ΚΟΣΜΟΣ

NASA: Εντυπωσιακές εικόνες του Curiosity από τα σύννεφα στον «Κόκκινο Πλανήτη»

NASA: Εντυπωσιακές εικόνες του Curiosity από τα σύννεφα στον «Κόκκινο Πλανήτη»
NASA/JPL-Caltech/MSSS

Την στιγμή που σύννεφα σχηματίστηκαν ψηλότερα από την επιφάνεια του κατάφερε να απαθανατίσει η κάμερα του ρόβερ «Curiosity» της NASA, από τον πλανήτη Άρη και οι εικόνες που κατέγραψε είναι εντυπωσιακές.

Οι συννεφιασμένες μέρες είναι σπάνιες στη λεπτή, ξηρή ατμόσφαιρα του Άρη. Τα σύννεφα βρίσκονται συνήθως στον ισημερινό του Κόκκινου Πλανήτη, κατά την πιο κρύα εποχή του χρόνου, όταν ο Άρης είναι πιο απομακρυσμένος από τον Ήλιο.

Αλλά πριν από ένα πλήρες Αριανό έτος - που αντιστοιχεί σε δύο χρόνια στη Γη - οι επιστήμονες παρατήρησαν σύννεφα να σχηματίζονται πάνω από το Curiosity της NASA νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Φέτος, ήταν έτοιμοι να αρχίσουν να καταγράφουν αυτά τα σύννεφα από τη στιγμή που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στα τέλη Ιανουαρίου. Έτσι προέκυψαν αυτές οι εκπληκτικές φωτογραφίες, αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα, οι οποίες θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να καταλάβουν πώς σχηματίζονται σύννεφα στον Άρη και γιατί αυτές οι πρόσφατες εικόνες είναι διαφορετικές.

Οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο εξής συμπέρασμα: Αυτά τα σύννεφα βρίσκονται στην πραγματικότητα σε μεγαλύτερο υψόμετρο από το τυπικό επίπεδο στο οποίο σχηματίζονται τα νέφη.

Τα περισσότερα σύννεφα του Άρη αιωρούνται πάνω από περίπου 60 χιλιόμετρα στον ουρανό και αποτελούνται από πάγο. Όμως, τα σύννεφα που έχει απεικονίσει το Curiosity βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο, όπου κάνει πολύ κρύο, υποδεικνύοντας ότι πιθανότατα είναι κατασκευασμένα από διοξείδιο του άνθρακα που έχει παγώσει ή ξηρό πάγο.

Οι επιστήμονες αναζητούν λεπτές ενδείξεις για να προσδιορίσουν το υψόμετρο ενός σύννεφου και θα χρειαστεί περισσότερη ανάλυση για να πουν με βεβαιότητα ποιες από τις πρόσφατες εικόνες του Curiosity δείχνουν σύννεφα νερού-πάγου και ποιες δείχνουν αυτές του ξηρού πάγου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ