ΚΟΣΜΟΣ

Κωνσταντινούπολη: Εμβληματικό τέμενος εγκαινίασε ο Ερντογάν στην πλατεία Ταξίμ

Κωνσταντινούπολη: Εμβληματικό τέμενος εγκαινίασε ο Ερντογάν στην πλατεία Ταξίμ
Όλος ο συμβολισμός της σύγχρονης Τουρκίας σε μία φωτογραφία: Το επιβλητικό τζαμί στην πιο ιστορική πλατεία, στην καρδιά της Κωνστνατινούπολης, επισκιάζει το μνημείο του Κεμάλ. Ακριβώς δίπλα βρίσκεται το Πάρκο Γκεζί, όπου είχε λάβει χώρα η ομώνυμη λαϊκή εξέγερση το 2013, ακριβώς σαν σήμερα. AP Photo/Emrah Gurel

Το νέο επιβλητικό τέμενος στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης -σύμβολο της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας, η οποία και έχει αποτελέσει επί μακρόν «Μήλον της Έριδος» μεταξύ κεμαλιστών και ισλαμιστών- εγκαινίασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ακριβώς οκτώ χρόνια από το ξέσπασμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που απείλησαν όσο ποτέ άλλοτε την εξουσία του και την παραμονή της επετείου Άλωσης της Κωνσταντινούπολης...

Ο Ερντογάν συμμετείχε στην πρώτη προσευχή στο τέμενος ύψους 3.000 μέτρων, που συνδυάζει το οθωμανικό στιλ με σύγχρονα υλικά, και έχει χωρητικότητα 4.000 ατόμων. Χιλιάδες άλλοι πιστοί προσευχήθηκαν στους περιβάλλοντες χώρους.

Από την εποχή που διατελούσε δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν επαναλάμβανε εμμονικά ότι ένα τέμενος απουσιάζει από την πλατεία Ταξίμ, όπου το μόνο ορατό κτίριο θρησκευτικής λατρείας είναι η ελληνική εκκλησία της Αγίας Τριάδας.

Η οικοδόμηση του τεμένους, που ξεκίνησε το 2017, προκάλεσε έντονες επικρίσεις, καθώς ορισμένοι κατηγορούσαν τον Ερντογάν ότι επιδιώκει να εξισλαμίσει την χώρα και να υποσκελίσει τον ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ.

Πλέον, το επιβλητικό τέμενος του Ερντογάν επισκιάζει το Μνημείο της Δημοκρατίας της πλατείας Ταξίμ με τα αγάλματα των σημαντικών προσωπικοτήτων του Μικρασιατικού Πολέμου -ή Πολέμου Ανεξαρτησίας όπως ονομάζεται στην Τουρκία- με επικεφαλής τον Κεμάλ.

Αφού ανακοίνωσε ότι τα εγκαίνια του τεμένους θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια του Ραμαζανιού, ο Ερντογάν, μανιώδης των συμβολικών ημερομηνιών, αποφάσισε τελικά να κάνει τα εγκαίνια ανήμερα της όγδοης επετείου από την έναρξη των τεράστιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2013, που ονομάσθηκαν κίνημα του Γκεζί, είχαν ως επίκεντρο την πλατεία Ταξίμ και καταπνίγηκαν στο αίμα.

Τα εγκαίνια τοποθετήθηκαν επίσης την παραμονή της επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς στις 29 Μαΐου του 1453, που μνημονεύεται ευσυνείδητα κάθε χρόνο από τον νοσταλγό της παρελθούσας οθωμανικής δόξας πρόεδρο.

Η οικοδόμηση του τεμένους εντάσσεται επίσης στην μακρά σειρά κινήσεων που κάνει ο Ερντογάν για να ικανοποιήσει την συντηρητική και θρησκευόμενη εκλογική του βάση, σε ένα περιβάλλον δυσαρέσκειας εξαιτίας της κατάστασης της τουρκικής οικονομίας. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτός ήταν εξάλλου και ο λόγος πίσω από την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Το «κύμα» του 2013

Τον Ιούνιο του 2013, πρωτοφανές κύμα διαδηλώσεων είχε συνταράξει την ισλαμοσυντηρητική τουρκική κυβέρνηση υπό τον Ερντογάν.

Η αμφισβήτηση ξεκίνησε από την κινητοποίηση ενός μικρού αριθμού οικολόγων οι οποίοι ήταν αντίθετοι στο πολεοδομικό σχέδιο που προέβλεπε την καταστροφή του πάρκου Γκεζί και την κατασκευή ενός οικιστικού και εμπορικού συμπλέγματος, ενός τεμένους και ενός αντιγράφου των παλιών οθωμανικών στρατώνων.

Η βίαιη καταστολή του πυρήνα των διαδηλωτών προκάλεσε μαζικό κίνημα εναντίον του Ερντογάν. Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους αστυνομικούς και τους διαδηλωτές είχαν ως αποτέλεσμα των θάνατο οκτώ ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 8.000.

Τα σχέδια που είχε εγκρίνει ο Ερντογάν για την κατασκευή αναπαράστασης οθωμανικών στρατώνων εγκαταλείφθηκαν έπειτα από μήνες διαδηλώσεων. Ωστόσο, το 2016, ο Ερντογάν δήλωσε ότι παραμένει αποφασισμένος για την «αποκατάσταση της ιστορίας» μέσω των κατασκευών στο πάρκο.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έχει σε εθνικό επίπεδο την εξουσία από το 2002, ενώ το ίδιο κόμμα και οι ισλαμιστές προκάτοχοι «κρατούσαν» τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης για 25 χρόνια, από την εκλογή του Ερντογάν ως δημάρχου το 1994, μέχρι και το 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ