ΚΟΣΜΟΣ

Βιετνάμ: Τεστ - εξπρές σε 13 εκατ. πολίτες υπό το φόβο της νέας επιθετικής μετάλλαξης

Βιετνάμ: Τεστ - εξπρές σε 13 εκατ. πολίτες υπό το φόβο της νέας επιθετικής μετάλλαξης
AP Photo/Hau Dinh, File

Στο Βιετνάμ είναι στραμμένο τις τελευταίες ημέρες το βλέμμα της επιστημονικής κοινότητας καθώς η νέα μετάλλαξη που εντοπίστηκε εκεί, συνδυασμός της ινδικής και της βρετανικής, θεωρείται ιδιαίτερα μεταδοτική.

Η χώρα, ελπίζοντας να συγκρατήσει εγκαίρως την εξάπλωση του νέου ξεσπάσματος, αποφάσισε να διενεργήσει τεστ σε όλον τον πληθυσμό της πόλης Χο Τσι Μιν και να εισαγάγει νέα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Η απόφαση αυτό έρχεται μετά από μία άνοδο των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, παρά τη σχετική επιτυχία που έχει επιδείξει η χώρα στη συγκράτηση της πανδημίας.

Κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, οι ειδικοί προειδοποίησαν για μία νέα «πολύ επικίνδυνη» μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη χώρα.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αυτή συνδυάζει στοιχεία από τις μεταλλάξεις του ιού που έχουν εντοπιστεί πρώτα στην Ινδία και τη Μεγάλη Βρετανία και μεταδίδεται εύκολα μέσω του αέρα.

Μετά τον εντοπισμό 125 κρουσμάτων θετικών σε αυτήν την μετάλλαξη, σε μία θρησκευτική ένωση που ήδη βρίσκεται σε καθεστώς lockdown, οι Αρχές σχεδιάζουν τώρα να διεξαγάγουν τεστ και στους άλλους 13 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης Χο Τσι Μιν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, με έναν ρυθμό 100.000 τεστ τη μέρα, η προσπάθεια θα έχει ολοκληρωθεί σε κάτι περισσότερο από τέσσερις μήνες.

Επιπλέον, οι Αρχές ανακοίνωσαν την επιβολή νέων κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης στην πόλη για 15 ημέρες, ξεκινώντας από σήμερα.

Τα καταστήματα και τα εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά ενώ και οι θρησκευτικές δραστηριότητες αναστέλλονται.

Σήμερα, οι δημόσιες συγκεντρώσεις δεν επιτρέπεται να ξεπερνούν τα δέκα άτομα, ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο ο αριθμός να πέσει στα πέντε.

Από το ξέσπασμα της πανδημίας, η χώρα έχει ανταποκριθεί με επιτυχία θέτοντας σε καραντίνα και υποβάλλοντας σε τεστ όποιον μπαίνει στην χώρα, ενώ διεξάγει εκτεταμένες ιχνηλατήσεις και διαγνωστικά τεστ.

Ωστόσο η κυβέρνηση πιέζεται να αυξήσει το ρυθμό των εμβολιασμών καθώς μόλις λίγο πάνω από το 1% του πληθυσμού έχει λάβει μέχρι στιγμής τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

Το 2020, το Βιετνάμ έφτιαξε αυτό το βίντεο για να διδάξει στους πολίτες της πώς να προστατευθούν από την πανδημία:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ