ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: «Διορία» τριών μηνών στη CIA για να εντοπίσει την προέλευση του κορωνοϊού

Μπάιντεν: «Διορία» τριών μηνών στη CIA για να εντοπίσει την προέλευση του κορωνοϊού
Jim Lo Scalzo/Pool via AP

Να «διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους» ώστε να καταλήξουν σε μία εξήγηση για την προέλευση του νέου κορωνοϊού και να του υποβάλουν σχετική έκθεση σε διάστημα 90 ημερών, ζητά ο Τζο Μπάιντεν από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Αν και πολλοί ειδικοί απέρριπταν εδώ και καιρό τη θεωρία ότι ο SARS-CoV-2 προήλθε από κάποιο ατύχημα σε εργαστήριο της πόλης Γουχάν στην Κίνα, η υπόθεση αυτή επανήλθε και πάλι το τελευταίο διάστημα.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους εταίρους τους σε όλον τον κόσμο για να ασκήσουν πιέσεις στην Κίνα ώστε να συμμετάσχει σε μια πλήρη, διαφανή και στηριγμένη σε αποδείξεις διεθνή έρευνα» τονίζει ο Τζο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τη στάση του Πεκίνου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχτηκε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι διχασμένες σε ό,τι αφορά την προέλευση του νέου κορωνοϊού, αν δηλαδή προήλθε από την επαφή ανθρώπων με κάποιο μολυσμένο ζώο ή από ατύχημα σε εργαστήριο.

«Ζήτησα από την κοινότητα των Υπηρεσιών Πληροφοριών να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για να συλλέξει και να αναλύσει πληροφορίες που θα μπορούσαν να μας φέρουν πιο κοντά σε ένα οριστικό συμπέρασμα και να μου αναφέρουν σε 90 ημέρες» επισημαίνει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Άντονι Φάουτσι, είχε παραδεχτεί, νωρίτερα, πως το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ χρηματοδότησε με 600.000 δολάρια το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν σε μια περίοδο πέντε ετών, ώστε να μελετηθεί αν οι κορωνοϊοί της νυχτερίδας μπορούν να προσβάλουν τον άνθρωπο.

Ενώπιον εξεταστικής επιτροπής την Τρίτη, ο Άντονι Φαούτσι δήλωσε ότι η χρηματοδότηση διοχετεύτηκε στην κινεζική ερευνητική δομή μέσω μιας μη κερδοσκοπικής εταιρίας (EcoHealth Alliance), χρηματοδοτώντας μια «ήπια συνεργασία με πολύ αξιοσέβαστους κινέζους επιστήμονες, οι οποίοι είναι παγκόσμιες αυθεντίες στον κορωνοϊό».

Ο ίδιος αρνήθηκε εμφατικά πως ο σκοπός της έρευνας ήταν ο χειρισμός του κορωνοϊού για οποιονδήποτε άλλο σκοπό.

Είπε επίσης πως το ενδιαφέρον των Αμερικανών για το θέμα, ξεκίνησε όταν ξέσπασε η επιδημία SARS πριν από δύο σχεδόν δεκαετίες.

«Τρομάξαμε πολύ με τον SARS-CoV-1, το 2002-2003, όπου αυτός ο συγκεκριμένος ιός μεταδόθηκε αναμφίβολα από νυχτερίδα σε ενδιάμεσο ξενιστή, πυροδοτώντας μια επιδημία και πανδημία που κατέληξε σε 8.000 κρούσματα και κοντά στους 800 θανάτους. Θα ήταν σχεδόν παράλειψη των καθηκόντων μας αν δεν το μελετούσαμε αυτό, και ο μόνος τρόπος για να μελετήσεις αυτά τα πράγματα είναι να πας εκεί που γίνεται η δράση».

Την Κυριακή, η εφημερίδα Wall Street Journal είχε αναφέρει σε δημοσίευμά της-επικαλούμενη έκθεση των υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ- πως τρεις ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν ζήτησαν ιατρική βοήθεια σε νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 2019, έχοντας συμπτώματα που έμοιαζαν με αυτά που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, μήνες προτού οι Αρχές της Κίνας αποκαλύψουν το ξέσπασμα της επιδημίας.

Το Πεκίνο έχει διαψεύσει τις πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας.

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα ενημέρωσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 31 Δεκεμβρίου 2019 ότι εντοπίστηκαν κρούσματα μιας ασθένειας που έμοιαζε με πνευμονία στην Γουχάν. Μέχρι και σήμερα το Πεκίνο διαψεύδει κατηγορηματικά τη θεωρία σύμφωνα με την οποία ο ιός ξέφυγε από κάποιο εργαστήριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ