ΚΟΣΜΟΣ

Fake News - Έρευνα: Οι Αμερικανοί σπάνια παραδέχονται ότι έπεσαν στην «παγίδα»

Fake News - Έρευνα: Οι Αμερικανοί σπάνια παραδέχονται ότι έπεσαν στην «παγίδα»
pixabay

Οι περισσότεροι Αμερικανοί φαίνεται πως υπερεκτιμούν την ικανότητά τους να εντοπίζουν fake news σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάζει το CNNi.

Η έρευνα δείχνει συγκεκριμένα ότι τρεις στους τέσσερις Αμερικανούς πέφτουν στην παγίδα των ψεύτικων ειδήσεων, τις οποίες μάλιστα είναι πιθανό να τις μοιράζονται με άλλους στα κοινωνικά δίκτυα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πληροφορία που προκύπτει, ότι οι Ρεπουμπλικάνοι είναι πιο πιθανό να παραπλανηθούν από ψεύτικες ειδήσεις από ό, τι είναι οι Δημοκρατικοί.

Στην έρευνα συμμετείχαν 8.200 άτομα, και δημοσιεύθηκε στα πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.

Η ομάδα, με επικεφαλής τον Μπεν Λάιονς, καθηγητή Επικοινωνιών στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, έδειξε τίτλους ειδήσεων στους εθελοντές όπως αυτοί εμφανίζονται στη ροή του Facebook και τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν την ικανότητά τους να προσδιορίσουν εάν οι ιστορίες ήταν αληθινές.

«Αποδεικνύεται ότι τα άτομα με υπερβολική αυτοπεποίθηση είναι πιο πιθανό να επισκεφθούν αναξιόπιστους ιστότοπους, με βάση δεδομένα συμπεριφοράς. Να μην μπορούν να διακρίνουν επιτυχώς τις αληθινές και τις ψεύτικες πληροφορίες σχετικά με τα τρέχοντα γεγονότα και να αναφέρουν ότι είναι πρόθυμοι να κάνουν like ή share σε ένα ψευδές περιεχόμενο στα κοινωνικά μέσα, ειδικά όταν είναι πολιτικά προσφιλές σε αυτούς», έγραψε η ομάδα.

«Συνολικά, αυτά τα αποτελέσματα δημιουργούν μια ανησυχητική εικόνα: Τα άτομα που είναι λιγότερο ικανά να αναγνωρίσουν ψευδές περιεχόμενο ειδήσεων γνωρίζουν επίσης λιγότερο τους δικούς τους περιορισμούς και, επομένως, είναι πιο ευαίσθητα στο να το πιστέψουν και να το διαδώσουν περαιτέρω», πρόσθεσαν.

«Τέλος, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν μεγαλύτερο ποσοστό αυτοπεποίθησης από τους Δημοκρατικούς, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου του χαμηλότερου επιπέδου εμπιστοσύνης προς τα μέσα ενημέρωσης το οποίο και αναφέρουν ότι έχουν στην έρευνα».

Περίπου το 90% των συμμετεχόντων είπε στους ερευνητές ότι εκτιμούσε ότι βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο αναφορικά με την ικανότητά του να αντιλαμβάνονται τις ψεύτικες ιστορίες.

«Αν και οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η σύγχυση που προκαλείται από ψευδείς ειδήσεις είναι εκτεταμένη, σχετικά λίγοι παραδέχονται ότι είδαν κάποια ψεύτικη είδηση ή ότι τη μοιράστηκαν», ανέφερε ο Λάιονς σε δήλωσή του.

«Αν οι άνθρωποι βλέπουν εσφαλμένα τον εαυτό τους ως εξαιρετικά ικανό στον εντοπισμό ψευδών ειδήσεων, ενδέχεται κατά λάθος να είναι πιο πιθανό να τις αφομοιώσουν, να τις πιστέψουν και να τις μοιραστούν, ειδικά αν αυτές ταυτίζονται με την κοσμοθεωρία τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ