ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: «Ανοίγει» έρευνα ο ΟΗΕ για πιθανά εγκλήματα πολέμου - Αντιδρούν Ισραήλ και ΗΠΑ

Μέση Ανατολή: «Ανοίγει» έρευνα ο ΟΗΕ για πιθανά εγκλήματα πολέμου - Αντιδρούν Ισραήλ και ΗΠΑ
Mahmud Hams /Pool Photo via AP

Τη διενέργεια έρευνας για την πρόσφατη ανάφλεξη της βίας στη Μέση Ανατολή, και την πιθανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου εκ μέρους του Ισραήλ και παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από την πλευρά της Χαμάς, αποφάσισε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Απορρίπτει την απόφαση το Ισραήλ, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν πως η κίνηση μπορεί να απειλήσει την πρόοδο προς αποκλιμάκωση στην περιοχή.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υιοθέτησε σήμερα, Πέμπτη, τη σχετική απόφαση με 24 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 14 αποχές, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης στη Γενεύη, η οποία πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα του Πακιστάν, υπό το ρόλο του συντονιστή του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), και της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ.

Πρόκειται να εξεταστούν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα Παλαιστινιακά Εδάφη και στο Ισραήλ από τον Απρίλιο, αλλά και τα «βαθύτερα αίτια» της σύγκρουσης, όπως αναφέρεται στο σχέδιο απόφασης.

Το Ισραήλ απέρριψε, ως ήταν αναμενόμενο, την απόφαση, με το υπουργείο Εξωτερικών να ανακοινώνει ότι η χώρα δεν θα συνεργαστεί με την έρευνα, θεωρώντας αυτήν προσπάθεια να «ξεπλυθούν τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς».

Εκπρόσωπος του παλαιστινιακού κινήματος αντίθετα κάλεσε σε «άμεσα μέτρα για την τιμωρία» του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τις ενέργειες της Χαμάς «νόμιμη αντίσταση».

Από πλευράς τους οι Ηνωμένες Πολιτείες -οι οποίες συμμετέχουν με καθεστώς παρατηρητή στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και δεν ζήτησαν να λάβουν το λόγο κατά τη σημερινή συνεδρίαση- ανέφεραν ότι «λυπούνται βαθύτατα» για την απόφαση, η οποία θεωρούν ότι «μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει σημειωθεί», όπως αναφέρεται σε δήλωσε που εξέδωσε η αντιπροσωπεία

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, δήλωσε πως οι φονικές επιδρομές τουΙσραήλ στη Λωρίδα της Γάζας ενδέχεται να συνιστούν εγκλήματα πολέμου και πως η ισλαμιστική οργάνωσηΧαμάς παραβίασε το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο με την εκτόξευση ρουκετών εναντίον του Ισραήλ.

Η Μπατσελέτ ανέφερε πως η Αρμοστεία επαλήθευσε τους θανάτους 270 Παλαιστινίων στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, περιλαμβανομένων 68 παιδιών, κατά την τελευταία κλιμάκωση της βίας που έληξε με εκεχειρία.

Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς, και η οποία σφυροκοπήθηκε σφοδρά από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Οι ρουκέτες της Χαμάς σκότωσαν 10 Ισραηλινούς, ανάμεσά τους δύο παιδιά.

Η Ύπατη Αρμοστής επισήμανε πως οι ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα, περιλαμβανομένων βομβαρδισμών, πυραυλικών πληγμάτων και επιθέσεων από τη θάλασσα, προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές πολιτικών υποδομών και απώλειες μεταξύ των αμάχων.

«Παρά τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι πολλά από τα κτίρια αυτά στέγαζαν ένοπλες οργανώσεις ή χρησιμοποιούνταν για στρατιωτικούς σκοπούς, δεν έχουμε δει αποδεικτικά στοιχεία για κάτι τέτοιο» τόνισε και προσέθεσε: «Αν αποδειχθεί πως ήταν χωρίς διάκριση και δυσανάλογες, αυτές οι επιθέσεις μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου».

Η ίδια ανέφερε παράλληλα πως τα «χωρίς διάκριση» πλήγματα από ρουκέτες που εκτόξευσε η Χαμάς συνιστούν «σαφή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Η Μεϊράβ Έιλον Σαχάρ, πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, είπε πως η Χαμάς είναι μια «τζιχαντιστική, γενοκτονική, τρομοκρατική οργάνωση» και την κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί Παλαιστίνιους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες προκειμένου να κρύψει τις ρουκέτες της.

«Κάθε μια από αυτές τις ρουκέτες συνιστά έγκλημα πολέμου» είπε αναφερόμενη στις 4.000 ρουκέτες που σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους εκτοξεύθηκαν προς την κατεύθυνση του Ισραήλ, η πλειονότητα των οποίων αναχαιτίστηκαν από την ισραηλινή αεράμυνα.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριγιάντ αλ-Μάλικι, κατήγγειλε από την πλευρά του:

«Το Ισραήλ, η δύναμη της κατοχής και του απαρτχάιντ, συνεχίζει τα εγκλήματά του, τις πολιτικές και τους νόμους του προκειμένου να εδραιώσει ένα αποικιοκρατικό σύστημα και ένα σύστημα απαρτχάιντ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ