από δύο σχεδόν δεκαετίες.

«Τρομάξαμε πολύ με τον SARS-CoV-1, το 2002-2003, όπου αυτός ο συγκεκριμένος ιός μεταδόθηκε αναμφίβολα από νυχτερίδα σε ενδιάμεσο ξενιστή, πυροδοτώντας μια επιδημία και πανδημία που κατέληξε σε 8.000 κρούσματα και κοντά στους 800 θανάτους. Θα ήταν σχεδόν παράλειψη των καθηκόντων μας αν δεν το μελετούσαμε αυτό, και ο μόνος τρόπος για να μελετήσεις αυτά τα πράγματα είναι να πας εκεί που γίνεται η δράση».

Την Κυριακή, δημοσίευμα της Wall Street Journal -επικαλούμενη έκθεση των υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ- ανέφερε πως τρεις ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν ζήτησαν ιατρική βοήθεια σε νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 2019, έχοντας συμπτώματα που έμοιαζαν με αυτά που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, μήνες προτού οι Αρχές της Κίνας αποκαλύψουν το ξέσπασμα της επιδημίας.

Το Πεκίνο έχει διαψεύσει τις πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας.

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα ενημέρωσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 31 Δεκεμβρίου 2019 ότι εντοπίστηκαν κρούσματα μιας ασθένειας που έμοιαζε με πνευμονία στην Γουχάν. Μέχρι και σήμερα το Πεκίνο διαψεύδει κατηγορηματικά τη θεωρία σύμφωνα με την οποία ο ιός ξέφυγε από κάποιο εργαστήριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ