ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Αρνείται ο Νετανιάχου ότι υποκινεί τη βία βλέποντας την «έξοδο»

Ισραήλ: Αρνείται ο Νετανιάχου ότι υποκινεί τη βία βλέποντας την «έξοδο»
AP Photo/Ariel Schalit

Στη σκιά της πρωτοφανούς προειδοποίησης διά στόματος του ίδιου του αρχηγού της Σιν Μπετ για επικίνδυνη αύξηση της ρητορικής που υποκινεί στη βιά στη σκιά των πολιτικών εξελίξεων στο Ισραήλ που βγάζουν έπειτα από 12 χρόνια από το «κάδρο» τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο τελευταίος αποκρούει σχετικές εις βάρος του κατηγορίες και κατακεραυνώνει εκ νέου την κυβέρνηση συνεργασίας που ετοιμάζεται να αναλάβει τα ηνία.

Ο επικεφαλής της Σιν Μπέιτ, Ναντάβ Άργκαμαν, έσπασε τη σιωπή του αργά το βράδυ του Σαββάτου, προειδοποιώντας ότι αυξάνεται «η ρητορική που υποκινεί τη βία, ιδίως σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Κάλεσε επίσης τους πολιτικούς όλων των κομμάτων «να ζητήσουν με σαφήνεια να σταματήσουν αυτές οι δημόσιες συζητήσεις που μπορεί να ερμηνευθούν από ορισμένα άτομα ή ορισμένες ομάδες ως άδεια για διάπραξη βιαιοτήτων», γεγονός το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε «θανάσιμους τραυματισμούς».

Ορισμένα τοπικά μέσα ενημέρωσης θεώρησαν ότι το σχόλιο αυτό αποτελεί προειδοποίηση προς τον Νετανιάχου.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός ασκεί πιέσεις σε βουλευτές, προσπαθώντας να τους πείσει να μην στηρίξουν την πολυκομματική κυβέρνηση συνεργασίας με επικεφαλής τον κεντρώο αντίπαλό του, τον Γιαΐρ Λαπίντ.

«Υπάρχει μία πολύ εύθραυστη γραμμή μεταξύ της πολιτικής κριτικής και της υποκίνησης στη βία [..] και δεν μπορούμε να λέμε, όταν η κριτική προέρχεται από τα δεξιά, ότι είναι υποκίνηση βίας και, όταν έρχεται από τα αριστερά, ότι είναι μια δικαιολογημένη χρήση της ελευθερίας της έκφρασης» σχολίασε ο Νετανιάχου, μιλώντας σήμερα, Κυριακή, σε στελέχη του κόμματος Λικούντ.

«Καταδικάζω κάθε υποκίνηση σε βία», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας «παράνομες» τις σχετικές προτροπές.

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι αποτελεί στόχο «πολύ σοβαρής» εκστρατείας εναντίον του και χαρακτήρισε «επικίνδυνη αριστερή κυβέρνηση» τον ετερόκλητο συνασπισμό που σχημάτισε ο Λάπιντ με δύο κόμματα της αριστεράς, δύο του κέντρου, τρία της δεξιάς (μεταξύ των οποίων και το Γιάμινα, της ριζοσπαστικής, εθνικιστικής δεξιάς υπό τον Νάφταλι Μπένετ) και το αραβικό Ράαμ.

Η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε αυτήν την πρώτη κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του Νετανιάχου μετά από 12 χρόνια, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη ή την Δευτέρα, 14 Ιουνίου, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Τις τελευταίες ημέρες, υποστηρικτές του απερχόμενου πρωθυπουργού οργάνωσαν συγκεντρώσεις έξω από τα σπίτια πολλών μελών του κόμματος Γιάμινα, του Νάφταλι Μπένετ, ο οποίος θα αναλάβει την πρωθυπουργία, με βάση τη συμφωνία του με τον Λαπίντ.

Η Επιτροπή για θέματα ασφάλειας της Κνεσέτ ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει κατεπειγόντως αύριο, Δευτέρα στις 9 το πρωί, με αφορμή την προειδοποίηση της Σιν Μπετ, αλλά και εν όψει της «πορείας των σημαιών» που πρόκειται να γίνει την Πέμπτη στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, με προτροπή προσωπικοτήτων της ισραηλινής ακροδεξιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ