ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Αυστραλία: Ανησυχία για πέντε κρούσματα εν μέσω σκληρού lockdown στη Βικτόρια

Κορωνοϊός - Αυστραλία: Ανησυχία για πέντε κρούσματα εν μέσω σκληρού lockdown στη Βικτόρια
AP Photo / Asanka Brendon Ratnayake, File

Η αυστραλιανή πολιτεία της Βικτόριας κατέγραψε σήμερα πέντε νέα κρούσματα COVID-19 που οφείλονταν σε εντόπια μετάδοση εν μέσω αυστηρού lockdown, ενώ οι πολίτες σπεύδουν στα εμβολιαστικά κέντρα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές και να προκύψουν τεχνικά προβλήματα.

Οι μολύνσεις ανεβάζουν τον αριθμό της χρονικά τελευταίας εστίας κρουσμάτων σε 35, αλλά ο αριθμός των τοποθεσιών που επισκέφθηκαν άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό αυξήθηκε σε πάνω από 150, κάτι που σημαίνει ότι χιλιάδες κάτοικοι βρίσκονται σε κίνδυνο.

Η Βικτόρια τέθηκε σε lockdown διάρκειας μίας εβδομάδας το βράδυ της Πέμπτης –το τέταρτο lockdown της πολιτείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας– αναγκάζοντας τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους.

«Αντιμετωπίζουμε αυτό το ξέσπασμα μέρα με τη μέρα», δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Τζερόν Γουάιμαρ, ο αρμόδιος για τη διαχείριση της COVID-19 στη Βικτόρια. «Είναι η 2η ημέρα ενός επταήμερου lockdown. Ζητήσαμε επτά ημέρες, γιατί υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει σε βάθος».

Η έξαρση προκλήθηκε από ταξιδιώτη που αναχώρησε από ξενοδοχείο καραντίνας στην πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας αφού βρέθηκε αρνητικός σε διαγνωστικό τεστ αλλά στη συνέχεια βρέθηκε θετικός σε τεστ που έγινε στη Μελβούρνη.

Οι πολίτες περίμεναν για ώρες σήμερα έξω από τα εμβολιαστικά κέντρα, σχηματίζοντας ουρές, σε μια προσπάθεια να κλείσουν ραντεβού ή να εμβολιαστούν επί τόπου. Η τηλεφωνική γραμμή που έχει ανοίξει η πολιτεία για τα ραντεβού εμβολιασμού τίθεται συνεχώς εκτός λειτουργίας από την Πέμπτη.

Αυτή την εβδομάδα, η Βικτόρια έγινε η πρώτη πολιτεία ή έδαφος της Αυστραλίας που χορηγεί πάνω από 40.000 δόσεις εμβολίων την ημέρα. Χθες, χορηγήθηκαν σχεδόν 43.500 εμβόλια.

Διαμαρτυρίες και συλλήψεις

Στο μεταξύ, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 14 άτομα σήμερα σε διάφορες διαδηλώσεις κατά του lockdown και του εμβολιασμού στη Μελβούρνη.

Δύο αστυνομικοί υπέστησαν ελαφρύ τραυματισμό σε μία από τις συλλήψεις ενώ τραυματίστηκε επίσης και ένας εκ των φερόμενων ως δραστών, ανέφερε η αστυνομία.

Περίπου 150 άτομα συμμετείχαν σε διαδήλωση στο κέντρο της πόλης, με τις αρχές να επιβάλουν 55 πρόστιμα. Βάσει των περιορισμών του lockdown στη Βικτόρια, απαγορεύονται όλες οι δημόσιες συναθροίσεις.

«Ο ιός δεν ανταποκρίνεται στις διαδηλώσεις», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της πολιτείας Μάρτιν Φόλι. «Η διαμαρτυρία κατά του ιού δεν είναι κάτι που θα λειτουργήσει. Και αν το κάνετε, παραβιάζετε τις εντολές δημόσιας υγείας».

Ο εμβολιασμός είναι ένας από τους πέντε λόγους για τους οποίους επιτρέπεται στους κατοίκους της Βικτόριας να βγουν από το σπίτι τους. Οι αρχές επιτρέπουν επίσης στους πολίτες να κυκλοφορούν για λόγους εργασίας και υγείας, για την αγορά προμηθειών και για άσκηση. Οι αγορές σε καταστήματα και η ατομική άθληση περιορίζονται σε δύο ώρες ημερησίως.

Η Αυστραλία καταγράφει αργούς ρυθμούς στην εμβολιαστική της εκστρατεία και αύξηση της επιφυλακτικότητας των πολιτών απέναντι στα εμβόλια, λόγω της επιτυχίας της να εξαλείψει ουσιαστικά τον ιό. Η χώρα κατέγραψε μηδενικά κρούσματα τοπικής μετάδοσης για 94 ημέρες φέτος, ενώ οι αριθμοί παραμένουν σε χαμηλά μονοψήφια επίπεδα τις περισσότερες άλλες ημέρες.

Η Αυστραλία κατάφερε να περιορίσει όλες τις προηγούμενες εξάρσεις χάρη σε μέτρα όπως η γρήγορη ιχνηλάτηση, τα lockdowns και οι αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ των πολιτειών της, κρατώντας έτσι τον απολογισμό της COVID-19 σε συγκριτικά χαμηλά επίπεδα, με περίπου 30.070 κρούσματα και 910 θανάτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ