ΚΟΣΜΟΣ

«Αεροπειρατεία Λουκασένκο»: Πιέσεις Τουρκίας στο ΝΑΤΟ για να πέσει στα «μαλακά» η Λευκορωσία

«Αεροπειρατεία Λουκασένκο»: Πιέσεις Τουρκίας στο ΝΑΤΟ για να πέσει στα «μαλακά» η Λευκορωσία
AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Τουρκικές πιέσεις στους κόλπους του ΝΑΤΟ προς άμβλυνση της επίσημης αντίδρασης της Συμμαχίας έναντι της Λευκορωσίας για την «κρατική αεροπειρατεία» του καθεστώτος Λουκασένκο φέρνει στο φως το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές προσκείμενες στις σχετικές συνομιλίες.

Κατόπιν συνεδρίασης σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων, οι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι έδωσαν χθες, Τετάρτη, στη δημοσιότητα δήλωση δύο παραγράφων, καταδικάζοντας την πρωτοφανή κίνηση της Λευκορωσίας να «κατεβάσει» στο Μινσκ το αεροσκάφος της Ryanair που εκτελούσε την πτήση Αθήνα-Βίλνιους, συλλαμβάνοντας τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς και τη σύντροφό του Σοφία Σαπέγκα.

Statement by the North Atlantic Council on Belarus

Εντούτοις, η ανακοίνωση δεν περιλάμβανε κανένα τιμωρητικό μέτρο έναντι της Λευκορωσίας, παρά τις πιέσεις που άσκησαν προς αυτή την κατεύθυνση οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία, ενώ και η δήλωση αυτή καθαυτή ήταν σαφώς πιο ήπια συγκριτικά με προγενέστερη τοποθέτηση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος έκανε λόγο για «κρατική αεροπειρατία» και «εξωφενικό» περιστατικό.

Δύο διπλωμάτες τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters αποκαλύπτουν πως η Τουρκία επέμεινε να μείνει εκτός κειμένου οποιαδήποτε δήλωση στήριξης σε περαιτέρω κυρώσεις της Δύσης κατά της Λευκορωσίας, καθώς και σε απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων.

Αφαιρέθηκε επίσης αναφορά σε σχετικά με απειλούμενη αναστολή της συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και του Μινσκ.

Η τουρκική επιμονή σε ηπιότερη στάση φέρεται να εξόργισε ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους, ιδίως την Πολωνία, τη Λετονία και την Λιθουανία, οι οποίες και πίεζαν για πιο σκληρή γλώσσα έναντι του καθεστώτος Λουκασένκο, όπως ανέφερε τρίτος διπλωμάτης που επικαλείται το Reuters.

«Πολλοί σύμμαχοι εξοργίστηκαν με την Τουρκία. Ήταν σημαντικό για το ΝΑΤΟ να αντιδράσει και δεν είναι ξεκάθαρο γιατί η Άγκυρα θα ήθελε να υπερασπιστεί τον Λουκασένκο» δήλωσε o Ευρωπαίος διπλωμάτης που ήταν επίσης παρών στη συζήτηση.

Τα κίνητρα για τις πιέσεις της Άγκυρας δεν ήταν άμεσα σαφή, κατά το Reuters.

Οι διπλωμάτες ανέφεραν πως η τουρκική κυβέρνηση ενδέχεται να επιχειρεί να διατηρήσει τους δεσμούς της με τη Μόσχα, τον κύριο σύμμαχο του Μινσκ, καθώς και να διατηρήσει την οικονομική συνεργασία με τη Λευκορωσία μέσω της Turkish Airlines, η οποία πραγματοποιεί καθημερινές πτήσεις προς το Μινσκ.

Μία άλλη πιθανότητα θα μπορούσε να είναι να μην διαταράξει την άφιξη Ρώσων τουριστών το καλοκαίρι μετά το πλήγμα που έχει ήδη προκαλέσει στον τουρισμό της η πανδημία της Covid-19.

Επί του παρόντος δεν έχει υπάρξει κάποιο επίσημο σχόλιο εκ μέρους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι η δήλωση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ για τη Λευκορωσία συμφωνήθηκε και από τους 30 συμμάχους με συναίνεση. «Δεν εισερχόμαστε στις λεπτομέρειες των συζητήσεων, οι οποίες είναι εμπιστευτικές» αρκέστηκε να δηλώσει.

Έτερος διπλωμάτης δήλωσε ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, εξασφάλισε τη συναίνεση όλων των συμμάχων, της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης, επί του τελικού κειμένου, προς αποφυγή περαιτέρω δημόσιας διάστασης απόψεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ