ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί η θεωρία της προέλευσης του κορωνοϊού από κινεζικό εργαστήριο παραμένει τόσο ισχυρή;

Γιατί η θεωρία της προέλευσης του κορωνοϊού από κινεζικό εργαστήριο παραμένει τόσο ισχυρή;
AP Photo/Ng Han Guan, File

Παρά την απουσία κάποιας ατράνταχτης απόδειξης η θεωρία ότι ο SARS-Cov-2, ο ιός που προκαλεί την Covid-19, την ασθένεια που έχει φέρει τα πάνω – κάτω στη ζωή μας εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, ξέφυγε από ένα εργαστήριο στην Κίνα, εξακολουθεί να κυκλοφορεί ευρέως. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Κυρίως γιατί βασίζεται σε κάποιες –αρκετές είναι η αλήθεια- εντυπωσιακές συμπτώσεις.

Πρώτα απ' όλα, η Γουχάν, η κινεζική πόλη από όπου σχεδόν με βεβαιότητα ξεκίνησε η πανδημία, είναι η έδρα του κορυφαίου εργαστηρίου βιοασφάλειας (με βαθμό 4, δηλαδή τον υψηλότερο) της Κίνας, του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν (WIV).

Τόσο αυτό, όσο και ακόμη δύο εργαστήρια στη Γουχάν, πραγματοποιούν έρευνες πάνω στους κορωνοϊούς, εκ των οποίων κάποιες πάνω σε νυχτερίδες. Το WIV αλληλούχησε τον γενετικό κώδικα του πιο γνωστού προγόνου σε νυχτερίδες του SARS-CoV-2, έναν ιό που ονομάζεται RatG13. Αυτός ο ιός είναι κατά 96,2% ίδιος με το νέο κορωνοϊό που προκάλεσε την πανδημία. Μία μάλιστα από τους κορυφαίους ερευνητές του WIV, η Shi Zhengli, ονομάζεται «Γυναίκα νυχτερίδα».

Δεύτερον, τρεις από τους ερευνητές του WIV αρρώστησαν τον Νοέμβριο του 2019, αμέσως πριν από την έναρξη της γνωστής επιδημίας, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα από έκθεση που διέρρευσε σε αμερικανικά ΜΜΕ. Οι ερευνητές – ασθενείς χρειαζόταν νοσηλεία, ανέφερε η έκθεση. (Αλλά δεν ξέρουμε για ποια ασθένεια.

Επίσης, δεν έχουμε πρόσβαση σε δείγματα του ιού που ελήφθησαν από αυτούς όταν ασθένησαν ή στα αποτελέσματα οποιωνδήποτε δοκιμών αντισωμάτων SARS-CoV-2 μετά την ασθένειά τους.) Η έκθεση του οργανισμού (ΠΟΥ) σε αυτό το ζήτημα, βασιζόμενη σε στοιχεία που παρέχονται από την κινεζική κυβέρνηση, παρουσίασε ένα διαφορετικό συμπέρασμα. Ανέφερε ότι το πρόγραμμα παρακολούθησης της υγείας του προσωπικού στα τρία εργαστήρια στο Γουχάν δεν έδειξε θετικά τεστ αντισωμάτων ή καταγραφές τύπου Covid-19, τις εβδομάδες πριν από τον Δεκέμβριο του 2019.

Τέλος, υπάρχει και μια τρίτη σύμπτωση. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Γουχάν, κλειδί για την πρόληψη και την ανίχνευση ιών, μετακίνησε το εργαστήριό του στη Γουχάν στις 2 Δεκεμβρίου 2019. Η έκθεση του ΠΟΥ, γραμμένη σε συνεργασία με Κινέζους αξιωματούχους, σημειώνει αυτό το γεγονός και αναφέρει ότι θα μπορούσε να αποτελεί αποδιοργανωτικό γεγονός για τη λειτουργία ενός εργαστηρίου.

Σημειώνει επίσης ότι το εργαστήριο μεταφέρθηκε σε μια τοποθεσία κοντά στην αγορά νωπών κρεάτων και θαλασσινών που πιστεύεται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αρχική εξάπλωση του ιού.

Η μετακόμιση έγινε μόλις έξι ημέρες πριν ο πρώτος ασθενής εμφανίσει συμπτώματα Covid-19, σύμφωνα με τα επίσημα κινεζικά στοιχεία. (Είναι, σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ, ένας λογιστής που εργάζεται για μια οικογενειακή εταιρεία, χωρίς γνωστό ιστορικό παρακολούθησης πολυσύχναστων εκδηλώσεων, επαφή με την «νωπή αγορά» σε ζώα ή εξωτικά ταξίδια στην άγρια φύση. Αυτά τα γεγονότα υποδηλώνουν ότι μπορεί να κόλλησε στην πόλη, ίσως από άλλο άτομο).

Αυτές οι τρεις αρκετά μεγάλες συμπτώσεις ενισχύουν τη θεωρία ότι ο ιός διέρρευσε από εργαστήριο.

Δυτικοί αξιωματούχοι πληροφοριών μιλώντας στον CNNi τόνισαν ότι δεν μπορούν να «διαψεύσουν» την ιδέα – ούτε όμως και να την αποδείξουν. Αυτές οι συμπτώσεις είναι ίσως ο λόγος της ανθεκτικότητας της θεωρίας: ποτέ δεν διαψεύδεται κατηγορηματικά, ποτέ δεν αποδεικνύεται.

Μέλος της αποστολής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η οποία τον περασμένο Φεβρουάριο επισκέφθηκε τη Γουχάν στο πλαίσιο της έρευνας για την προέλευση της πανδημίας.AP Photo/Ng Han Guan, File

Κάτι άλλο που επίσης δεν βοηθά είναι η πιθανότητα η Κίνα να κρύβει πράγματα. (Ακόμη και η ομάδα του ΠΟΥ, στην έκθεση της οποίας συνέδραμαν Κινέζοι αξιωματούχοι, παραδέχεται ότι θα ήθελε πρόσβαση σε περισσότερο υλικό και καλύτερες πληροφορίες - σε δείγματα τράπεζας αίματος στο νοσοκομείο από την εποχή της επιδημίας και σε ανεπεξέργαστα δεδομένα σε ολόκληρο την Χουμπέι για πιθανά κρούσματα τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Παρόλο που τα στοιχεία αυτά έχουν ζητηθεί εδώ και μήνες, δεν τα έχουν λάβει ακόμη).

Και, τέλος, δεν βοηθάει το γεγονός ότι η βασική θεωρία, σύμφωνα με την οποία ο ιός μεταδόθηκε στους ανθρώπους από ζώα με φυσική διαδικασία, είναι επίσης πολύ δύσκολο να αποδειχθεί αμετάκλητα.

Οι ερευνητές του ΠΟΥ συμμερίζονται το συμπέρασμα των περισσότερων ειδικών σε αυτόν τον τομέα: ότι η ασθένεια πιθανότατα προήλθε από νυχτερίδες, μέσω ενός άλλου είδους, γνωστού ως «ξενιστή» και στη συνέχεια μόλυνε από ανθρώπους.

Γιατί νυχτερίδες; Μια θεωρία είναι ότι, επειδή χτυπούν τα φτερά τους πολύ γρήγορα για να πετάξουν, έχουν υψηλή μέση θερμοκρασία σώματος. Όταν εμείς οι άνθρωποι παίρνουμε έναν ιό, παίρνουμε έναν πυρετό, καθώς το σώμα μας αυξάνει τη θερμοκρασία μας ελαφρώς για να σκοτώσει τον εισβολέα. Οι ιοί στις νυχτερίδες μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν την υψηλότερη θερμοκρασία ως κάτι δεδομένο. Αν λοιπόν διασχίσουν τον άνθρωπο, η βασική μας υπεράσπιση της αύξησης της θερμοκρασίας μας δεν λειτουργεί. Σημαίνει επίσης ότι οι νυχτερίδες είναι μια δεξαμενή ισχυρών ιών που έχουν μάθει να επιβιώνουν.

Ωστόσο, όσον αφορά στο ενδιάμεσο ζώο, τον ξενιστή, τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο. Η Κίνα μέσα στο 2019 εξέτασε τακτικά 69 τύπους ζώων αναζητώντας σπάνιους ιούς, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Οποιοδήποτε από αυτά - ή πολλά άλλα που δεν έχουν δοκιμαστεί - θα μπορούσε να ήταν ο ενδιάμεσος μέσω του οποίου σχηματίστηκε ο SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με τη θεωρία του Lab Leak, της διαρροής στο εργαστήριο, αυτό έγινε σκόπιμα, μέσω ανθρώπινης χειραγώγησης. Οι επιστήμονες το κάνουν αυτό αλλάζοντας ιούς σε εργαστήριο, για να μάθουν περισσότερα σχετικά με το πώς οι ιοί μολύνουν και επηρεάζουν τους ανθρώπους. Αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο, γι’ αυτό και στις ΗΠΑ τέθηκε σε παύση επί των ημερών Ομπάμα.

Και βέβαια, όσον αφορά στη θεωρία της μετάβασης του ιού από ζώο σε άνθρωπο, υπάρχει και η μεγάλη απορία για το πώς το μολυσμένο ζώο ήρθε σε επαφή με τον Ασθενή Μηδέν, τον πρώτο άνθρωπο που νόσησε.

Οι υποψίες στράφηκαν από την αρχή στην αγορά εμπορίας ζώων της Huanan. Ωστόσο η έκθεση του ΠΟΥ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πολλά από τα πρώτα κρούσματα στη Γουχάν δεν είχαν καμία επαφή με αυτήν την αγορά. Όλα αυτά οι Αμερικανοί ερευνητές έχουν, κατόπιν νέας εντολής του Τζο Μπάιντεν, μόλις 90 ημέρες για να τα απαντήσουν.

Μέσα σε όλη αυτή την ανταλλαγή ευθυνών, τις υποψίες και τις συγκαλύψεις, ένα πρόβλημα παραμένει για την ανθρωπότητα.

Πρέπει πραγματικά να ξέρουμε πώς και γιατί δημιουργήθηκε αυτός ο ιός, ώστε να μπορέσουμε να εμποδίσουμε να ξανασυμβεί.

Νέα έρευνα: Τον έφτιαξαν Κινέζοι και μετά προσπάθησαν να καλύψουν τα ίχνη τους

Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, μία νέα έρευνα που υποστηρίζει ότι ο νέος κορωνοϊός δεν έχει φυσική προέλευση αλλά ότι δημιουργήθηκε από Κινέζους επιστήμονες οι οποίοι στη συνέχεια προσπάθησαν να καλύψουν τα ίχνη τους, έρχεται να ταράξει τα νερά.

Σύμφωνα με την βρετανική Daily Mail, που αποκαλύπτει μια έκθεση 22 σελίδων του Βρετανού καθηγητή Angus Dalgleish και του Νορβηγού επιστήμονα Dr. Birger Sørensen, η οποία πρόκειται να δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό, ο κορωνοϊός φαίνεται να προήλθε από Κινέζους επιστήμονες σε εργαστήριο στη Γουχάν που έκαναν πειράματα σε έναν ιό που εντόπισαν σε νυχτερίδες, αυξάνοντας την μεταδοτικότητά του, με σκοπό να μπορέσουν να προετοιμαστούν καλύτερα για μια πιθανή πανδημία.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, οι Κινέζοι επιστήμονες προσπάθησαν στη συνέχεια με «αντίστροφη μηχανική» να δείξουν ότι ο ιός προήλθε από νυχτερίδες. Η εν λόγω μελέτη υποστηρίζει ακόμα ότι Κινέζοι επιστήμονες που ήθελαν να μοιραστούν τα ευρήματά τους δεν ήταν σε θέση να το πράξουν ή έχουν εξαφανιστεί.

Σύμφωνα με την Daily Mail, κατά την ανάλυση των δειγμάτων COVID-19 πέρυσι σε μια προσπάθεια δημιουργίας εμβολίου, οι Dalgleish και Sørensen ανακάλυψαν «μοναδικά δακτυλικά αποτυπώματα» στον ιό που λένε ότι θα μπορούσαν να προκύψουν μόνο από χειραγώγηση σε εργαστήριο. Επιπλέον όπως υποστηρίζουν προσπάθησαν να δημοσιεύσουν τα ευρήματά τους, αλλά απορρίφθηκαν από μεγάλα επιστημονικά περιοδικά καθώς η κυρίαρχη άποψη ήταν ότι ο ιός έχει φυσική προέλευση.

«Ακόμα και όταν ο πρώην επικεφαλής των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών (MI6) Sir Richard Dearlove μίλησε δημόσια λέγοντας ότι η θεωρία των επιστημόνων πρέπει να διερευνηθεί, η ιδέα απορρίφθηκε», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με την Daily Mail, πλέον όλο και περισσότεροι επιστήμονες εξετάζουν την πιθανότητα ο ιός να «ξέφυγε» από το εργαστήριο στην Γουχάν της Κίνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ