ΚΟΣΜΟΣ

Iνδία - Κορωνοϊός: 2.887 νεκροί και 135.000 νέα κρούσματα σε 24 ώρες

Iνδία - Κορωνοϊός: 2.887 νεκροί και 135.000 νέα κρούσματα σε 24 ώρες
AP PHOTO/Aijaz Rahi

Στη δίνη της πανδημίας εξακολουθεί να βρίσκεται η Ινδία καθώς όπως ανακοίνωσε το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 2.887 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 134.154 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο θλιβερός απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην τεράστια ασιατική χώρα των 1,3 δισ. κατοίκων έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 337.989 νεκρούς επί συνόλου 28,4 εκατομμυρίων κρουσμάτων, κατά τα επίσημα δεδομένα, που όμως αρκετοί ειδικοί εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων και νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος.

Πρόκειται για τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, πίσω από αυτόν των ΗΠΑ (595.802 νεκροί) και της Βραζιλίας (467.706 θάνατοι), και για τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ.

H κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η Ινδία τον Ιούνιο θα έχει σχεδόν 120 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά της Covid 19.

Αυτό σηματοδοτεί σημαντική αύξηση από τις 79,4 εκατ. δόσεις που ήταν διαθέσιμες τον Μάιο.

Η Ινδία έχει χορηγήσει περίπου 212 εκατ. δόσεις, τις περισσότερες μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ, αλλά έχει προσφέρει τις απαραίτητες δύο δόσεις μόνο στο 3% περίπου των 1,35 δισεκ. κατοίκων της.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, υψηλόβαθμος σύμβουλος της κυβέρνησης δήλωσε ότι πάνω από 2 δισεκ. δόσεις εμβολίων πιθανόν να είναι διαθέσιμες στην Ινδία μεταξύ Αυγούστου και Δεκεμβρίου φέτος, συμπεριλαμβανομένων των σκευασμάτων από δύο ινδικές εταιρίες παρασκευής.

Αρκετά κρατίδια της Ινδίας έχουν αναφέρει σοβαρή έλλειψη εμβολίων, γεγονός που έχει αναγκάσει πολλές περιοχές, μεταξύ των οποίων και την πρωτεύουσα Νέο Δελχί, να δώσουν και πάλι προτεραιότητα στους πολίτες άνω των 45 ετών.

Ο μαύρος μύκητας

Στο μεταξύ χιλιάδες νοσούντες ή αναρρώσαντες από την πανδημία στην Ινδία προσβάλλονται από μία σπάνια λοίμωξη, τον «μαύρο μύκητα».

Μουκορμύκωση ή «μαύρος μύκητας» είναι η ονομασία της λοίμωξης που εκδηλώνεται σε όλο και περισσότερους νοσούντες ή αναρρώσαντες από τον κορωνοϊό στην Ινδία . Πρόκειται για μία σπάνια μυκητιασική λοίμωξη, η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι θανατηφόρα, όπως περιγράφει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.

Και αυτό γιατί - συνεχίζει το δημοσίευμα - ο συγκεκριμένος μύκητας έχει την τάση να εξαπλώνεται στον οργανισμό μέσω των αιμοφόρων αγγείων, προκαλώντας θρομβώσεις και τελικά νέκρωση σε πολλούς ιστούς. Χωρίς την απαραίτητη θεραπεία και χειρουργική επέμβαση, φτάνει γρήγορα στην εγκέφαλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ