ΚΟΣΜΟΣ

«Αγχωτική» πτήση για το ελικόπτερο της NASA στον Άρη

«Αγχωτική» πτήση για το ελικόπτερο της NASA στον Άρη
NASA/JPL-Caltech via AP, File

Μεγάλες δυσκολίες στο ελικόπτερο της ΝASA στον Άρη δημιούργησε ένα λάθος στον προγραμματισμό της πλοήγησης προκαλώντας το πρώτο μεγάλο πρόβλημα στις εξερευνήσεις του στον κόκκινο πλανήτη.

 

Το πειραματικό ελικόπτερο με το όνομα «Ingenuity» κατάφερε τελικά να προσγειωθεί με ασφάλεια.

To πρόβλημα, σύμφωνα με την Guardian, εμφανίστηκε για περίπου ένα λεπτό κατά την έκτη δοκιμαστική πτήση του ελικοπτέρου το Σάββατο και σε ύψος10 μέτρων.

Μία από τις πολυάριθμες φωτογραφίες που τραβάει αυτόματα η ενσωματωμένη κάμερα πλοήγησης δεν εγγράφηκε στο σύστημα, προκαλώντας σύγχυση στο πλήρωμα του σκάφους για τη ακριβή θέση του.

Το Ingenuity άρχισε να κλυδωνίζεται ενώ παρουσίασε και προβλήματα ισχύος σύμφωνα με τον κύριο πιλότο – χειριστή του, Χάβαρντ Γκριπ.

Τελικά επιστρατεύθηκε το ενσωματωμένο σύστημα σταθεροποίησης προκειμένου το ελικόπτερο να διασωθεί που τελικά έτσι ακούμπησε ξανά στο έδαφος σε ακτίνα πέντε μέτρων από το αρχικό σημείο προσεδάφισης.

Το ελικόπτερο Ingenuity Mars της NASA είχε ολοκληρώσει την πέμπτη πτήση του στον Κόκκινο Πλανήτη στις 7/5, στο πρώτο του ταξίδι με πτήση απλής μετάβασης από το χώρο που βρισκόταν, το «Wright Brothers Field» όπως ονομάστηκε αποδίδοντας τιμή στους Αδελφούς Ράϊτ τους πρωτοπόρους της αεροπλοΐας, σε ένα νέο αεροδρόμιο 129 μέτρα νότια.

Οι πέντε πρώτες πτήσεις στέφτηκαν με επιτυχία με αποτέλεσμα η NASA να αποφασίσει την παράταση της παραμονής της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ