ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Αμηχανία Στόλτενμπεργκ για το «ευχαριστώ» της Λευκορωσίας στην Τουρκία

ΝΑΤΟ: Αμηχανία Στόλτενμπεργκ για το «ευχαριστώ» της Λευκορωσίας στην Τουρκία
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες Johanna Geron, Pool via AP

Της δήλωσης καταδίκης στην οποία προχώρησε το ΝΑΤΟ για την «κρατική αεροπειρατεία» του καθεστώτος Λουκασένκο υπεραμύνθηκε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, κληθείς να σχολιάσει το «ευχαριστώ» της Λευκορωσίας προς την Τουρκία για τις πιέσεις που άσκησε προς μετριασμό της επίσημης αντίδρασης της Συμμαχίας.

Το μήνυμα του ΝΑΤΟ ήταν ξεκάθαρο και ενωτικό, απάντησε ο Στόλτενμπεργκ ερωτηθείς σχετικά κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνεδρίασης, μέσω τηλεδιάσκεψης, των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της 14ης Ιουνίου.

Είχαν προηγηθεί αναφορές στον Τύπο -τις οποίες και σαφώς δεν σχολίασε- ότι ο Λευκορώσος υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε την Τουρκία για τις πιέσεις που άσκησε στους κόλπους του ΝΑΤΟ προκειμένου να μην υιοθετηθεί σκληρότερη δήλωση της Συμμαχίας, όπως αποκάλυψε προ ημερών το πρακτορείο Reuters.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε, η Τουρκία όντως αντιτάχθηκε στην υιοθέτηση τέτοιας δήλωσης. Συνεπώς, είμαστε ευγνώμονες στην Τουρκία για αυτή τη θέση και προσέγγιση» φέρεται να δήλωσε ο Λευκορώσος υπουργός Εξωτερικών, Βλαντιμίρ Μακέι, σε συνέντευξή του στην ρωσική εφημερίδα Kommersant, σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο Ahval.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ρωτήθηκε για τη στάση της Άγκυρας και εάν οι πολιτικές επιλογές της δείχνουν αλληλεγγύη των συμμάχων, με τον ίδιο να αντιτείνει πως η Συμμαχία την περασμένη εβδομάδα «συμφώνησε σε μία ισχυρή δήλωση καταδικάζοντας σκληρά την αναγκαστική προσγείωση ενός πολιτικού αεροσκάφους στην πορεία του από μία πρωτεύουσα του ΝΑΤΟ, την Αθήνα, προς μία άλλη πρωτεύουσα του ΝΑΤΟ, το Βίλνιους».

«Δηλώσαμε επίσης ξεκάθαρα ότι αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι μία ανεξάρτητη έρευνα και οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δήλωσαν επίσης ξεκάθαρα ότι ο δημοσιογράφος και η φίλη του που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της προσγείωσης του αεροπλάνου, πρέπει να απελευθερωθούν» ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ.

«Έχω επίσης δηλώσει πολλές φορές ότι καλώ στην απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων στην Λευκορωσία» συμπλήρωσε.

Επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ προχώρησε σε μία «ξεκάθαρη και ισχυρή δήλωση από όλους τους συμμάχους» και ανέφερε, επίσης, ότι καλωσορίζει το γεγονός ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εφαρμόζουν κυρώσεις, καθώς και τα μέτρα και τις κυρώσεις που συμφωνήθηκαν από την ΕΕ.

«Αυτό είναι ξεκάθαρο μήνυμα και ενωτικό για το θέμα» κατέληξε.

Κατόπιν συνεδρίασης σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων, το ΝΑΤΟ έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα δήλωση δύο παραγράφων, καταδικάζοντας την πρωτοφανή κίνηση της Λευκορωσίας να «κατεβάσει» στο Μινσκ το αεροσκάφος της Ryanair που εκτελούσε την πτήση Αθήνα-Βίλνιους, συλλαμβάνοντας τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς και τη σύντροφό του Σοφία Σαπέγκα.

Statement by the North Atlantic Council on Belarus

Εντούτοις, η ανακοίνωση δεν περιλάμβανε κανένα τιμωρητικό μέτρο έναντι της Λευκορωσίας, παρά τις πιέσεις που άσκησαν προς αυτή την κατεύθυνση οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία, ενώ και η δήλωση αυτή καθαυτή ήταν σαφώς πιο ήπια συγκριτικά με προγενέστερη τοποθέτηση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος έκανε λόγο για «κρατική αεροπειρατία» και «εξωφενικό» περιστατικό.

Δύο διπλωμάτες τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters αποκάλυψαν πως η Τουρκία επέμεινε να μείνει εκτός κειμένου οποιαδήποτε δήλωση στήριξης σε περαιτέρω κυρώσεις της Δύσης κατά της Λευκορωσίας, καθώς και σε απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων.

Αφαιρέθηκε επίσης αναφορά σε σχετικά με απειλούμενη αναστολή της συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και του Μινσκ.

Η τουρκική επιμονή σε ηπιότερη στάση φέρεται να εξόργισε ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους, ιδίως την Πολωνία, τη Λετονία και την Λιθουανία, οι οποίες και πίεζαν για πιο σκληρή γλώσσα έναντι του καθεστώτος Λουκασένκο, όπως ανέφερε τρίτος διπλωμάτης που επικαλείται το Reuters.

Διαβάστε αναλυτικά

«Αεροπειρατεία Λουκασένκο»: Πιέσεις Τουρκίας στο ΝΑΤΟ για να πέσει στα «μαλακά» η Λευκορωσία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ